Vaststelling projectplan ‘Molenbeek van Lottum - Siebersbeek’ met bijbehorend besluit tot wijziging van de legger.

 

Bij besluit van 10 mei 2022 heeft het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg het projectplan Waterwet ‘Molenbeek van Lottum - Siebersbeek’ vastgesteld. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige aanpassing van de Legger Waterschap Limburg 2019. Bij besluit van 10 mei 2022 is daarom tevens de legger gewijzigd.

 

Aanleiding

De Molenbeek van Lottum wordt gezien als een belangrijke watergang voor stroming minnende vissoorten en als een stepping stone langs de Maas voor de verdere verspreiding van deze soorten in Noord-Limburg. In de huidige situatie is de beek echter niet visoptrekbaar door de inrichting van de Maasmonding en de aanwezigheid van beverdammen. Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat, Stichting Limburgs Landschap en Gemeente Horst aan de Maas zijn voornemens om dit knelpunt samen op te lossen.

 

Door de herinrichting van de Molenbeek van Lottum – Siebersbeek worden de volgende doelen behaald:

  • 1.

    Optimaliseren monding ter verbetering van het leefgebied, paaigebied en de vispasseerbaarheid voor vissen;

  • 2.

    Het voor vissen ongehinderd bereikbaar maken van de benedenloop van de Molenbeek (en omgekeerd). De benedenloop van de Molenbeek loopt van de aansluiting op de Maas tot de stuw bij de Rijksweg;

  • 3.

    Een geleidelijke overgang tussen water en land creëren met meer ruimte voor gewenste natuurlijke processen;

  • 4.

    Een aantrekkelijke omgeving voor bewoners en recreanten.

Ontwerpprojectplan

Het ontwerpprojectplan met bijbehorende ontwerpbesluit tot wijziging van de legger heeft van 14 februari 2022 tot en met 27 maart 2022 ter inzage gelegen met gelegenheid voor het indienen van zienswijzen. Er zijn geen zienswijze ontvangen. Het ontwerpprojectplan is daarom ongewijzigd vastgesteld.

 

Ter inzage

Het vastgestelde projectplan alsmede het besluit tot wijziging van de legger liggen van 16 mei tot en met 27 juni 2022 ter inzage via het digitale Waterschapsblad op de website www.overheid.nl. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer.

 

Beroep

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden gedurende voornoemde termijn tegen het besluit tot vaststelling van het projectplan en/of het besluit tot wijziging van de legger beroep worden ingesteld bij de rechtbank Limburg, sector bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Het betreft: - belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit; - belanghebbenden aan wie het redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit.

 

Tegen het besluit tot wijziging van de legger kan alleen beroep worden ingesteld voor zover daarbij de ligging van een beschermingszone is vastgesteld of gewijzigd.Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Wij verzoeken belanghebbenden in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening van het beroep, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Het beroepschrift moet worden gericht aan Rechtbank Limburg, Sector Bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond, onder overlegging van een afschrift van het besluit. Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Wanneer beroep is ingesteld kan, indien onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen dit vereist, een voorlopige voorziening worden aangevraagd bij de voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de rechtbank Limburg, Postbus 950 te 6040 AZ Roermond. Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal beroep instellen en een verzoek om voorlopige voorziening aanvragen bij genoemde rechtbank via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Marco Siecker via telefoonnummer: 088 – 88 90 100 of via het e-mailadres: m.siecker@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

 

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

 

ir. E.M. van der Kuil, wnd. secretaris-directeur

 

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven