Bekendmaking projectplan project Peilopzet voorzieningen Knibbelweg (ontwerp)

Op 6 september 2022 is het projectplan project Peilopzet voorzieningen Knibbelweg vastgesteld.

 

Toelichting

Huidige situatie

De ongelijkmatig dalende bodem in de Zuidplaspolder leidt tot een ingewikkelde waterhuishouding. Waar de bodem met verschillende snelheden inzakt, kunnen de slootpeilen mee zakken. Hierdoor vragen de peilen maatwerk op diverse locaties. Indien er onvoldoende rekening wordt gehouden met het inklinken van de bodem, kunnen weilanden, tuinen en wegen te nat of droog komen te staan.

In de Zuidplaspolder staan oude huizen op houten palen. Die worden kwetsbaar bij een dalend slootpeil. Als palen boven het (grond)water uitsteken, verteren ze. De huizen kunnen dan verzakken. Als een lagere waterstand nodig is voor wegen en weilanden (het algemeen belang) kan het hoogheemraadschap voor deze huizenbezitters een uitzondering maken. Het waterpeil rond hun huis hoeft dan niet mee te verlagen.

 

Doel van het project en beoogd resultaat

De percelen Knibbelweg 65 - 71 hebben een afwijkend waterpeil. Dit peil is hoger om te voorkomen dat de houten paalfundering van de woningen droog komen te staan. Het waterpeil wordt op het juiste niveau gehouden door het over een stuw te pompen met een windmolenpompje. De huidige windmolen en stuw functioneren niet meer naar behoren, deze dienen gerenoveerd dan wel vervangen te worden. Om de aanvoer van water te bevorderen wordt ook een duikerverbinding gemaakt tussen de watergangen aan weerszijden van de weg.

 

Beoogd resultaat

De uit te voeren maatregel komt voort uit het vigerende peilbesluit dat is vastgesteld inclusief de gehonoreerde zienswijze van de bewoners. Specifiek voor de maatregel Peilopzet voorzieningen Knibbelweg betekent dit dat door de aanpassing van de waterhuishouding het andere peil beter kan worden gehandhaafd.

 

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

Van 9 september 2022 tot en met 20 oktober 2022 kunt u de stukken op ons kantoor, Maasboulevard 123 in Rotterdam, bekijken. De stukken zijn als bijlage aan deze bekendmaking toegevoegd (zie externe bijlagen in de linkerkolom).

 

Hoe kunt u reageren?

Van 9 september 2022 tot en met 20 oktober 2022 kunnen inwoners en belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen.

Een schriftelijke reactie moet worden gezonden aan het college van dijkgraaf en hoog­heemraden van Schieland en de Krimpenerwaard, t.a.v. R. de Kat, postbus 4059, 3006 AB Rotterdam o.v.v. ‘zienswijze’.

Als u mondeling wilt reageren, kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 010 45 37 356. Van uw mondelinge reactie wordt een verslag gemaakt.

Na 20 oktober wordt een verslag van alle reacties gemaakt en onze reactie hierop. Wilt u uw persoonsgegevens niet in het verslag gemeld hebben, dan kunt u dit in uw reactie aangeven. Uw gegevens worden dan in het eindverslag weggelaten.

 

Heeft u vragen?

Voor vragen en/of meer informatie kunt u bellen met R. de Kat, 010-45 37 200.

 

 

Naar boven