Besluit Nota Bodembeheer en bodemkwaliteitskaart

 

Het algemeen bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 24 maart 2021 de Nota Bodembeheer en de bodemkwaliteitskaart voor de regionale keringen en de zeedijk vastgesteld. Er zijn geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerp-besluit. Het besluit is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerp-besluit.

 

Aanleiding

In 2014 zijn voor het eerst de Nota Bodembeheer (zie de bijlage aan de linkerzijde van deze pagina) en de bijbehorende bodemkwaliteitskaarten opgesteld en bestuurlijk vastgesteld. De Nota Bodembeheer en de waterbodemkwaliteitskaart hebben een geldigheidsduur van tien jaar en zijn tot 2024 geldig. De bodemkwaliteitskaart voor de regionale keringen en de zeedijk heeft slechts een geldigheidsduur van vijf jaar en moest worden geactualiseerd.

 

De laatste vijf jaar zijn op het gebied van bodem enkele beleidsuitgangspunten gewijzigd. Daarom is besloten om gelijktijdig met de actualisatie van de bodemkwaliteitskaart ook de Nota Bodembeheer tegen het licht te houden. In de bijlage aan de linkerzijde van deze pagina treft u deze documenten aan. De wijziging van beleid maar ook de doorlooptijd tot de Omgevingswet (waarschijnlijke datum inwerkingtreding 1-1-2022) is beperkt. De aanpassingen zijn daarom in een erratum opgenomen. Bij het invoeren van de Omgevingswet volgt alsnog een volledige actualisatie van de Nota Bodembeheer.

 

Doel van de bodemkwaliteitskaart

Met behulp van de bodemkwaliteitskaart kan bij onderhoudswerken vrijkomende grond elders binnen het gebied worden hergebruikt zonder dat de grond telkens afzonderlijk hoeft te worden gekeurd. De kwaliteit van grond van onverdachte locaties kan eenvoudig op de kaart worden afgelezen. Dit bespaart zowel tijd als onnodige onderzoekskosten en betekent eenvoudiger werken voor de uitvoerders, teamleiders en projectleiders van ons waterschap.

 

Wijzigingen door het erratum Nota Bodembeheer

Om het verplaatsen en hergebruik van grond in goede banen te leiden zijn ‘spelregels’ opgesteld. Dit beleid is in regionaal verband samen met de provincie Groningen, de Groningse gemeenten en waterschap Hunze & Aa’s opgesteld en vastgelegd in de Nota Bodembeheer en het bijbehorende erratum.

De belangrijkste aanvullingen op het beleid die in het erratum zijn opgenomen betreffen toepassingsregels voor PFAS-houdende grond en bagger, zoute bagger en gereinigde grond. Daarnaast zijn er nu meer mogelijkheden voor het toepassen van overstortbagger en wordt ingezet op voorkomen en verspreiden van de Japanse duizendknoop naast andere grondgebonden ziekten en plagen.

 

Ter inzage

De Nota Bodembeheer en de bodemkwaliteitskaart voor de regionale keringen en de zeedijk kunnen met ingang van 14 april 2021 gedurende zes weken op aanvraag worden ingezien. Om de stukken fysiek in te zien kunt u een afspraak maken via het algemene telefoonnummer 050 - 304 8911.

 

Beroep

Er zijn geen zienswijzen tegen het ontwerp-besluit ingediend. Daarom kunnen alleen belanghebbenden die niet kunnen worden verweten geen zienswijze te hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit met ingang van 14 april 2021 tot en met 26 mei 2021 schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift dient te worden ondertekend en bevat tenminste: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Verder dient u zo mogelijk een afschrift van het besluit, waartegen u beroep instelt, mee te zenden. Voor het instellen van beroep moet griffierecht worden betaald. Het instellen van beroep schorst de werking van de Nota bodembeheer en de bodemkwaliteitskaart niet.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M. (Marc) Bethlehem, senior beleidsadviseur, via telefoonnummer 050 - 304 8911.

 

Naar boven