Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Inspraak verbeteren waterkwaliteit: ontwerp KRW-maatregelen 2022-2027

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat, op grond van artikel 3:12 Algemene wet bestuursrecht en de Verordening elektronisch bekendmaken, de ontwerp KRW (Europese Kaderrichtlijn Water)-maatregelen voor de periode 2022-2027 ter inzage liggen. Op dit ontwerp KRW-maatregelenpakket is inspraak mogelijk van 10 mei 2021 tot en met 21 juni 2021. Het gaat om maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

 

Gezond Water

Deze KRW-maatregelen zijn een onderdeel van het Programma Gezond Water waarmee Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (hierna: het waterschap) werkt aan de verbetering van de waterkwaliteit en een goede ecologie en biodiversiteit in watergangen en in oevers. De verplichting om KRW-maatregelen vast te stellen komt voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Doel van deze richtlijn is schoon een gezond water in alle Europese lidstaten.

 

10 maatregelen om KRW-doelen te bereiken

De afgelopen jaren heeft het waterschap onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het oppervlaktewater in het beheergebied van het waterschap en geanalyseerd welke factoren een goede ecologische en biodiverse toestand belemmeren. Op basis hiervan heeft het waterschap, in samenspraak met andere overheden en maatschappelijke organisaties, 10 KRW-maatregelen geselecteerd voor de periode 2022-2027. Met het uitvoeren van deze maatregelen werkt het waterschap aan het bereiken van de doelen voor de aangewezen KRW-waterlichamen – dit zijn de grote (meer dan 1000 ha) oppervlaktewateren – in het beheergebied.

Het betreft de volgende maatregelen:

 

 

Meer informatie over de maatregelen

Wilt u meer informatie over de bovenstaande maatregelen, kijk dan op: https://hdsr.nl/krw. Hier vindt u onder andere een nadere beschrijving en onderbouwing van de maatregelen. Ook staat er meer informatie over de overige maatregelen die het waterschap uitvoert om een betere waterkwaliteit te bereiken.

 

Samenwerken aan schoon en gezond water: meer dan KRW-maatregelen

De KRW-maatregelen zijn, afgezien van maatregelen 3 en 4 waarin samengewerkt wordt met de agrarische sector, vooral maatregelen waarvoor het waterschap zelf aan de lat staat. Werken aan waterkwaliteit, ecologie en biodiversiteit is echter niet een taak voor het waterschap alleen. Daarom werken we hieraan ook al jaren samen met gemeenten, natuurorganisaties en burgers . Deze samenwerking zet het waterschap ook de komende jaren door. Dit betekent dat er, naast de KRW-maatregelen, ook andere maatregelen voor waterkwaliteit, ecologie en biodiversiteit genomen gaan worden. Deze overige maatregelen geven invulling aan de doelen voor het ‘overig water’. Dit betreft het oppervlaktewater wat niet is aangeduid als KRW-waterlichaam. Dit komt neer op zo’n 95% van het totale oppervlaktewater in het gebied van het waterschap.

Deze maatregelen voor het overig water zijn voor het waterschap even waardevol als de KRW-maatregelen. Het waterschap staat immers voor leefbaar oppervlaktewater voor mens plant en dier, nu én in de toekomst. Om dit te bereiken zijn alle maatregelen die genomen kunnen worden even belangrijk. De aanpak van het complete Programma Gezond Water van het waterschap – maatregelen voor KRW-waterlichamen én het overig water – worden beschreven in het waterbeheerplan. Dit overkoepelende waterbeheerplan wordt momenteel opgesteld en ligt later dit jaar ter inzage.

 

Een zienswijze indienen

Tijdens de inspraakperiode kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen op de bovenstaande ontwerp KRW-maatregelen. Wij ontvangen uw reactie bij voorkeur digitaal. Dit kan via een e-mail aan post@hdsr.nl. Een schriftelijke reactie per post is ook mogelijk. U stuurt deze dan aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten. Bent u niet in de gelegenheid om uw zienswijze schriftelijk in te dienen? Neemt u dan contact op met de programmamanager. Zie voor contactinformatie het kopje ‘meer informatie’ hieronder.

Het waterschap informeert iedereen die inspreekt over de wijze waarop de inspraakreactie in de definitieve KRW-maatregelen is verwerkt. Dit gebeurt voordat het algemeen bestuur de maatregelen definitief vast stelt.

 

Relatie met plannen van andere overheden

Water houdt zich niet aan grenzen. Daarom werkt het waterschap nauw samen met de andere partijen binnen het stroomgebied van de Rijn. Hierbij heeft iedere Nederlandse overheid (gemeente, waterschap, provincie, Rijk) een eigen taak op het gebied van waterkwaliteit. Gevolg daarvan is dat er tussen 22 maart 2021 en 21 september 2021 inspraak mogelijk is op diverse plannen met doelen en maatregelen om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Een overzicht van de plannen voor schoon water en de verschillende inspraakperiodes vindt u op de site www.rijnwest.nl/inspraak. Indien uw inspraakreactie ook van toepassing is op plannen van andere overheden zal, indien u hier toestemming voor geeft, uw reactie doorgestuurd worden. Hiervoor nemen wij contact met u op.

 

Meer informatie en contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de programmamanager Gezond Water van het waterschap, Sandra van de Reepe, tel. (030) 209 7227, e-mail sandra.van.de.reepe@hdsr.nl.

 

 

Houten, 10 mei 2021

 

Naar boven