Ontwerp-waterschapsverordening en ontwerp-onderhoudsverordening ter inzage

Het dagelijks bestuur van waterschap Hunze en Aa’s heeft in haar vergadering van 15 februari 2022 besloten om de ontwerp-waterschapsverordening en de ontwerp-onderhoudsverordening vast te stellen en ter inzage te leggen.  

 

Aanleiding

De Omgevingswet treedt binnenkort in werking. De Omgevingswet bundelt en moderniseert 26 wetten voor de leefomgeving. Daarbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Met de Omgevingswet komt ook het DSO: het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het DSO is een landelijk digitaal loket voor het raadplegen van regels van en het aanvragen van vergunningen bij waterschappen, provincies en gemeenten. De regels over de fysieke leefomgeving van waterschap Hunze en Aa’s staan nu nog in verschillende documenten: de Keur, de algemene regels en deels in de legger. Wanneer de Omgevingswet in werking treedt, vervangt de Waterschapsverordening de huidige Keur en algemene regels. De onderhoudsregels die nu nog in de Keur staan, worden opgenomen in een aparte onderhoudsverordening. Deze regels mogen op grond van de Omgevingswet niet in de Waterschapsverordening worden opgenomen.

 

Waterschapsverordening 

De waterschapsverordening bevat regels over de fysieke leefomgeving in het beheergebied van het waterschap. Naast juridische regels bestaat de Waterschapsverordening uit werkingsgebieden. Werkingsgebieden zijn de gebieden waar bepaalde regels gelden. De regels van de Keur en de algemene regels zijn zonder inhoudelijke wijzigingen omgezet naar de Waterschapsverordening. De systematiek en opzet van de regels zijn wel veranderd. In de huidige systematiek zijn de verbodsbepalingen en algemene regels apart te raadplegen. Deze regels worden nu samengevoegd per activiteit in één verordening. De nieuwe systematiek is nodig om te zorgen dat de regels goed aansluiten bij de Omgevingswet en om te voldoen aan de technische eisen van het DSO en zo de verordening via het DSO toegankelijk te maken. Ook is er een nieuwe regel toegevoegd. In het Waterbeheerprogramma van waterschap Hunze en Aa’s zijn diverse gebieden gemarkeerd voor toekomstige ontwikkelingen, zoals hermeandering en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Om te voorkomen dat in deze gebieden activiteiten worden uitgevoerd die de beoogde toekomstige ontwikkelingen in de weg kunnen staan, is aan de huidige regels een vergunningplicht toegevoegd voor activiteiten in deze gebieden. U vindt deze gebieden in de hieronder genoemde viewer onder: beperkingengebied toekomstige ontwikkelingen.

 

Bruidsschat

Als de Omgevingswet in werking treedt, verhuist een aantal regels van het Rijk naar de waterschappen. Dit wordt de bruidsschat genoemd. Deze regels gaan met name over lozingen. Het waterschap is verplicht om deze regels over te nemen, maar mag ze daarna wel aanpassen. Waterschap Hunze en Aa’s heeft besloten de bruidsschat eerst ongewijzigd over te nemen. Deze ligt daarom niet ter inzage.

 

Onderhoudsverordening

In de Onderhoudsverordening zijn de bepalingen uit hoofdstuk 2 van de Keur waterschap Hunze en Aa’s 2010 opgenomen. Deze regels gaan over wie (onderhoudsplichtige) welke waterstaatswerken moet onderhouden (onderhoudsverplichtingen). Net als bij de Waterschapsverordening zijn de regels inhoudelijk niet gewijzigd. Wanneer de Omgevingswet in werking treedt, vervangt de Onderhoudsverordening de onderhoudsregels uit de Keur.

 

Zienswijzen

De ontwerp-verordeningen liggen vanaf nu voor een periode van zes weken ter inzage. De beide ontwerp-verordeningen zijn als bijlagen bij deze bekendmaking toegevoegd (zie linkerzijde pagina). De ontwerp-werkingsgebieden zijn te bekijken middels deze viewer: https://hunzeenaas.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2bfc337fd63443baa373fac018a65bc5

 

Bent u het niet eens met het ontwerp van de Waterschapsverordening of het ontwerp van de Onderhoudsverordening dan kunt u tot en met 1 april 2022 schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen.

Uw schriftelijke reactie kunt u richten aan: Waterschap Hunze en Aa’s, t.a.v. het dagelijks bestuur, Postbus 195, 9640 AD Veendam of via waterschap@hunzeenaas.nl. Onder vermelding van “zienswijze onderhoudsverordening” of “zienswijze waterschapsverordening”.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u van maandag tot en met donderdag tussen 8.00 en 14.00 uur contact opnemen met mevrouw N. Germeraad, 0598-693810.

 

Vervolg

U ontvangt een schriftelijke bevestiging van uw ingediende zienswijze. Het dagelijks bestuur stelt een reactienota vast met alle ingediende zienswijzen en de reactie van het dagelijks bestuur daarop. Degenen die een zienswijze hebben ingediend krijgen een afschrift van de reactienota toegestuurd. Na de inspraak-periode stelt het algemeen bestuur de Waterschapsverordening en Onderhoudsverordening, al dan niet met wijzigingen, definitief vast. Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt zullen de definitief vastgestelde Waterschapsverordening en Onderhoudsverordening bekendgemaakt worden in het Waterschapsblad en in werking treden. Tegen de definitieve vaststelling staan geen rechtsmiddelen open.

 

 

Naar boven