Bekendmaking van voornemen tot verkoop van een aan het waterschap toebehorende onroerende zaak

Objectinformatie

Locatie: gelegen nabij de watergang Herkenbosscher Leigraaf te Herkenbosch.

Perceel kadastraal: Gemeente Melick en Herkenbosch, sectie H, nummer 404.

Perceelgrootte: 2.367 vierkante meter (bijlage 1).

Voornemen tot aangaan verkoopovereenkomst

Waterschap Limburg (hierna verder te noemen: WL) is voornemens om het hierboven genoemde object, ter grootte van in totaal 2.367 vierkante meter, te leveren aan de Gemeente Roerdalen (hierna verder te noemen: Gemeente) KvK-nummer 50035452 middels een verkoop. De gemeente wilt het landschapselement graag overnemen van het waterschap. Dit om het landschapselement te behouden.

Gemeente is de enige serieuze gegadigde

Naar het oordeel van het Waterschap Limburg is Gemeente de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de aankoop van het object. Hiervoor zijn drie hoofdredenen:

 

  • 1.

    Conform Nota Grondbeleid 2022 behoudt Waterschap Limburg geen grotere grondvoorraad dan noodzakelijk is voor de realisatie van haar doelen. Restgronden die geen waterschap functie vervullen worden verkocht. Daarbij worden gronden aangeboden aan (overheids)partners indien hiermee maatschappelijke beleidsdoelstellingen van (overheids)partners zo goed mogelijk worden behaald.

  • 2.

    Door de verkoop aan de gemeente blijft het landschapselement behouden. Daarnaast heeft de gemeente de doelstelling om de bossen en natuur binnen haar gemeente klimaatbestendiger te maken en waar mogelijk de natuurwaarden en biodiversiteit te versterken/vergroten. Het onderhoudsplan van de gemeente Roerdalen zal door de gemeente nog worden geactualiseerd en het betreffende landschapselement zal daarin worden opgenomen.

  • 3.

    Het kadastraal perceel Melick en Herkenbosch, sectie H, nr. 404 nu conform het bestemmingsplan van de gemeente Roerdalen “buitengebied Roerdalen” (vastgesteld op 30 mei 2013) is weergegeven als zijnde agrarisch met waarden maar verkocht wordt als zijnde landschapselement. Het bestemmingsplan zal hier te zijner tijd op worden aangepast.

Gelet op het voorgaande is WL van oordeel dat op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het aangaan van de koopovereenkomst van het object, namelijk: de Gemeente Roerdalen. Ten overvloede wijze wij u erop dat WL daarbij een ruime mate van beleidsvrijheid heeft.

Vervaltermijn

Door deze voorgenomen transactie te publiceren en derden de kans te bieden om mee te dingen, beoogt het waterschap open en transparant te handelen. Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dan dient u dit binnen een termijn van twintig dagen na publicatie, kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan vastgoed@waterschaplimburg.nl onder vermelding van verkoop landschapselement Melick en Herkenbosch. Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. WL en Gemeente zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

WL publiceert dit voornemen in het Waterschapsblad en op https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen/. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Het feit dat een voornemen tot verkoop bekend wordt gemaakt, betekent niet dat het Waterschap Limburg al definitief tot verkoop besloten heeft. Ook betekent het niet dat met de beoogde koper al volledige overeenstemming is bereikt of dat zeker is dat die zal worden bereikt.

 

Het dagelijks bestuur,

Evelien van der Kuil, secretaris-directeur

Patrick van der Broeck, dijkgraaf

 

 

Bijlage 1:

Naar boven