Kennisgeving Herinrichting Geleenbeek Oude Rijksweg

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning van het project ‘Herinrichting Geleenbeek Oude Rijksweg’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op de website www.waterschaplimburg.nl/geleenbeekrijksweg.

Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

Opgave Waterschap Limburg heeft voor de Geleenbeek Oude Rijksweg een opgave beekherstel en verbeteren waterkwaliteit. Hiervoor dient Waterschap Limburg maatregelen te treffen waardoor de Geleenbeek weer voldoet aan de Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen.

De Geleenbeek is op dit traject nog geen goede biotoop voor vissen. Dit willen we verbeteren. Daarnaast is de vorm van de beek niet geschikt voor de levensgemeenschappen die er thuishoren. De beek is rechtgetrokken en wordt intensief onderhouden. Ook ontbreekt er beek begeleidende begroeiing voor schaduw op de beek. Hierdoor ontbreken de typische waterplanten en kleine waterdieren.

Plangebied

Het plangebied van de herinrichting Geleenbeek Oude Rijksweg betreft een traject van circa 1 kilometer. Het plangebied, aangeduid met 1, loopt vanaf de Oude Rijksweg N276 ten noorden van VDL Nedcar tot aan de Holtummerweg-Katsbek. Het her in te richten deel van de Geleenbeek ligt in landelijk gebied.

Figuur 1: zoekgebied herinrichting Geleenbeek Oude Rijksweg

Participatie

Om tot een ontwerp en een vastgesteld projectplan/projectbesluit te komen doorlopen we vanaf het najaar van 2022 twee sporen. De directe dialoog en de indirecte dialoog.

Bij de directe dialoog treden we persoonlijk met elkaar in contact. Denk aan een keukentafelgesprek of een inloopmiddag/avond.

Bij de indirecte dialoog informeren wij de omgeving via de projectpagina op de website van Waterschap Limburg en nieuwsbrieven.

In het participatieplan beschrijven we de twee groepen en de drie stappen (inventarisatie, schetsontwerp en definitief ontwerp) die we doorlopen.

Planning

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer.

*Q = kwartaal

Contact

Waterschap Limburg vindt het belangrijk om contact te onderhouden met betrokkenen in het plangebied. Daarvoor gebruiken we de website www.waterschaplimburg.nl/geleenbeekrijksweg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Waterschap Limburg, omgevingsmanager Kim Baeten. Kim is bereikbaar via k.baeten@waterschaplimburg.nl of T 088 – 88 90 100.

Rechtsbescherming

In de verkenning Herinrichting Geleenbeek Oude Rijksweg nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van de planuitwerkingsfase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

Naar boven