Vaststelling algemene regel WK8 behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland;

 

Op voordracht van de directieraad van 14 juni 2021;

 

Overwegingen:

 

Het voorkomen van onnodige belasting van burgers, bedrijven en het waterschap bij activiteit op of nabij deze waterkeringen.

 

Wettelijk kader:

 

Waterschapswet

Keur Waterschap Rivierenland 2014

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen algemene regel WK 8.

Artikel I. Vaststelling

De algemene regel WK8 behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014 als volgt vast te stellen:

De algemene regel WK8. ‘Activiteiten en werken in en nabij de Slaperdijk te Kesteren en de Meidijk te Zuilichem’ komt te luiden als de tekst opgenomen in bijlage 1 bij dit besluit.

Artikel II. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.

Artikel III. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit tot vaststelling van algemene regel WK8 behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland van 22 juni 2021 te Tiel.

de secretaris-directeur, ir. Z.C. Vonk

de dijkgraaf, prof. dr. J.C. Verdaas

Bijlage 1: WK8. Activiteiten en werken in en nabij de Slaperdijk te Kesteren en de Meidijk te Zuilichem

Artikel 1. Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.2, eerste lid van de keur, voor het uitvoeren van activiteiten in de, bij deze algemene regel behorende kaart, aangegeven waterkering en/of bijbehorende beschermingszone met uitzondering van de volgende activiteiten:

 

  • 1.

    boringen of persingen parallel aan de waterkering;

  • 2.

    grondroeringen in de waterkering, dieper dan 0,50 m onder maaiveld;

Artikel 2. Voorwaarden

Diegene die activiteiten uitvoert zoals bedoeld in artikel 1 van deze algemene regel:

  • 1.

    houdt de aangebrachte werken in een goede staat van onderhoud;

  • 2.

    houdt de op en langs de waterkering (de Slaperdijk) gelegen 4,00 m brede onderhoudspaden toegankelijk voor inspectie en onderhoud. Dit geldt niet voor de Meidijk, want daar zijn geen onderhoudspaden;

  • 3.

    voorkomt verlaging van het huidige maaiveld anders dan de natuurlijke achtergrondzettingen ter plaatse;

  • 4.

    legt eventuele verharding zodanig aan dat de afstroming van het hemelwater niet richting waterkering gaat, dat de afwatering van de waterkering niet wordt gehinderd en dat er geen vernatting ter plaatse van de teen van de waterkering optreedt;

  • 5.

    treft alle nodige maatregelen om een adequate erosiebestendige waterkering te garanderen en houdt het dijkprofiel in stand;

  • 6.

    stemt de activiteiten af met de met de wegbeheerder.

Artikel 3. Overgangsrecht

Indien voor de activiteiten als bedoeld in artikel 1 van deze algemene regel, direct voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens de Keur Waterschap Rivierenland 2014 in werking was, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoeld in artikel 3.10, derde lid, van de keur.

 

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 3.2, eerste lid, van de keur, is het verboden zonder watervergunning van het bestuur gebruik te maken van een waterstaatswerk of bijbehorende beschermingszones door, anders dan in overeenstemming met de waterhuishoudkundige functies, daarin, daarop, daarboven, daarover of daaronder handelingen te verrichten, werken te behouden of vaste substanties of voorwerpen te leggen, te laten staan, te vervangen, te verwijderen of te vervoeren. Op grond van artikel 3.10 van de keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt. Indien de activiteiten niet voldoen aan de algemene regel, dan geldt de vergunningplicht waarbij de activiteiten worden getoetst aan de beleidsregels.

 

Risico’s

Door voor vaartuigen een maatvoering met een eventuele beperking van de vaarsnelheid op te nemen in deze algemene regel, wordt het waterhuishoudkundig en scheepvaartkundig belang (voor wat betreft het zogenoemde bakbeheer) voldoende gewaarborgd. Het nautisch beheer betreft de zorg voor de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer en is afdoende geregeld in de vigerende regelgeving op het gebied van scheepvaartverkeer, zoals de Scheepvaartverkeerswet, het daarop gebaseerde Binnenvaartpolitiereglement (BPR) en het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer (Babs).

 

Geen melding nodig

Er geldt geen meldingsplicht voor de in deze algemene regel genoemde werkzaamheden.

Bijlage 2: Kaart behorend bij Algemene regel WK8. Activiteiten en werken in en nabij de Slaperdijk te Kesteren en de Meidijk te Zuilichem

 

 

Naar boven