Wijziging Peilbesluit Haarzuilens 2010

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden,

gelezen het voorstel van het college d.d. 23 augustus 2022 met nummer DM 1887817;

 

gelet op:

• Artikel 5.2 van de Waterwet;

• Artikel 2.16 tot en met 2.18b van de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht;

• Artikel 77 van de Waterschapswet.

 

overwegende dat:

het waterschap naar aanleiding van de maatregelen in het project “Inrichting natuurpeilgebieden Haarzuilens” de aanpassing van de peilen in de nieuwe natuurpeilgebieden dient vast te leggen in een wijziging van het peilbesluit;

 

Besluit:

Artikel I

Het peilbesluit Haarzuilens 2010 als volgt te wijzigen:

  • A.

    De naam van het peilbesluit wordt gewijzigd in ‘Peilbesluit Haarzuilens’.

  • B.

    In artikel 1 ‘Gebied’ wordt de bij het besluit behorende kaart vervangen door ‘Peilbesluitkaart Haarzuilens’ d.d. 07-06-2022.

  • C.

    Artikel 3 ‘Peilen’, lid 3 wordt Tabel 1 ‘Overzicht vast te stellen peilen en te voeren peilbeheer’ als volgt aangepast:

    • In de Polder Haarrijn worden vier nieuwe peilgebieden toegevoegd:

      • HRZ_001 met een flexibel peilbeheer tussen NAP -1,00 en -1,30 m;

      • HRZ_002 met een flexibel peilbeheer tussen NAP -1,20 en -1,50 m;

      • HRZ_003 met een flexibel peilbeheer tussen NAP -0,70 en -1,00 m;

      • HRZ_004 met een flexibel peilbeheer tussen NAP -1,20 en -1,50 m.

    • In Harmelerwaard wordt PG0369A toegevoegd met een vast peilbeheer van NAP -0,50 m;

    • In Harmelerwaard wordt PG0903 toegevoegd met een vast peilbeheer van NAP -0,30 m;

    • In Harmelerwaard wordt het peil van peilgebied PG0348 aangepast van een vast peil NAP -0,40 m naar een flexibel peilbeheer tussen NAP -0,40 en -0,56 m;

    • Peilgebied PG0354 wordt verwijderd;

  • D.

    Artikel 4 ‘Peilbeheer’, lid 1 ‘Vast peilbeheer’ wordt als volgt gewijzigd:

    • PG0369A en PG0903 worden toegevoegd;

    • PG0348 en PG0354 worden verwijderd.

  • E.

    Artikel 4 ‘Peilbeheer’, lid 2 ‘Flexibel peilbeheer’ wordt als volgt gewijzigd:

    • PG0348, HRZ_001 t/m HRZ_004 worden toegevoegd.

  • F.

    Bij artikel 4 ‘Peilbeheer’ wordt lid 6 toegevoegd:

  • Onder normale omstandigheden kan de waterstand door de aan- en afvoer van water en weersomstandigheden fluctueren. De beheermarge is de toegestane afwijking ten opzichte van de in het peilbesluit vastgestelde peilen om deze fluctuaties op te vangen. Zodra de waterstand buiten de beheermarges valt, heeft het waterschap een inspanningsverplichting om de waterstand binnen de beheermarge te krijgen. De beheermarge bedraagt 5 cm boven en 5 cm onder het vastgestelde peil.

  • G.

    Artikel 6 ‘Titel’ wordt als volgt gewijzigd:

  • Dit peilbesluit kan worden aangehaald als ‘Peilbesluit Haarzuilens’.

Artikel II

[regelt de intrekking van Peilbesluit Haarrijn 2012 d.d. 31 oktober 2012.]

Artikel III

Deze wijziging treedt in werking met ingang van de achtste dag na bekendmaking van de vaststelling van dit besluit door het algemeen bestuur van het waterschap. De peilen in de vier nieuwe peilgebieden (HRZ_001, HRZ_002, HRZ_003 en HRZ_004) worden ingesteld als de waterhuishoudkundige inrichting hiervoor gereed is. Het moment waarop de nieuwe waterpeilen worden ingesteld zal vooraf bekend gemaakt worden.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 5 oktober 2022.

Voorzitter, J.C.H. Haan

Secretaris, F.H.M. Apeldoorn

 

Vaststelling wijziging peilbesluit Haarzuilens 2010

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het waterschap maakt bekend dat op 5 oktober 2022 door het Algemeen Bestuur van het waterschap de wijziging peilbesluit Haarzuilens 2010, alsmede het bijbehorende inspraakrapport is vastgesteld.

 

Korte omschrijving wijziging peilbesluit

Het waterschap werkt vanuit het thema Gezond Water aan de verbetering van de waterkwaliteit. Eén van de maatregelen die we uitvoeren zijn de zogenoemde synergieprojecten in het landelijk gebied. Deze zijn gericht op verbetering van de waterkwaliteit en ecologie in gebieden waar aantoonbaar hoge actuele of potentiële kwaliteiten bestaan. Haarzuilens is zo`n potentierijk gebied.

 

In deze wijziging legt het waterschap de nieuwe peilen en peilgebiedsgrenzen vast voor vier nieuwe peilgebieden. De nieuwe peilgebieden worden ingericht om bestaande natuurpercelen, in eigendom van Natuurmonumenten, te voorzien van een passend peil en meer natuurlijk peilbeheer. Door vier gebieden hydrologisch te isoleren is het mogelijk om hierbinnen een eigen peilbeheer te voeren dat beter aansluit op de gebruiksfunctie (natuur, graslanden) en maaiveldhoogte van die gebieden. Ook hoeft hiermee minder gebiedsvreemd water ingelaten worden. Door de scheiding van functies en minder inlaat water, zal naar verwachting de waterkwaliteit verbeteren.

De inrichting van vier nieuwe peilgebieden is de aanleiding om Peilbesluit Haarzuilens 2010 te wijzigen. Ook zijn administratieve correcties meegenomen bij deze wijziging.

 

Tijdens de inspraakperiode is één zienswijze binnengekomen. De zienswijze is samen met de reactie van het waterschap opgenomen in het inspraakrapport (zie bijlage). Deze zienswijze heeft geen aanleiding gegeven om de wijziging op het peilbesluit aan te passen. De ontwerp wijziging peilbesluit is dus ongewijzigd.

 

Stukken inzien

U kunt het besluit inclusief bijlagen van 21 oktober 2022 tot en met 1 december 2022 inzien op de website van het waterschap: www.destichtserijnlanden.nl/actueel/bekendmakingen en Inrichting Natuurpeilgebieden Haarzuilens.

 

Beroep na vaststelling

Belanghebbenden kunnen van 21 oktober 2022 tot en met 1 december 2022, beroep instellen bij de rechtbank Midden Nederland, locatie Utrecht, postbus 16005, 3500 DA te Utrecht.

 

Voor het indienen van beroep wordt griffierecht geheven. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via www.rechtspraak.nl/. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het besluit. Door het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening kan worden verzocht het besluit te schorsen. Het verzoek kan worden ingediend bij de Voorzieningenrechter bij voornoemde rechtbank. Ook hiervoor is griffierecht verschuldigd.

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 28 oktober 2022. Het peil in peilgebied HRZ_001, HRZ_002, HRZ_003 en HRZ_004 wordt ingesteld op het moment dat alle benodigde waterhuishoudkundige aanpassingen gereed zijn gekomen. Het moment waarop het nieuwe waterpeil wordt ingesteld, wordt vooraf bekend gemaakt. Tot die tijd blijft in het peilgebied het huidige peil gehandhaafd.

 

Informatie

Meer informatie over het projectplan en peilbesluit staat op de site van het waterschap, klik hiervoor op de link Inrichting Natuurpeilgebieden Haarzuilens. Voor meer informatie over het peilbesluit kunt u contact opnemen met Susan Graas, senior projectleider planvorming en peilbesluiten, via 030 – 209 7010 of e-mail susan.graas@hdsr.nl.

 

Houten, 20 oktober 2022

Naar boven