Ontwerp Legger Oppervlaktewaterlichamen

Het waterschap heeft het voornemen de legger oppervlaktewaterlichamen 2016 te wijzigen.

In 2016 is de legger van 2012 geactualiseerd. Een verbeterslag van de leggergegevens is doorgevoerd voor de gebieden Schouwen, Duiveland, Othene en Walcheren. Voor de overige gebieden is deze legger nog onvolledig en van onvoldoende kwaliteit. In deze nieuwe legger van 2022 worden de leggergegevens van alle gebieden geactualiseerd, zodat deze opgenomen kunnen worden in de nieuwe Omgevingswet.

In de legger wordt voor alle waterstaatswerken en de bijbehorende beschermingszones de begrenzing van het waterstaatswerk en de bijbehorende beschermingszones vastgelegd. Hiermee wordt de rechtszekerheid omtrent de begrenzing geborgd. Dit is noodzakelijk voor het vastleggen waar (en wanneer) de regels ten aanzien van waterstaatswerken, zoals gedoogplichten, onderhoudsverplichtingen, projectplanverplichtingen en vergunningplichten, van toepassing zijn.

De begrenzing in de legger is bepalend voor de uitoefening van bevoegdheden die het waterschap ten aanzien van waterstaatswerken heeft. De legger bevat geen zelfstandige normstelling, maar bepaalt slechts waar de bij of krachtens de Waterwet of Waterschapswet gestelde normen van toepassing zijn.

Met deze wijzigingen wordt de legger in overeenstemming gebracht met artikel 5.1 uit de Waterwet die voorschrijft dat het waterschap als beheerder van waterstaatswerken een legger moet vaststellen waarin is omschreven waaraan de waterstaatswerken naar ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. Tevens wordt hiermee voorgesorteerd op de komst van de Omgevingswet, die naar verwachting op 1 januari 2023 in werking treedt.

Waar en wanneer ligt het ontwerp-waterschapsverordening ter inzage?

De ontwerp legger oppervlaktewaterlichamen waterschap Scheldestromen 2022 is gedurende de periode van 14 maart 2022 tot en met 24 april 2022 digitaal in te zien via de interactieve kaarten op de website van waterschap Scheldestromen:

https://scheldestromen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=645fc46b232441c19c45e8b01a546e83

De ontwerp legger is ook op afspraak te raadplegen op het kantoor van het waterschap op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Hoe kunt u inspreken?

Tijdens de periode van terinzagelegging kunt u als belanghebbende of inwoner schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen. U kunt uw schriftelijke reactie met als onderwerp ‘Ontwerpbesluit wijziging Legger Oppervlaktewaterlichamen’ richten aan:

Dagelijks bestuur waterschap Scheldestromen Postbus 1000 4330 ZW Middelburg U kunt uw zienswijze ook mailen naar info@scheldestromen.nl, ter attentie van het dagelijks bestuur.

Naar boven