Ontwerp-waterschapsverordening, -onderhoudsverordening en -beleidsregels Waterschap Drents Overijsselse Delta

 

Het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft in ontwerp vastgesteld:

 

  • 1.

    de Waterschapsverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta;

  • 2.

    de Onderhoudsverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta;

  • 3.

    de Beleidsregels Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Motief voor ontwerpbesluiten: komst Omgevingswet c.a.

De waterschapsverordening neemt de plaats in van zowel de Keur als de Algemene regels bij de keur. Aanleiding daarvoor is de inwerkingtreding op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 van de Omgevingswet, bijbehorende algemene maatregelen van bestuur en de Omgevingsregeling, alsook de nieuwe omgevingsverordeningen van de provincies Drenthe en Overijssel.

Uitgangspunten: beleidsneutraal en aanpassingen op basis van ervaringen

De regelgeving die wordt vervangen geldt sinds september 2017. Uitgangspunten voor de nieuwe regelgeving:

  • 1.

    in principe beleidsneutraal ten opzichte van de huidige regelgeving;

  • 2.

    aanpassingen op basis van ervaringen met huidige regels.

Waterschapsverordening

In hoofdstuk 1 van deze verordening is onder meer de zorgplicht opgenomen. Daarnaast is in deze verordening voor allerlei activiteiten bepaald of van toepassing is:

  • 1.

    nadere invulling van de zorgplicht;

  • 2.

    algemene regels (zonder noodzaak van vergunning);

  • 3.

    meldplicht;

  • 4.

    informatieplicht;

  • 5.

    vergunningplicht;

  • 6.

    een absoluut verbod.

De diverse activiteiten zijn apart geregeld per ‘asset’ (waterkering, oppervlaktewaterlichaam, grondwaterlichaam, bergingsgebied, beschermingszone of profiel van vrije ruimte).

In hoofdstuk 4 zijn regels opgenomen over lozingen op oppervlaktewater (uit oogpunt van waterkwaliteit) en op zuiveringtechnische werken. Landelijk zijn er regels voor een aantal lozingen vervallen. Daarbij gaat het om regels in het Activiteitenbesluit (met bijbehorende Activiteitenregeling), het Besluit lozing afvalwater huishoudens en het Besluit lozen buiten inrichtingen (met bijbehorende regeling). Het Rijk heeft het al dan niet regelen van de betreffende lozingen overgelaten aan de waterschappen. Het Rijk heeft de te vervallen regels ondergebracht in de zgn. ‘Bruidsschat waterschapsverordening’. In de bijgevoegde waterschapsverordening is de bruidsschat overgenomen (m.n. hoofdstuk 4). Soms is de regelgeving in de verordening wat toegespitst, bijvoorbeeld door wat extra gegevens bij een melding te vragen.

Zoals aangegeven is uitgegaan van een beleidsneutrale overgang van de huidige naar de nieuw regelgeving.

Gelet op praktijkervaringen binnen het waterschap met beheer en vergunningverlening/handhaving zijn enkele onderdelen inhoudelijk aangepast. Bij de waterschapsverordening gaat het daarbij om:

  • 1.

    de beschermingszone langs primaire en regionale waterkeringen wordt uitgebreid met zone C (100 – 300 m uit de teen van de waterkering). Dit gebeurt enkel voor windturbines;

  • 2.

    meer vrije hoogte wat betreft takken boven onderhoudspaden, voor de toegankelijkheid van onderhoudsmachines (van 4 naar 5 m);

  • 3.

    meer vrije ruimte tussen een kas in de beschermingszone van een A-oppervlaktewaterlichaam in polder De Koekoek (van minimaal 2,0 m naar 2,5 m uit de insteek als het A-oppervlaktewaterlichaam varend wordt onderhouden);

  • 4.

    geen expliciete uitzonderingen meer op het verbod tot onttrekken van water uit een aantal aangewezen watergangen (met bepaalde ecologische/natuurwaarde);

  • 5.

    onttrekken van oppervlaktewater is toegestaan zolang de benedenstrooms gelegen peil regulerende werken nog overlopen (i.p.v. alleen het eerstvolgende peil regulerende werk).

Onderhoudsverordening

De onderhoudsverordening vervangt een deel van de huidige keur en algemene regels. Daarbij gaat het om bepalingen over onderhoudsverplichtingen, onderhoudsplichten en schouw, alsook strafbepalingen. Die bepalingen mogen straks op grond van de nieuwe landelijke regelgeving niet in de waterschapsverordening staan. 

Beleidsregels

In hoofdstuk 1 van de waterschapsverordening staan beoordelingsregels voor de behandeling van aanvragen voor een omgevingsvergunning. Daarnaast geven de beleidsregels aan hoe het waterschap gebruik maakt van de bevoegdheid tot vergunningverlening. De beleidsregels gaan onder meer in op de afweging van belangen en op (technische) voorschriften die worden verbonden aan een watervergunning. De beleidsregels zijn aangepast aan het gegeven dat de waterschapsverordening de keur en algemene regels vervangen.

Zoals aangegeven is uitgegaan van een beleidsneutrale overgang van de huidige naar de nieuw regelgeving.

Gelet op praktijkervaringen binnen het waterschap met beheer en vergunningverlening/handhaving zijn enkele onderdelen inhoudelijk aangepast. Bij de beleidsregels gaat het om:

  • 1.

    voorkeur voor gebruik van drill-grout in plaats van een kwelscherm bij kabels en leidingen;

  • 2.

    verwijdering van kabels en leidingen wanneer die niet meer in gebruik zijn;

  • 3.

    voor de situatie dat een bouwwerk niet buiten een waterkering kan worden aangebracht, is verduidelijkt / aangescherpt hoe er zorg voor gedragen wordt dat de waterveiligheid niet afneemt ten opzichte van de bestaande situatie.

Kaarten bij de waterschapsverordening en de beleidsregels

Met behulp van de kaarten bij de waterschapsverordening is te zien in welke gebieden, welke regels van toepassing zijn. Daarbij gaat het ook om de ligging van bijvoorbeeld de waterstaatswerken en de beschermingszones bij de waterkeringen en oppervlaktewaterlichamen. Op grond van de Omgevingswet maken die zones straks geen deel meer uit van de legger, maar horen die op de kaart bij de waterschapsverordening. Die verordening en de beleidsregels verwijzen naar de kaarten. De kaarten verwijzen niet naar de verordening. Zij zijn vooral te begrijpen als bijlage bij de verordening en de beleidsregels.

Kaartlagen over diverse activiteiten (zoals dempen en water onttrekken) zijn te zien via deze link.

Via die link is ook de kaartlaag voor de Overijsselse Vecht te zien. Die is van belang bij de beleidsregels.

Kaartlagen over waterkeringen en oppervlaktewaterlichamen zijn te zien via deze link. Soms is het noodzakelijk ver in te zoomen voordat e.e.a. zichtbaar is.

Mogelijkheid om uw mening te geven

De ontwerpbesluiten liggen met ingang van dinsdag 1 maart 2022 gedurende zes weken ter inzage. Zowel digitaal, als fysiek op het waterschapskantoor, Dokter Van Deenweg 186 te Zwolle. Gedurende deze periode kunnen ingezetenen en belanghebbenden een zienswijze over de ontwerpbesluiten indienen. Dit kan naar keuze schriftelijk of mondeling. Graag duidelijk aangeven over welk ontwerpbesluit uw zienswijze gaat.

Schriftelijke zienswijzen worden gericht aan het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta, Postbus 60, 8000 AB, Zwolle, of worden digitaal ingediend met het daarvoor beschikbare formulier via de link www.wdodelta.nl/zienswijze.

Voor het mondeling naar voren brengen van een zienswijze kunt u uiterlijk woensdag 5 april 2022 een afspraak maken met Koos Klooster, tel. 06-27189485. Voor eventuele andere informatie over de ontwerpbesluiten kunt u ook contact opnemen met hem.

De ontwerpbesluiten kunt u in pdf-formaat downloaden in de linkerbalk van deze bekendmaking. De kaarten kunt u raadplegen via de links onder het kopje kaarten

Vervolg

Het dagelijks bestuur stelt een reactienota vast waarin alle ingediende zienswijzen van een reactie zijn voorzien. Degenen die een zienswijze hebben ingediend krijgen de reactienota toegestuurd. De verordeningen worden, al dan niet met wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen, definitief vastgesteld door het algemeen bestuur van het waterschap. Het dagelijks bestuur stelt de beleidsregels vast. De vastgestelde verordeningen en beleidsregels worden bekend gemaakt in het Waterschapsblad. Tegen deze besluiten staat geen beroep open bij de rechtbank.

 

Het dagelijks bestuur van het

Waterschap Drents Overijsselse Delta

 

de secretaris, de dijkgraaf,

E. de Kruijk D.S. Schoonmaan

Zwolle, 1 maart 2022

Naar boven