Bekendmaking wijzigingsbesluit (herstelbesluit) Waterschap Limburg tot wijziging van de watervergunning van 11 maart 2021 (met zaaknummer 2020-Z5918) voor het Energielandgoed Wells Meer in Bergen met bijbehorend besluit tot wijziging van leggerbesluit 2020-Z5944

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg maakt, gelet op artikel 3:44 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bekend, dat op 16 mei 2022 onder het stellen van voorschriften, een besluit is genomen tot wijziging van de watervergunning van 11 maart 2021 (met zaaknummer 2020-Z5918) voor het dempen van de primaire watergang Wellsmeerlossing en gedeeltelijk dempen en verleggen van de primaire watergang Waterlossing op de Oever te Well alsmede het aanbrengen van twee stuwen, e.e.a. in het kader van de ontwikkeling van het Energielandgoed Wells Meer in de gemeente Bergen. Dit wijzigingsbesluit is ingeschreven onder zaaknummer 2022-Z1791.

Omdat voornoemd wijzigingsbesluit leidt tot aanpassing van de legger als bedoeld in artikel 5.1 van de Waterwet en artikel 78 van de Waterschapswet, is bij besluit van 16 mei 2022 tevens de legger aangepast, waartoe leggerbesluit 2020-Z5944 is gewijzigd. Dit wijzigingsbesluit is ingeschreven onder zaaknummer 2022-Z2975.

Tegen de watervergunning van 11 maart 2021 en het leggerbesluit (met kenmerk 2020-Z5944) is beroep ingesteld. Artikel 6:19 Awb biedt de mogelijkheid om hangende het beroep gebreken uit deze besluiten te herstellen in de vorm van het nemen van een zogenaamd herstelbesluit. De gebreken in de watervergunning die worden hersteld hebben betrekking op:

  • 1.

    het aanleggen van een nieuwe watergang binnen het plangebied: de Eerste Zijtak Wellse Molenbeek te Well;

  • 2.

    het aanleggen van een stuw in voornoemde nieuwe watergang;

  • 3.

    het verlenen van vergunning voor het nemen van gerichte (hydrologische) maatregelen in het projectgebied met een grootte van meer van 10 ha, met als doel het waterhuishoudkundig herstel van het gebied, waarvoor vergunning is vereist op grond van artikel 3.3 van de Keur Waterschap Limburg 2019 juncto § 1.12 Uitvoeringsregel realisering projecten met projectgebied overstijgende waterstaatkundige gevolgen.

De wijziging van het leggerbesluit heeft betrekking op het aanpassen van de legger naar aanleiding van de hiervoor genoemde aanpassingen.

Coördinatie

In deze kwestie is sprake van gecoördineerde besluitvorming. Deze besluitvorming vindt gecoördineerd plaats met de besluitvorming door de gemeente Bergen ten aanzien van de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging met bijbehorende omgevingsvergunningen. Via bijgaande link kan kennis worden genomen van de besluitvorming door de gemeente Bergen: www.officielebekendmakingen.nl

Inzage

De twee wijzigingsbesluiten liggen van 21 mei 2022 tot en met 1 juli 2022 ter inzage bij Waterschap Limburg, Maria Theresialaan 99 te Roermond. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer. De twee wijzigingsbesluiten met bijbehorende stukken kunnen ook worden ingezien via het digitale Waterschapsblad op de website www.officielebekendmakingen.nl en op de website van het waterschap www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen. Desgewenst kunt u een afschrift krijgen. Op verzoek kan een mondelinge toelichting op de besluiten worden gegeven.

Beroep

Binnen voornoemde termijn kan door belanghebbenden tegen de wijzigingsbesluiten beroep worden ingesteld. Het beroep kan alleen worden gericht tegen de daadwerkelijke inhoud van de wijzigingsbesluiten.

Het beroep richt u aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als er sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling.

Er kan ook digitaal beroep en een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend. Daarvoor is wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Kijk op de website https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ voor meer informatie over het digitaal indienen van beroep en het doen van een verzoek om voorlopige voorziening. Aan het instellen van beroep en het doen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Inwerkingtreding

Tegen de vaststelling van het bestemmingsplan, de verleende omgevingsvergunningen en de watervergunning is reeds beroep ingesteld. Op grond van artikel 6:19 van de Awb hebben deze beroepen, van rechtswege, mede betrekking op de wijzigingsbesluiten. Een beroep schorst de werking van een besluit niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Crisis- en herstelwet

In de regeling uitvoering Crisis- en herstelwet (Chw) is het plangebied Energielandgoed Wells Meer aangewezen als bestemmingsplan met verbrede reikwijdte als bedoeld in artikel 7c van het Besluit uitvoering Chw. Dit betekent, dat een belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Geert Muijres van het waterschap, via telefoonnummer 088 - 88 90 100 of stuur een email naar vergunningen@waterschaplimburg.nl onder vermelding van het zaaknummer.

Het dagelijks bestuur,

Evelien van der Kuil, secretaris-directeur wnd

Patrick van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven