Kennisgeving Verkenning Wijnandsrade – Aalbeek

Start Verkenning wateroverlast Wijnandsrade-Aalbeek

Met deze kennisgeving informeren Gemeente Beekdaelen en Waterschap Limburg u over ons voornemen om wateroverlast in de kernen Wijnandsrade en Aalbeek te verminderen en hoe wij de omgeving hierbij willen betrekken. Deze kennisgeving is een samenvatting van het Participatieplan Wijnandsrade – Aalbeek, te vinden op www.waterschaplimburg.nl/wijnandsrade-aalbeek.

Deze kennisgeving wordt gepubliceerd op https://www.officielebekendmakingen.nl

Aanleiding

Door de klimaatverandering veroorzaken hoosbuien steeds vaker wateroverlast in de dalen van het Zuid-Limburgse Heuvelland. Waterschap Limburg is het programma Water in Balans gestart om samen met partners en betrokkenen wateroverlast in de toekomst te verminderen. Voor alle gebieden in Limburg heeft de provincie een norm vastgesteld waaraan voldaan moet worden als het gaat om wateroverlast. Op basis van deze norm heeft het waterschap alle Limburgse beken getoetst om te kijken of ze bepaalde hoosbuien goed genoeg aankunnen. Zo heeft het waterschap ook gekeken naar de kernen Wijnandsrade, Aalbeek en Hulsberg. Uit deze eerste toets blijkt dat er vaker wateroverlast optreedt dan toegestaan is. Daarom gaat de gemeente Beekdaelen met Waterschap Limburg samen een project starten om het betreffende gebied meer water-robuust te maken, waarbij Waterschap Limburg kartrekker is. Het hele projectgebied wordt onder de loep genomen: we kijken naar mogelijke maatregelen in de natuur en in de landbouw, in de beken zelf en naar de interactie met het bestaande rioolstelsels in het gebied.

Hoe pakken wij dit aan?

Wij, gemeente Beekdaelen en Waterschap Limburg, gaan samen met de inwoners en andere belanghebbenden in het gebied de wateroverlast in kaart brengen, ervaringen delen en gezamenlijk mogelijke oplossingen in beeld brengen om het projectgebied zo in te richten dat het heftige buien in de toekomst beter aan kan en de leefomgeving verbeterd wordt.

Dit doen wij in een gebiedsgerichte aanpak waarbij ook bekeken wordt of er nog andere bestaande initiatieven en meekoppelkansen zijn, zoals het verbeteren van de bronbeken, droogtebestrijding, hittestress, het vergroten van biodiversiteit of het gebruik van het landelijk gebied. Het resultaat van de verkenning is een voorkeursvariant.

Het doel is om de wateroverlast in kaart te brengen, ervaringen met elkaar te delen en oplossingen te vinden die wateroverlast verminderen en die de leefomgeving verbeteren. Wij hebben voor de lange termijn voorkeur voor structurele maatregelen, het liefst zo dicht mogelijk bij de bron, om water vast te houden daar waar het valt. Onze opgave tegen wateroverlast is groot, het gebied is groot en divers en wij hebben daarom tijd nodig om maatregelen samen met het gebied goed in kaart te brengen. Wij denken in 2 jaar te komen tot de zogenaamde Voorkeursvariant. De Voorkeursvariant is dus het resultaat van de verkenningsfase, waarmee de planuitwerkingsfase start.

Samen aan de slag. Uw mening telt!

Inbreng van betrokkenen zorgt voor betere plannen. Daarom nodigen wij u uit om uw ideeën en ervaringen met ons te delen. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen met wateroverlast in het gebied van Wijnandsrade-Aalbeek én iedereen die deel uitmaakt van een mogelijke oplossing, de kans krijgt om mee te denken en mee te werken. Wateroverlast verminderen doen wij samen, dus doe mee!

Altijd in contact

Waterschap Limburg en gemeente Beekdaelen willen contact met u houden. Daarvoor gebruiken wij het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/wijnandsrade-aalbeek. U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Remmert Slagter. Remmert is bereikbaar op tel.nr. 06 536 026 36 of via r.slagter@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Wijnandsrade-Aalbeek nemen wij geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. De voorkeursvariant is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing, dus heeft geen formele juridische status. Het staat iedereen uiteraard vrij om te reageren op de voorkeursvariant. Pas aan het einde van de planuitwerkingsfase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming.

Naar boven