Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden – Bekendmaking besluit spoedbestuursdwang i.v.m. gevaarzetting, een goede staat van de waterkering en een adequate doorstroming van het oppervlaktewaterlichaam - een gezonken vaartuig ligt in de Leidsche Rijn aan de Rijksstraatweg 141 De Meern (HDSR182538)

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft besloten tot het toepassen van spoedbestuursdwang zonder voorafgaande lastgeving.

 

Constatering

Op 05 december 2022 heeft het waterschap geconstateerd dat er een gezonken vaartuig ligt in de Leidsche Rijn aan de Rijksstraatweg 141 te De Meern, gemeente Utrecht.

 

Overtreding

Het gezonken vaartuig is in strijd met de zorgplicht van de Keur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Artikel 3.1 lid 2 en 3 sub b en c. Hierin staat dat het degene die handelingen in het watersysteem verricht, laat verrichten of nalaat andere handelingen te verrichten waartoe hij gehouden is of die binnen zijn macht liggen, en weet of redelijkerwijs had kunnen weten dat daardoor nadelige effecten voor het watersysteem ontstaan of kunnen ontstaan, voorkomt die effecten voor zover dit redelijkerwijs van hem kan worden verwacht.

 

Overtreder

De overtreder is tot op heden niet bekend.

 

Motivering spoedbestuursdwang

Het waterschap heeft de taak om te zorgen voor een goede staat van de waterkering en een adequate doorstroming van het oppervlaktewaterlichaam. Doordat het vaartuig gezonken is, belemmert deze de doorstroming van het watersysteem. Ook de staat van de waterkering is ter plaatse in het geding omdat het vaartuig verankerd was aan de beschoeiingen en daaraan schade berokkende. Tot slot kan een gezonken vaartuig voor gevaarlijke situaties leiden voor het overige vaarverkeer. Gelet hierop was het noodzakelijk dat onmiddellijk maatregelen werden getroffen om daarmee (grotere) schade en gevaarzetting te voorkomen. In verband met het spoedeisende karakter heeft het waterschap daarom op grond van artikel 5.31, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) de bestuursdwang zonder voorafgaande last of bekendmaking toegepast.

 

Maatregelen

Deze spoedbestuursdwang bestond uit het bergen van het vaartuig.

 

Kostenverhaal

De door het waterschap gemaakte en nog te maken kosten van de toegepaste bestuursdwang worden ingevolge artikel 5:25, eerste lid, van de Awb op de overtreder verhaald, tenzij de kosten redelijkerwijze niet voor zijn rekening behoren te komen. Omdat de overtreder onbekend is, kan het waterschap het besluit tot het onmiddellijk toepassen van bestuursdwang niet aan de overtreder bekendmaken.

 

Bekendmaking

Met toepassing van artikel 5:31, lid 2, van de Awb maakt het waterschap daarom het besluit tot toepassing van bestuursdwang, zoals dat op 5 december 2022 heeft plaatsgevonden, achteraf bekend door middel van deze publicatie.

 

 

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen het besluit van het waterschap om spoedbestuursdwang toe te passen door het indienen van een bezwaarschrift. Dit bezwaarschrift moet worden ingediend binnen zes weken vanaf de dag na bekendmaking van dit besluit. Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van naam en adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Verder moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. Het bezwaarschrift kan worden geadresseerd aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Postbus 550, 3990 GJ Houten.

Naast het indienen van een bezwaarschrift kan op grond van artikel 8:81 van de Awb een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij:

de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland

T.a.v. afdeling bestuursrecht o.v.v. voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

Voor het indienen van een verzoek tot een voorlopige voorziening bent u griffiekosten verschuldigd. Voor natuurlijke personen bedraagt dit € 184,- Voor rechtspersonen bedraagt dit € 365,-

Er kan ook digitaal een voorlopige voorziening worden aangevraagd bij genoemde rechtbank via de website http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Om dat te kunnen doen is een elektronische handtekening nodig (DigiD). Op de genoemde website staat de voorwaarden.

 

Informatie

Wilt u meer informatie? Neem contact op met ons team van de afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH), telefoonnummer (030) 209 7358. Of kijk op onze website Melding doen of vergunning aanvragen - HDSR

 

Houten, 5 december 2022

 

 

Naar boven