Projectplannen Oude Aa, Astense Aa en Soeloop

Inzagetermijn van 21-03-2022 tot en met 02-05-2022

 

Het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas heeft op 25 februari 2022 de projectplannen voor de Oude Aa, Astense Aa en Soeloop vastgesteld.

Maatregelen

De verschillende waterlopen hebben zowel een waterafvoer als een ecologische functie. Waterschap Aa en Maas neemt samen met de gemeenten Deurne en Asten maatregelen om de waterlopen natuurvriendelijker en klimaatbestendiger in te richten.

De volgende maatregelen worden beoogd:

  • -

    Het inrichten van ecologische verbindingszones (EVZ) langs de waterlopen. De inrichting van de EVZ’s is afgestemd op de gewenste streefbeelden in de omgeving. Er worden bijvoorbeeld enkele poelen gegraven, bomen en struweel gepland, laagtes aangebracht, enzovoorts;

  • -

    Enkele oevers worden verflauwd om een zogenoemde natuurvriendelijke oever te realiseren;

  • -

    Er worden nevengeulen gegraven waar in de normale situatie de afvoer doorheen zal stromen. Deze nevengeulen zijn smaller en kronkelen meer dan de huidige waterloop, wat voor meer stroomsnelheid en diversiteit zal zorgen. Ook wordt er hout aangebracht in de nevengeulen. Bij hevige regenval zal de huidige waterloop ook gaan meestromen, dit zorgt voor extra capaciteit voor water.

  • -

    In totaal worden 7 stuwen vispasseerbaar gemaakt waarvan 6 in Oude Aa en 1 in de Soeloop.

 

Ten opzichte van het ontwerp-projetctplan Waterwet zijn de volgende ambtshalve wijzigingen doorgevoerd:

  • -

    In alle ontwerpen met nevengeulen worden de voordes bij de in- en uitstroom vervangen door waco’s (duikers)

  • -

    In alle projectplannen Waterwet wordt opgenomen dat daar waar kruidenrijk grasland wordt gerealiseerd ook variatie in hoogte (glooiing) wordt aangebracht. Deze variatie zorgt voor meer diversiteit wat het ecologisch functioneren ten goede komt.

  • -

    Astense Aa Ontwerp 1 van 9:

    De flexibele drempel in Astense Aa bij de Garst is verplaatst naar het punt net benedenstrooms de instroom van de nieuw te realiseren nevengeul. De hoogte van de flexibele drempel blijft ongewijzigd.

  • -

    Astense Aa Ontwerp 2 van 9:

    De ingetekende paaiplaats vervalt, omdat de te realiseren flauwe oevers over dit traject voldoende geschikte habitat biedt voor doelsoorten als de modderkruiper. Ook hoeven met het vervallen van de paaiplaats geen extra bomen gekapt te worden.

  • -

    Astense Aa Ontwerp 3 van 9

    De ingetekende paaiplaats vervalt, omdat de te realiseren flauwe oevers over dit traject voldoende geschikte habitat biedt voor doelsoorten als de modderkruiper. Wel wordt een poel gerealiseerd, wat zorgt voor een nog robuustere stapsteen voor amfibieën.

  • -

    Astense Aa Ontwerp 6 van 9

    De flauwe oever wordt in de bocht minder flauw om uitspoeling en eroderen van de oever tegen te gaan. Op het rechte gedeelte wordt de flauwe oever iets robuuster.

Inzage

De projectplannen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen op werkdagen ter inzage op de volgende locatie:

Piet Mondriaanstraat 11, 5753 DJ Deurne. 

Graag een afspraak maken voor inzage via telefoonnummer 0493- 323 020.

De projectplannen en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tevens als bijlage bij deze bekendmaking opgenomen. U vindt de projectplannen ook op www.aaenmaas.nl/evzdeurne.

 

Het ontwerp-projectplan en de daarop betrekking hebbende stukken hebben van 11-10-2021 tot en met 22-11-2021 ter inzage gelegen. Er zijn tijdig zienswijzen ingediend. Deze zijn meegewogen bij de definitieve besluitvorming en hebben niet geleid tot wijziging van het projectplan. De insprekers zijn hierover geïnformeerd.

 

Beroep kan worden ingesteld van datum tot en met 2 mei 2022.

Het beroepschrift wordt gericht aan rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch. Bij het indienen van een beroepschrift bent u griffierecht verschuldigd.

 

Het beroepschrift bevat tenminste:

- naam en adres indiener;

- dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

- de gronden van beroep (onderbouwing);

- uw handtekening.

 

Op dit besluit is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Wij verzoeken belanghebbenden in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is.

 

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via:

http://loket.rechtspraak.nl/bestuur.

Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Uitvoering maatregelen

Het besluit treedt in werking, ook al wordt een beroepschrift ingediend. Dit betekent dat de maatregelen opgenomen in het projectplan kunnen worden uitgevoerd. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u gelijktijdig of na het indienen van een beroepschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” vragen bij de Voorzieningenrechter van voornoemde rechtbank. Ook in dit geval bent u griffierecht verschuldigd. Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om het beroep te behandelen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van een spoedeisend belang.

 

Wij verzoeken u vriendelijk een afschrift van het beroep en/of het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Postbus 5049, 5201 GA ’s-Hertogenbosch, onder vermelding van dossiernummer 20.D05114.

Wilt u meer weten?

Voor vragen kunt u contact opnemen met Bart Engels. Deze is bereikbaar op telefoonnummer 06-51 58 87 83.

 

’s-Hertogenbosch, 21 maart 2022

Naar boven