Bekendmaking goedkeuringsbesluit projectplan, m.e.r.-beoordelingsbesluit en uitvoeringsbesluiten dijkversterking Zettingsvloeiing Verlengde derde Toetsronde

ONDERWERP

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland (afgekort: GS Zuid-Holland) hebben bij besluit van 15 juli 2022 goedkeuring verleend aan het projectplan dijkversterking Zettingsvloeiing Verlengde derde Toetsronde, zoals op 13 april 2022 is vastgesteld door Waterschap Hollandse Delta. Tevens zijn de besluiten die nodig zijn ter uitvoering van dit projectplan door de bevoegde gezagen, namelijk de Omgevingsdienst Haaglanden en de gemeenten Nissewaard en Goeree-Overflakkee, genomen. De versterking betreft vijf dijktrajecten gelegen langs de Oude Maas ter hoogte van Hoogvliet en Spijkenisse, langs het Hartelkanaal, langs het Haringvliet ter hoogte van Middelharnis en langs de Grevelingen ter hoogte van Ouddorp. Bij de toetsing zijn (delen van) deze dijktrajecten afgekeurd vanwege de kans op het wegvloeien van zand (zettingsvloeiing), wat instabiliteit van de waterkering tot gevolg kan hebben. De versterkingsmaatregel bestaat uit een taludbescherming onder water.

 

PROJECTPROCEDURE WATERWET

Als coördinerend bevoegd gezag op grond van de Waterwet hebben GS Zuid-Holland van 9 december 2021 tot en met 19 januari 2022 het ontwerp-projectplan, het mer-beoordelingsbesluit en de ontwerp-uitvoeringsbesluiten van de Omgevingsdienst Haaglanden en de gemeenten Nissewaard en Goeree-Overflakkee met relevante stukken ter inzage gelegd. Gedurende deze periode bestond de gelegenheid voor het indienen van zienswijzen. Van deze gelegenheid is geen gebruik gemaakt. Het projectplan is vervolgens op 13 april 2022 door Waterschap Hollandse Delta (met enkele kleine ambtshalve wijzigingen) vastgesteld en op 20 april 2022 ter goedkeuring aangeboden aan GS Zuid-Holland. Nadat ook de uitvoeringsbesluiten door de twee gemeenten en de Omgevingsdienst Haaglanden zijn genomen, hebben GS Zuid-Holland op 15 juli 2022 het projectplan dijkversterking goedgekeurd.

 

INZAGE

Van 10 november 2022 tot en met 21 december 2022 liggen, met de daarop betrekking hebbende stukken, ter inzage voor het instellen van beroep:

• het provinciale goedkeuringsbesluit en mer-beoordelingsbesluit;

• het door het waterschap vastgestelde projectplan;

• de omgevingsvergunning van de gemeente Nissewaard voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening;

• de omgevingsvergunning van de gemeente Goeree-Overflakkee voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening;

• de beschikking Wet natuurbescherming - voor activiteiten in het Natura 2000-gebied Grevelingen van de Omgevingsdienst Haaglanden (namens GS van Zuid-Holland);

• de beschikking Wet natuurbescherming - voor activiteiten in het Natura 2000-gebied Haringvliet van de Omgevingsdienst Haaglanden (namens GS van Zuid-Holland).

 

Bovengenoemde stukken kunnen digitaal worden geraadpleegd via www.zuid-holland.nl/terinzage Het besluit van de gemeente Nissewaard tot afwijken bestemmingsplan kan ook worden ingezien via de landelijk website www.ruimtelijkeplannen.nl (onder plannummer: NL.IMRO.1930.OVpwaterkeringSP-3001). Het besluit van de gemeente Goeree-Overflakkee tot afwijken bestemmingsplan is ook te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl (onder plannummer: NL.IMRO.1924.ODPwaterkering-OV30).

 

Op afspraak kunnen de besluiten met onderliggende stukken (tijdens kantooruren) ook op de volgende locaties worden ingezien:

• Waterschap Hollandse Delta, Handelsweg 100 te Ridderkerk (tel. 0900 2005 005);

• Stadhuis gemeente Nissewaard, Raadhuislaan 106 te Spijkenisse (tel. 14 0181);

• Gemeentehuis Goeree-Overflakkee, Koningin Julianaweg 45 te Middelharnis (tel. 14 0187);

• DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam (tel. 010 246 80 00 o.v.v. zaaknr. 9999237829);

• Provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag (tel. 070 4416611, optie 1).

 

BEROEP

Belanghebbenden kunnen van 10 november 2022 tot en met 21 december 2022 beroep instellen tegen het besluit tot goedkeuring van het vastgestelde projectplan en de definitieve uitvoeringsbesluiten, bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Behalve schriftelijk kunnen belanghebbenden kunnen ook digitaal beroep instellen. Hiervoor is een DigiD vereist. Zie hiervoor de website van de Raad van State (www.raadvanstate.nl). Het beroepschrift moet voldoen aan de inhoudsvereisten zoals aangegeven in artikel 6.5 van de Algemene wet bestuursrecht. Het projectplan en de uitvoeringsbesluiten vallen onder de Crisis- en herstelwet en het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Dit betekent onder meer dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Diegene die beroep instelt, kan bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Als gedurende de beroepstermijn om een voorlopige voorziening is verzocht, wordt het besluit niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Voor het instellen van beroep en het indienen van een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

 

INLICHTINGEN

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u tijdens kantooruren terecht bij de omgevingsmanager van het waterschap voor dit project, via telefoon 0900 - 2005 005. Voor vragen over de gecoördineerde procedure van deze dijkversterking kunt u tijdens kantooruren bellen met het Klantcontactcentrum van de provincie Zuid-Holland (telefoon 070 - 4416611, optie 1), die u kan doorverbinden met een betrokken medewerker van de afdeling Water en Groen van de provincie.

Ridderker, 8 november 2022

Waterschap Hollandse Delta,

Namens deze:

S.N. Steendijk, secretaris-directeur

Naar boven