Kennisgeving Participatieplan herinrichting Rode Beek Millen-Susteren

VERKENNING HERINRICHTING RODE BEEK MILLEN (D) – SUSTEREN (NL)

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning naar de herinrichting van de Rode Beek, voor het traject Millen (D) en Susteren (NL) en hoe wij de omgeving hierbij willen betrekken. Deze kennisgeving is een samenvatting van het uitgebreidere Participatieplan herinrichting Rode Beek Millen-Susteren, dat u kunt vinden op ons platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/rodebeek.

Bijzonder in deze verkenning is het grensoverschrijdende karakter van de Rode Beek en de internationale samenwerking met Duitsland. Daarom betrekken wij de Duitse waterbeheerders actief bij het traject, als gelijkwaardige partner en stemmen wij onze participatie in de omgeving van het project hierop af.

Aanleiding van de verkenning

Het waterschap wil op dit traject maatregelen uitvoeren voor beekherstel van de Rode Beek. De huidige beekloop voldoet niet aan de Europese doelstellingen vanuit de Kaderrichtlijn Water. Door maatregelen te nemen in de beek wil het waterschap de specifieke kenmerken van de beek, omliggende natuur en waterkwaliteit verbeteren en vismigratie stimuleren, zodat wordt voldaan aan de Europese richtlijnen.

Hoe pakken we dit aan?

Eerst voeren we een verkenning uit naar het gebied van de Rode Beek en de beek zelf om zo herinrichtingsmaatregelen te beoordelen. Vervolgens werken we de maatregelen uit in de planuitwerkings- en contractfase, waarna de uitvoering plaats vindt.

In de verkenningsfase wordt een beeld gevormd van het projectgebied. We gaan op zoek naar de belangrijkste stakeholders (inhoudsdeskundigen) en shareholders (gebiedsdeskundigen) in of van het projectgebied. Met verkennende gesprekken bepalen we wat er vanuit de Rode Beek en de directe omgeving belangrijk is om mee te nemen in het schetsontwerp. We halen de ideeën en wensen van de betrokken inhouds- en gebiedsdeskundigen op en koppelen dat ook weer terug aan hen, zodat zij weten wat we met de opgehaalde informatie hebben gedaan.

Hoe verloopt het participatieproces in de verkenningsfase?

De maatregelen rondom corona zorgen ervoor dat we op andere manieren met elkaar moeten communiceren. Participatie gebeurt normaal gesproken via fysieke ontmoetingen (bewonersavonden, inspraak- of informatiemarkten), iets wat in deze tijd lastig is. Het is nu verstandig en noodzakelijk om te kijken hoe participatie op een andere manier wordt vormgegeven, zodat het participatietraject geen vertraging oploopt en tegelijk voldoet aan de richtlijnen van het RIVM. Ons proces is hierop afgestemd.

Om tot een gedragen schetsontwerp te komen, doorlopen we vanaf juli 2021 drie stappen. Bij iedere stap is aangeven op welke manier participatie is voorzien.

  • 1.

    De inventarisatie: ophalen van beelden, ervaringen, ideeën en wensen.

  • 2.

    De scenario’s: de vertaling van de inventarisatie naar scenario’s in afstemming met de omgeving.

  • 3.

    De uitwerking: het bepalen van een voorkeursscenario, wat verder wordt uitgewerkt tot schetsontwerp en plenair wordt teruggekoppeld aan de omgeving.

In iedere stap krijgt de omgeving de ruimte voor de inbreng van hun ideeën, oplossingen, initiatieven of aandachtspunten.

Uw mening telt

Inbreng van bewoners en andere betrokkenen zorgt voor betere plannen. De verkenning willen we verrijken met lokale creativiteit, lokale kennis en meerwaarde van bewoners en bedrijven. Wij nodigen u expliciet uit om ons te helpen bij het realiseren van de gestelde doelen.

Altijd in contact

Het waterschap wil graag contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/rodebeek. U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Guus Vijgen. Guus is bereikbaar op 088-8890100 of via g.vijgen@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Herinrichting Rode Beek Millen (D) – Susteren (NL) nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van plan-uitwerkingsfase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.

Naar boven