Kennisgeving Herinrichting Geleenbeek Holtum - Baakhoven

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning van het project ‘Herinrichting Geleenbeek Holtum Baakhoven’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op onze website www.waterschaplimburg.nl/geleenbeekholtum.

Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

Aanleiding 

De aanleiding van het project is tweeledig.

 

  • 1.

    Waterschap Limburg heeft voor de Geleenbeek Holtum Baakhoven een opgave beekherstel. Hiervoor dient Waterschap Limburg maatregelen te treffen waardoor de Geleenbeek weer voldoet aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.

  • 2.

    Daarnaast heeft Waterschap Limburg een opgave hoogwaterbescherming. Deze opgave om te voldoen aan de Normering Regionale Wateroverlast speelt zich af in Baakhoven.

Raakvlakken in het projectgebied

  • 1.

    Vanwege de verbreding van de Rijksweg A2 tussen knooppunt ’t Vonderen en Kerensheide is het noodzakelijk om een deel van de Geleenbeek te verleggen. Het te verleggen tracé van de Geleenbeek is onderdeel van het Tracébesluit A2 dat door Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd. De Geleenbeek wordt landschappelijk ingepast langs de verbrede A2.

  • 2.

    De Poolmolen die in het projectgebied ligt valt niet binnen dit project. Deze is onderdeel van project Herinrichting Geleenbeek Millen Nieuwstadt. De verkenning voor dit project is in de afrondende fase.

Het projectgebied, aangeduid met 2, loopt van de Holtummerweg benedenstrooms tot voorbij Baakhoven. Het projectgebied is daarom opgeknipt in deeltraject 2a, 2b en 2c. Ter verduidelijking is in de kaart het zoekgebied weergegeven.

Figuur 1: zoekgebied herinrichting Geleenbeek Holtum Baakhoven

Welke doelen willen we in dit project realiseren?

  • 1.

    Voldoen aan de ecologische eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water door te werken aan schoon water en natuurherstel;

  • 2.

    Bescherming bieden tegen hoogwater en voldoen aan de Normering voor Regionale Wateroverlast.

Welke stappen zetten we in de participatie? 

Om tot een ontwerp én een projectplan te komen doorlopen we vanaf het najaar van 2022 twee sporen. De directe dialoog en de indirecte dialoog. Bij de indirecte dialoog informeren wij de omgeving via de website van het waterschap en nieuwsbrieven. Bij de directe dialoog treden we persoonlijk met elkaar in contact en doorlopen wij 3 stappen.  

Stap 1: Inventarisatie

Tijdens deze stap brengen we de knelpunten, wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen, benoemen we de kansen die het gebied rondom de Geleenbeek kunnen verbeteren. Deze inventarisatie gebeurt doormiddel van één-op-één gesprekken met de sleutelfiguren. Ook organiseren we een inloopmiddag/avond waaraan zowel de sleutelfiguren als belangstellenden kunnen deelnemen.  Tijdens zo'n moment worden belanghebbenden en belangstellenden geïnformeerd over de doelstelling van het project en geven we uitleg hoe dit project de omgeving mogelijk raakt.

Stap 2: Schetsontwerp

Tijdens deze stap maken wij een schetsontwerp waar – indien mogelijk - de wensen en aandachtspunten uit de eerdere inventarisatiefase in zijn meegenomen. Over dit schetsontwerp vindt terugkoppeling plaats naar de omgeving. Hierbij zijn de effecten van het schetsontwerp op de omgeving inzichtelijk. Het doel van de terugkoppeling is de kansen, mogelijkheden, belangen en inzichten met elkaar te bespreken. Deze gesprekken leveren de input voor de verdere uitwerking van het ontwerp.

Stap 3: Definitief ontwerp

Tijdens deze stap geven we terugkoppeling van het definitief ontwerp naar de omgeving. Hierbij geven we toelichting en onderbouwing van de gemaakte keuzes en een toelichting op het vervolg van het project. Afhankelijk van de behoefte uit de omgeving wordt deze terugkoppeling fysiek tijdens een bewonersmiddag/avond gegeven of schriftelijk.

Hoe bereiken wij de omgeving ?

Wij benaderen de verschillende doelgroepen op verschillende wijze. We hebben ze in twee groepen verdeeld, namelijk;

  • 1.

    De sleutelfiguren in het projectgebied 2a, 2b en 2c. Denk aan direct betrokken bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het zoekgebied. Deze groep wordt via een bewonersbrief geïnformeerd over het project. Daarnaast vinden er één-op-één gesprekken en inloopmiddagen/avonden plaats zoals in de stappen beschreven.

  • 2.

    De gebruikers van het gebied, bewoners en organisaties in de nabije omgeving van het zoekgebied. Deze groep wordt geïnformeerd door middel van een bewonersbrief, de projectpagina, de nieuwsbrief en deelname aan inloopmiddagen/avonden. Daarnaast wordt een kennisgeving van deze verkenning van het project gepubliceerd via de website: https://www.officielebekendmakingen.nl/.

Wanneer doen we dat?

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer.

 

 *Q = kwartaal

Contact

Waterschap Limburg vindt het belangrijk om contact te houden met de betrokkenen in het gebied. Daarvoor gebruiken we de website www.waterschaplimburg.nl/geleenbeekholtum.

Hier verzamelen wij informatie over het gebied, het project, geven we antwoorden op veel gestelde vragen en delen we aanvullende informatie die in de loop van het proces beschikbaar komt.  Via de website kan iedereen zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager Kim Baeten. Kim is bereikbaar via 06-1470 7575 of K.Baeten@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Herinrichting Geleenbeek Holtum Baakhoven nemen wij geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van de planuitwerking fase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

 

Naar boven