AFKONDIGING ONTTREKKINGSVERBOD GRONDWATER

Het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas heeft besloten om een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland met grondwater in te stellen (voorjaarsverbod) in het deelgebied district Boven Aa (zie bijlage 1 kaart deelgebieden). Het verbod gaat in op 1 april en duurt tot 1 juni 2022.

Op 6 juni 2014 heeft het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas beleid en regelgeving voor grondwaterberegening vastgesteld. Met dit beleid is het mogelijk gemaakt om flexibeler te beregenen met grondwater, buiten de Beschermde gebieden en attentiegebieden zoals die zijn aangegeven op de Keurkaart van waterschap Aa en Maas. Ter bescherming van de grondwatervoorraad is er tegelijk ook een beleidsregel agrarische beregening uit grondwater bij schaarste vastgesteld die het instellen van een onttrekkingsverbod, art. 3.13 Keur, voor graslandberegening met grondwater regelt. Dat verbod is aan de orde als de grondwaterstanden op 1 april onder de afgesproken peilen zijn gezakt.

 

Het dagelijks bestuur neemt dit besluit omdat de grondwaterstanden in deelgebied district Boven Aa dusdanig zijn gezakt en op 1 april 2022 voldoen aan de eisen uit de Beleidsregel agrarische beregening uit grondwater bij schaarste om een verbod in te stellen.

 

Meer informatie vindt u op: https://www.aaenmaas.nl/onswerk/regels/beregenen/beregenen-grondwater/

 

’s-Hertogenbosch, 1 april 2022

Naar boven