Kennisgeving ontwerp-projectplan Waterwet, inclusief m.e.r.-beoordeling en bijbehorende ontwerp-uitvoeringsbesluiten ten behoeve van het project Dijkversterking Katwoude

Aanvrager: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Locatie: Twee delen van Katwouderzeedijk te Katwoude: module 11a “Jan Hagelhoek” dijkpaal 11 t/m 25+50, sectie EA-3C en module 12a “Westzijde Katwoude”, dijkpaal 39+50 t/m 46+50, sectie EA-4C 25 en dijkpaal 46+50 t/m 0 (53), sectie EA-4D 25

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bekend dat vanaf 25 maart 2022 tot en met 5 mei 2022 het ontwerp-projectplan Waterwet voor het project dijkversterking Katwoude voor eenieder ter inzage liggen samen met de bijbehorende m.e.r. beoordeling en ontwerp-uitvoeringsbesluiten.

Dijkversterking Katwoude

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is voornemens de dijk langs het Markermeer ter plaatse van Katwoude te verbeteren. De Markermeerdijken beschermen 1,2 miljoen Noord-Hollanders tegen het water uit het Markermeer. Periodiek worden alle dijken in Nederland getoetst op veiligheid. In de tweede toetsronde in 2006 is ongeveer 33 kilometer van de Markermeerdijken afgekeurd. Deze dijkvakken, waaronder twee modules bij Polder Katwoude, worden versterkt in het project Versterking Markermeerdijken. In de derde landelijke toetsronde in 2011 zijn andere aanvullende dijkvakken van de Markermeerdijken afgekeurd, waaronder een deel van de dijk bij Katwoude. In 2019 heeft het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besloten om deelgebied Katwoude als project apart op te pakken. Dit heeft als doel de planvorming voor de dijkvakken langs de polder Katwoude te versnellen om aan te sluiten bij het project Versterking Markermeerdijken en zo de mogelijkheid te houden om beide projecten, en daarmee de totale dijkversterking Polder Katwoude, gelijktijdig of aansluitend uit te voeren. Dit beperkt de duur van hinder naar de omgeving tijdens de realisatie van de dijkversterking.

Gedeputeerde Staten hebben van het waterschap het ontwerp-projectplan Waterwet Dijkversterking Katwoude ontvangen met het verzoek dit verder in procedure te brengen. Hierbij wordt de gecoördineerde projectprocedure volgens de Waterwet gevolgd.

Ontwerp-projectplan Waterwet

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft voor de dijkversterking van deelgebied Katwoude een ontwerp-projectplan Waterwet opgesteld voor de uit te voeren werkzaamheden, met voorafgaand een milieueffectbeoordeling. In het ontwerp-projectplan is beschreven welke maatregelen het waterschap gaat treffen.

M.e.r.-beoordeling

Op grond van de m.e.r.-beoordelingsnotitie hebben Gedeputeerde Staten een milieueffectbeoordeling uitgevoerd. Op grond van de kenmerken van de activiteiten, de plaats van de activiteiten en de kenmerken van het potentiële effect van de activiteiten hebben Gedeputeerde Staten op 8 maart 2022 geconcludeerd dat er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zijn die het opstellen van een Milieueffectrapport (MER) rechtvaardigen.

Ontwerp-uitvoeringsbesluiten:

Om de maatregelen te kunnen uitvoeren heeft het waterschap vergunningen aangevraagd. Het betreffende bevoegde gezag heeft de volgende besluiten en de daarbij behorende stukken in ontwerp genomen:

  • 1.

    1. Ontwerp-omgevingsvergunning van gemeente Waterland op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘het wijzigen van een monument’;

  • 2.

    2. Ontwerp-besluit vergunning Wet natuurbescherming, onderdeel gebiedsbescherming, van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

  • 3.

    Ontwerp-besluit ontheffing Wet natuurbescherming, onderdeel soortenbescherming, van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Gecoördineerde procedure / uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Op grond van artikel 5.8 Waterwet worden de uitvoeringsbesluiten die nodig zijn ter verwezenlijking van het projectplan Dijkversterking Katwoude gecoördineerd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied namens de provincie Noord-Holland. De coördinatie heeft tot gevolg dat op dit besluit de uniforme openbare voorbereidingsprocedure als bedoeld in artikel 5.9 van de Waterwet in samenhang gelezen met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is.

Inzage

Het ontwerp-projectplan, het bijbehorende m.e.r.-beoordelingsbesluit, het ontwerp-besluit omgevingsvergunning, de ontwerp-besluit ontheffing Wet natuurbescherming en ontwerp-besluit vergunning Wet natuurbescherming en de bijbehorende relevante stukken zijn in te zien met ingang van de dag na publicatie gedurende zes weken (vanaf 25 maart 2022 tot en met 5 mei 2022 ter inzage) op loket.odnzkg.nl onder bekendmakingen, alsmede (digitaal) bij:

- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard (op afspraak, telefoonnummer 072-582 8282);

- Gemeente Waterland, gemeentehuis aan de Pierebaan 3 te Monnickendam (op afspraak, telefoonnummer 0299-658 585).

Wilt u stukken digitaal ontvangen of heeft u vragen, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier op loket.odnzkg.nl of telefonisch contact opnemen met telefoonnummer 088-567 0200.

Zienswijzen

Binnen de inzagetermijn kan eenieder zienswijzen over de ontwerp-besluiten naar voren brengen via digitale formulieren op de website loket.odnzkg.nl. Uw persoonsgegevens zullen niet openbaar worden gemaakt. Een schriftelijke zienswijze stuurt u aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, t.a.v. De coördinator van het project Markermeerdijken, Ebbehout 31, 1507 EA Zaandam. Heeft u vragen over deze procedure of wilt u mondelinge zienswijzen naar voren brengen, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier onder loket.odnzkg.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen.

Op de definitieve beschikking is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Voor de beroepsprocedure betekent dit onder andere dat het voor appellanten niet mogelijk is een pro-formaberoepschrift in te dienen. Appellanten zijn gehouden om binnen de beroepstermijn de gronden van hun beroep in te dienen.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Na behandeling van de zienswijzen worden de definitieve besluiten genomen. Na vaststelling van het definitieve projectplan inzake de Waterwet door het Algemeen Bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, wordt dit door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland getoetst conform artikel 5.7 Waterwet. Na goedkeuring van het definitieve projectplan door Gedeputeerde Staten worden het GS-besluit en het projectplan samen met alle definitieve uitvoeringsbesluiten, op een nader te bepalen tijdstip voor zes weken ter inzage gelegd. Tegen deze definitieve besluiten staat beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Naar boven