Bekendmaking projectplan waterwet Reutum

In de vergadering van 6 september 2022 heeft het dagelijks bestuur het projectplan Reutum vastgesteld.

Waterschap Vechtstromen heeft in de periode van 2013-2015 samen met de gebiedspartners in Noordoost-Twente diverse projecten uitgevoerd uit de uitvoeringsagenda ‘Water Collectief Twente’ (WCT). De projecten waren vooral gericht op droogtebestrijding voor landbouw en natuur, mede als gevolg van de klimaatverandering. De projecten hebben het watersysteem robuuster, zichtbaarder en beleefbaar gemaakt en ondervonden veel draagvlak bij stakeholders en burgers.

 

In navolging op het succes van WCT heeft waterschap Vechtstromen in 2016 het initiatief genomen om een verkenning uit te voeren naar een vervolg van het WCT project, binnen de kaders van de gebiedsontwikkeling Noordoost-Twente (NOT), het Zoetwaterprogramma Oost Nederland (ZON) en het waterschapsbeleid. Dit heeft geresulteerd in de ‘Uitvoeringsagenda Water Collectief Twente, fase 2’ (WCT2) met een aantal kansrijke initiatieven.

 

Het projectplan waterwet Reutum beschrijft één van de initiatieven, met als aanleiding de afgeronde vrijwillige kavelruil in Reutum. De kavelruil had mede tot doel om het bestaande Natuurnetwerk Nederland (NNN) rondom natuurgebied Reutumer Weuste te versterken. Tegenover de natuurrealisatie staat dat landbouwgronden voor de landbouw beschikbaar blijven. Het waterschap heeft samen met Staatsbosbeheer, de Provincie Overijssel en een aantal agrariërs geparticipeerd in het kavelruilproject. Na afronding van de kavelruil hebben het waterschap en Staatsbosbeheer de handen ineen geslagen om een aantal maatregelen die voortvloeien uit de kavelruil gezamenlijk op te pakken. Het betreft maatregelen om de waterhuishouding in natuurgebied Reutumer Weuste te verbeteren. Hiervoor worden (delen van) leggerwaterlopen verplaatst en heringericht en detailontwatering gedempt. Daarnaast wordt invulling gegeven aan compensatieverplichtingen welke voortvloeien uit afspraken binnen de kavelruil. Dit betreft de aanleg van houtwallen, recreatieve voorzieningen en Twentse landhekken.

 

Ter inzage

Het projectplan en de bijbehorende bijlage(n) ligt met ingang van 13 september 2022 tot en met 25 oktober 2022 digitaal in te zien op de website van waterschap Vechtstromen via de volgende link: https://www.vechtstromen.nl/terinzage.

 

Het projectplan en de bijbehorende bijlage(n) liggen ook tijdens kantooruren ter inzage in het kantoor van waterschap Vechtstromen, Kooikersweg 1 te Almelo. U kunt voor de inzage een afspraak maken via telefoonnummer (088) 220 33 33.

 

Beroep

Belanghebbenden kunnen met ingang van 13 september 2022 tot en met 25 oktober 2022 schriftelijk beroep instellen bij de rechtbank Overijssel, Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

 

Het beroepschrift dient te worden ondertekend en bevat tenminste:

  • a.

    de naam en het adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d.

    de gronden van het beroep. 

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Voor het instellen van beroep moet griffierecht worden betaald. Het instellen van beroep schorst de werking van het projectplan waterwet Reutum niet.

 

Crisis- en herstelwet

Op dit projectplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de gronden van het beroep direct in het beroepschrift moeten worden opgenomen. Het indienen van pro-forma beroep is niet mogelijk. De gronden van het beroep kunnen na afloop van termijn van zes weken niet worden aangevuld. Het instellen van beroep schorst de werking het projectplan waterwet Reutum niet.

 

Voorlopige voorziening 

Wie beroep heeft ingesteld kan op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht bij onverwijlde spoed een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Ook hiervoor moet griffierecht worden betaald.

 

Informatie

Voor meer informatie over het projectplan waterwet Reutum kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer (088) 220 33 33.

Naar boven