Verkenning herinrichting Worm traject Nato-depot tot grens Rimburg

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning naar de herinrichting van de Worm voor het traject vanaf het Nato-depot tot aan de grens in Rimburg en hoe wij de omgeving daarbij willen betrekken. Deze kennisgeving is een samenvatting van het uitgebreidere Participatieplan “Herinrichting Worm” dat kunt u vinden op ons platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/herinrichtingworm

Aanleiding

De KaderRichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen. De Worm voldoet voor het traject tussen het Nato-depot en de grens in Rimburg niet aan deze eisen. De specifieke knelpunten zijn de morfologie (vorm) van de beek, deze is nu nog grotendeels gekanaliseerd. Ook ontbreekt houtachtige oeverbegroeiing. Deze is nodig voor beschaduwing van de Worm en daarmee belangrijk is voor variatie in flora en fauna. Door maatregelen te nemen in en rondom de beek willen we de specifieke kenmerken van de beek en de omliggende natuur verbeteren, zodat wordt voldaan aan de Europese richtlijnen.

Voor het traject tussen de Anselderbeek en het Nato-depot is nog niet duidelijk in hoeverre de Worm aan de eisen van de KRW voldoet. Met deze verkenning onderzoeken we dit en nemen we, indien nodig, maatregelen mee in de uitwerking.

Bijzonder aan deze herinrichting is het grensoverschrijdende karakter van de Worm. Daarom betrekken wij de Duitse waterbeheerder en omgeving actief bij het traject.

Hoe pakken we dit aan?

Eerst voeren we een verkenning uit naar de Worm en het gebied tussen het Nato-depot en de grens in Rimburg om zo herinrichtingsmaatregelen te beoordelen.

In de verkenningsfase wordt een beeld gevormd van het projectgebied. We gaan op zoek naar de belangrijkste stakeholders (inhoudsdeskundigen) en shareholders (gebiedsdeskundigen) in of van het projectgebied. Met verkennende gesprekken bepalen we wat er vanuit de Worm en de directe omgeving belangrijk is om mee te nemen in het schetsontwerp. We halen de ideeën en wensen van de betrokken inhouds- en gebiedsdeskundigen op en koppelen dat ook weer terug aan hen, zodat zij weten wat we met de opgehaalde informatie hebben gedaan.

Vervolgens werken we de maatregelen uit in de planuitwerkings- en contractfase, waarna de uitvoering plaats vindt.

Hoe verloopt het participatieproces in de verkenningsfase?

Om tot een gedragen ontwerp te komen, doorlopen we vanaf april 2022 drie stappen. Bij iedere stap is aangeven op welke manier participatie is voorzien.

  • 1.

    De inventarisatie: ophalen van beelden, ervaringen, ideeën en wensen. Dit zal plaatsvinden vanaf maart tot en met juli 2022.

  • 2.

    De schetsfase: de vertaling van de inventarisatie naar verschillende varianten gebeurt in de periode tot eind oktober 2022.

  • 3.

    De ontwerpfase: de voorkeursvariant wordt uitgewerkt tot het schetsontwerp . Het streven is om deze stap voor het einde van dit jaar af te ronden.

In iedere stap krijgt de omgeving de ruimte voor de inbreng van hun ideeën, oplossingen, initiatieven of aandachtspunten.

Uw mening telt

Inbreng van bewoners en andere betrokkenen zorgt voor betere plannen. De verkenning willen we verrijken met lokale creativiteit, lokale kennis en meerwaarde van bewoners en bedrijven. Wij nodigen u expliciet uit om ons te helpen bij het realiseren van de gestelde doelen.

Altijd in contact

Het waterschap wil graag contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/herinrichtingworm U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Paul Geurts. Paul is bereikbaar op 088-8890100 of via p.geurts@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Herinrichting Worm voor het traject tussen het Nato-depot en de grens met Rimburg nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Pas aan het einde van planuitwerkingsfase worden besluiten genomen door het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg en mogelijk ook andere overheden. Die besluitvorming staat open voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.

Naar boven