Bekendmaking Waterschap Limburg vaststelling projectplan ‘Water in Balans Meerssen fase 2’ met bijbehorend besluit tot wijziging van de legger.

 

Bij besluit van 13 september 2022 heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg het projectplan Water in Balans Meerssen fase 2 vastgesteld. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige aanpassing van de legger van Waterschap Limburg. Bij besluit van 13 september 2022 is daarom tevens de legger gewijzigd.

 

Toelichting

Waterschap Limburg is voornemens om maatregelen van gebiedsproject Meerssen van het programma Water in Balans uit te voeren. De geplande maatregelen hebben tot doel om ernstige overlast bij hevige regenval in de kern van Meerssen (gemeente Meerssen) te verminderen en zullen worden uitgevoerd in overeenstemming met het bepaalde in het projectplan.

 

Op 8 november 2018 is de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Meerssen door meerdere partijen ondertekend. Dit om de wateroverlast ten tijde van hevige regenbuien te verminderen. De aanpak loopt volgens het principe van het knoppenmodel van Water in Balans: Knop 1 water langer vasthouden in het landelijk gebied; knop 2 afkoppelen verhard oppervlak door de gemeente; knop 3 vergroten waterberging binnen het watersysteem; knop 4 schade beperken eigen woning; knop 5 ruimtelijke ordening; en knop 6 internationale afstemming. Het waterschap is verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen van knop 3. In de SOK Meerssen is voor het waterschap de ambitie vastgelegd om vóór 2025 circa 90.000 m3 extra berging te realiseren binnen het projectgebied. Voor Meerssen betekent dit een aantal bestaande buffers vergroten en een aantal nieuwe buffers realiseren. De buffers houden tijdelijk het overtollige water vast om het vervolgens gecontroleerd af te voeren.

 

Uitvoering van fase 2 van het gebiedsproject Meerssen betekent het aanleggen van vier nieuwe regenwaterbuffers en het vergroten van en tevens het omzetten van tijdelijke maatregelen naar definitieve maatregelen in het stroomgebied van de Watervalderbeek.

 

Ontwerpprojectplan

Het ontwerpprojectplan met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger heeft van 15 juni 2022 tot 26 juli 2022 ter inzage gelegen met gelegenheid voor het indienen van zienswijzen. Er zijn geen zienwijzen ontvangen, het ontwerpprojectplan is dus niet aangepast.

 

Ter inzage

Het vastgestelde projectplan alsmede het besluit tot wijziging van de legger liggen van 20 september 2022 tot en met 31 oktober 2022 ter inzage bij Waterschap Limburg, Maria Therasialaan 99 te Roermond. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer.

 

Beroep

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden gedurende voornoemde termijn tegen het besluit tot vaststelling van het projectplan en/of het besluit tot wijziging van de legger beroep worden ingesteld bij de rechtbank Limburg, sector bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Het betreft: 

- belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit;

- belanghebbenden aan wie het redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit.

 

Tegen het besluit tot wijziging van de legger kan alleen beroep worden ingesteld voor zover daarbij de ligging van een beschermingszone is vastgesteld of gewijzigd.

 

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening van het beroep, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Het beroepschrift moet worden gericht aan Rechtbank Limburg, Sector Bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond, onder overlegging van een afschrift van het besluit. 

 

U kunt ook digitaal beroep instellen en een verzoek om voorlopige voorziening aanvragen bij genoemde rechtbank via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager Eva Eigenhuijsen via telefoonnummer: 088 – 88 90 100 of via het e-mailadres: e.eigenhuijsen@waterschaplimburg.nl. De besluiten zijn ook in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

 

Het dagelijks bestuur,

 

Evelien van der Kuil, wnd. secretaris-directeur

Patrick van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven