Terinzagelegging Ontwerp Waterschapsverordening waterschap Noorderzijlvest 2023

 

Het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest maakt bekend dat vanaf 6 oktober 2022 tot en met 17 november 2022 het Ontwerp Waterschapsverordening waterschap Noorderzijlvest 2023 ter inzage ligt.

 

Wat is de Waterschapsverordening en waarom wordt deze nu vastgesteld?

Waterschap Noorderzijlvest zorgt voor veilig leven met water, schoon en gezond water, gezuiverd water en voldoende water in elk seizoen. Het waterschap beheert het (regionaal) watersysteem en voert het zuiveringtechnisch beheer uit. Om dat beheer goed uit te kunnen voeren, stelt het waterschap regels en plichten op voor activiteiten die in zijn beheergebied plaatsvinden, die een risico kunnen vormen voor het goede beheer van het watersysteem en de afvalwaterzuivering. Deze regels staan in de Waterschapsverordening.

 

Met de komst van de Omgevingswet (voorzien op 1 januari 2023) wordt van het waterschap vereist een Waterschapsverordening te hebben waarin regels en plichten voor activiteiten in zijn beheergebied zijn opgenomen. De Waterschapsverordening vervangt de huidige Keur uit 2009.

 

De Keur 2009 versus de Waterschapsverordening 2023: een wereld van verschil

De verordening is zoveel mogelijk opgesteld in de geest van de Omgevingswet:

  • -

    De verordening is voorbereid door uit te gaan van het ‘ja, mits’ principe. Dit betekent dat we niet meer uitgaan van een verbod op activiteiten/werken in, op, boven, onder of nabij onze waterstaats- en zuiveringtechnische werken, maar geven we voor de meest voorkomende activiteiten in de Waterschapsverordening aan wat de voorwaarden zijn om de activiteiten te kunnen uitvoeren. We geven dus aan wanneer ze toegestaan zijn.

  • -

    De verordening is zodanig voorbereid dat er voor veel activiteiten géén vergunningplicht meer geldt. In veel gevallen volstaat een meldingsplicht of zal de activiteit zelfs zonder toestemming uitgevoerd kunnen worden.

  • -

    Er is zoveel mogelijk beleid, regelgeving en bestendige praktijk van het waterschap in één verordening opgenomen. Om die reden zijn in deze Waterschapsverordening ook regels opgenomen voor het aanwijzen van een onderhoudsplichtige en onderhoudsverplichting en worden onderhoudsplichtigen en onderhoudsverplichtingen aangewezen, voor zover ze niet zijn opgenomen in de Onderhoudslegger of in vergunningen, besluiten of andere regelingen. Daarnaast is in de verordening een bepaling opgenomen voor het handhaven van deze regels. Het opnemen van deze regels in een separate Onderhoudsverordening, terwijl ze wel in één (Waterschaps)verordening met regels van het waterschap over de fysieke leefomgeving opgenomen kunnen worden, is niet in de geest van de Omgevingswet. Om strijd met de Omgevingswet- en regelgeving (artikel 2.2, tweede lid, van het Omgevingsbesluit) te voorkomen worden deze onderdelen van de verordening niet op grond van de Omgevingswet- en regelgeving, maar enkel op grond van de Waterschapswet vastgesteld.

  • -

    Er is in de Waterschapsverordening ook aandacht voor participatie. Initiatiefnemers worden zowel bij meldingsplichtige- als vergunningsplichtige activiteiten verzocht om op te geven of ze de omgeving hebben betrokken bij het initiatief en zo ja, wat het resultaat daarvan is geweest.

  • -

    Tot slot is een groot verschil met de huidige Keur dat de Waterschapsverordening digitaal toepasbaar wordt gemaakt en ontsloten wordt in het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Via regels op de kaart of via een vergunningencheck is het straks mogelijk om te weten te komen welke regels er voor verschillende activiteiten op een bepaalde locatie gelden en of het nodig is om voor een specifieke activiteit een melding te doen of om een omgevingsvergunning aan te vragen.

 

Wat staat er in de Waterschapsverordening?

In de Waterschapsverordening staan:

  • 1.

    De doelen van het waterschap voor het stellen van regels en plichten in de Waterschapsverordening;

  • 2.

    Algemene zorgplichten die voor het gehele beheergebied gelden;

  • 3.

    Regels voor het aanwijzen van onderhoudsplichtigen en onderhoudsverplichtingen, onderhoudsvoorschriften c.q. onderhoudsplichten en verplichtingen c.q. geboden voor onderhoudsplichtigen;

  • 4.

    Algemene regels, specifieke zorgplichten, meldingsplichten, vergunningplichten en algehele verboden voor activiteiten in en nabij waterstaatswerken (oppervlaktewaterlichamen, waterkeringen, bergingsgebieden en ondersteunende kunstwerken) en zuiveringtechnische werken;

  • 5.

    Regels over toezicht en handhaving;

  • 6.

    Overgangsrecht en slotbepalingen.

 

Het waterschap merkt op nog niet de regels en plichten voor een aantal lozingsactiviteiten in de Waterschapsverordening zijn opgenomen. Het waterschap zal gebruikmaken van het overgangsrecht van de wetgever om tijdelijk gebruik te maken van de regels voor die lozingsactiviteiten, die in de zogenaamde bruidsschat (afdeling 7.2, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet) zijn opgenomen.

 

Tevens wordt opgemerkt dat de visualisaties van de in de Waterschapsverordening aangewezen beperkingengebieden, die zullen worden opgenomen in bijlage 2 bij de Waterschapsverordening, nog niet beschikbaar zijn. Deze zullen wel onderdeel gaan vormen van de uiteindelijk vast te stellen Waterschapsverordening.

 

Inzien van het Ontwerp Waterschapsverordening waterschap Noorderzijlvest 2023

De periode van de terinzagelegging van het Ontwerp Waterschapsverordening waterschap Noorderzijlvest 2023 loopt van 6 oktober 2022 tot en met 17 november 2022. Het Ontwerp Waterschapsverordening 2023 is online in te zien. Maak voor het inzien in het Waterschapshuis telefonisch een afspraak. Het adres is Stedumermaar 1 te Groningen.

 

Zienswijze indienen

Belanghebbenden kunnen tijdens deze periode van de terinzagelegging een zienswijze indienen bij het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest bij het Ontwerp Waterschapsverordening. Dit kan schriftelijk door een brief te sturen naar het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest, Postbus 18, 9700 AA te Groningen of per e-mail naar info@noorderzijlvest.nl. Bellen mag ook: 050 - 304 8911 om een afspraak te maken om mondeling een zienswijze kenbaar te maken. Onze contactpersoon is: Daan Beltman (senior juridisch adviseur).

 

 

Naar boven