Bekendmaking ter inzage legging ontwerpprojectplan ‘Water in Balans – Hegge Schinnen’, met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger.

Vanaf 21 september 2022 ligt het ontwerpprojectplan waterwet ‘Water in Balans – Hegge Schinnen’ en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger gedurende 6 weken ter inzage. Een ieder kan de plannen in zowel het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond als op het gemeentehuis van Beekdaelen aan het Deweverplein 1 te Nuth inzien. Daarnaast zijn de stukken die ter inzage liggen ook digitaal te raadplegen via https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen/.

Aanleiding

In de huidige situatie stroomt het water bij hevige neerslag vanuit het landelijke gebied naar de woningen van het buurtschap Hegge te Schinnen. De combinatie met water uit de stedelijke omgeving zorgt voor wateroverlast in en rondom de woningen. Waterschap Limburg en gemeente Beekdaelen zijn voornemens om de (ernstige) wateroverlast in de Hegge te verminderen. Hiertoe is een pakket aan maatregelen samengesteld en beschreven in het ontwerp projectplan Waterwet.

Op hoofdlijnen bestaan de maatregelen uit het:

  • 1.

    aanleggen regenwaterbuffer Hegge. De buffer wordt via een ondergrondse leegloopleiding naar de bermsloot van de A76 geleid;

  • 2.

    optimaliseren instroomvoorziening van de reeds bestaande regenwaterbuffer Diependaalsweg;

  • 3.

    verbeteren en aanleggen diverse watergeleidingselementen waardoor afstromend regenwater naar de buffers, of naar plekken waar het afstromend water geen (of minder) overlast veroorzaakt wordt geleid.

Met de maatregelen zoals beschreven in het ontwerpprojectplan wordt voor het overgrote deel van de woningen een bescherming geboden tot een T=25. Buien die eens in de 25 jaar vallen veroorzaken dan geen wateroverlast. Voor ten minste één woning is het nodig om maatregelen aan of nabij de woning te treffen om wateroverlast te voorkomen.

Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger heeft betrekking op:

  • 1.

    de maatregelen zoals beschreven in het ontwerpprojectplan waterwet ‘Water in Balans – Hegge Schinnen’;

  • 2.

    de bestaande ondergrondse leegloopleiding op het Emma4-terrein tot aan de Geleenbeek.

Zienswijzen

Een ieder kan gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en/of het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken met de omgevingsmanager, Remmert Slagter, via telefoonnummer 06 5360 2636. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met eventueel ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Remmert Slagter via telefoonnummer: 06 5360 2636 of via het e-mailadres: r.slagter@waterschaplimburg.nl.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

ir. E.M. van der Kuil, waarnemend secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven