Kennisgeving nadere detaillering participatie dijkversterking Den Oever-Den Helder

Van begin april tot en met medio mei 2021 ligt het participatieplan voor de planuitwerkingsfase dijkversterking Den Oever-Den Helder ter inzage. In deze kennisgeving wordt u daarover geïnformeerd en gevraagd om input te leveren op de nadere detaillering van de participatie van de dijkversterking tijdens de planuitwerkingsfase.

 

Wat is er aan de hand

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is als waterschap verantwoordelijk voor de waterveiligheid in Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal. De dijken (primaire waterkeringen) rondom dit gebied zijn belangrijk, omdat ze 1,2 miljoen Noord-Hollanders beschermen tegen het water uit de zee, het IJsselmeer en het Markermeer. In de toetsronde in 2011 zijn gedeelten van de primaire waterkering tussen Den Oever en Den Helder afgekeurd. Het gaat om de Wieringer Zeewering, de Amsteldiepdijk en de Balgzanddijk.

Deze afgekeurde dijken worden versterkt in het project dijkversterking Den Oever-Den Helder, zodat ze weer voldoen aan de waterveiligheidsnorm van de Waterwet.

 

Samenwerking

Het project valt binnen het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): een programma waarin Rijk en waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast werkt het waterschap ook intensief samen met provincie Noord-Holland en de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon. Deze partners hebben onder andere zitting in de Bestuurlijke en Ambtelijke Begeleidingsgroep en de Klankbordgroep. Deze groepen zijn ingericht om het project dijkversterking Den Oever-Den Helder te begeleiden.

 

Denkt u weer met ons mee?

De afgelopen jaren zijn er samen met u al veel stappen gezet om te komen tot een voorkeursalternatief voor de dijkversterking. Dit voorkeursalternatief is inmiddels vastgesteld. In de volgende fase van het project, de planuitwerkingsfase, welke start in 2021 en naar verwachting loopt tot en met 2023, wordt het voorkeursalternatief verder in detail uitgewerkt en vastgelegd in een Projectbesluit.

U kunt in deze fase niet alleen nu met ons meedenken bij deze kennisgeving, maar ook gedurende de rest van het traject waarin wij werken aan het Projectbesluit. Wij hopen met onze wijze van participatie de omgeving, u dus, goed te betrekken bij de totstandkoming van het Projectbesluit. Het Projectbesluit zal uiteindelijk ook verantwoorden hoe de participatie is verlopen: hoe is de omgeving betrokken, wat is het resultaat van de planuitwerking, welke oplossingen zijn door derden aangedragen en welke adviezen hebben onafhankelijke deskundigen ingebracht.

 

Wanneer kunt u meedenken?

In deze fase van het project maken wij het onderscheid in twee groepen:

  • 1.

    Gehele omgeving denkt mee met het dijkversterkingsproject in de planuitwerkingsfase in zijn algemeenheid op verschillende momenten via diverse middelen. Zie voor de uitwerking het participatieplan. Onderstaand een opsomming van een aantal middelen die we deze fase gaan inzetten:

     

    - Dijkavonden/informatiebijeenkomsten

    De dijkavonden zijn onze informatiebijeenkomsten, met vrije inloop voor iedereen die interesse heeft in het project. De bijeenkomsten houden we voorlopig digitaal en wellicht in de toekomst als de maatregelen versoepelen weer fysiek.

     

    - Digitaal informeren

    Zodra er nieuws te melden is en data zijn geprikt, communiceren we naast de website ook via onze digitale nieuwsbrief. Wanneer u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden via dijkversterkingdodh@hhnk.nl. U kunt zich ook via dit mailadres aanmelden voor onze digitale ansichtkaarten.

    Ook kunt u het project, uw omgeving, in beeld bekijken. Wij hebben het afgelopen jaar een digitale kaart gemaakt, 'uw gebied in beeld'. De kaart is te vinden via onze website. En tot slot, naast alle andere middelen plaatsen we geregeld onze projectinformatie in de lokale media en op social media.

 

  • 2.

    Naast de gehele omgeving, organiseren we specifiek voor indieners van zienswijzen en/of klantwensen middelen en momenten om verder in te gaan op de ingebrachte input. Het gaat hierbij om zienswijzen/wensen die mogelijk een verdere uitwerking krijgen in de planuitwerkingsfase. Voorbeelden hiervan zijn onze Meerwaardetafels en de Klankbordgroepbijeenkomsten.

     

    - Klankbordgroep en nog te formeren Adviesgroep

    Net zoals in de verkenningsfase organiseren we een aantal keer per jaar Klankbordgroepbijeenkomsten. We denken in 2021 aan een drietal bijeenkomsten. De Klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van partijen en belangen uit het gebied, zoals bewoners, ondernemers, natuur, recreatie en cultuurhistorie. Zij kunnen tijdens de bijeenkomsten samen met onze partners (gemeente Den Helder, gemeente Hollands Kroon en Provincie Noord- Holland) hun expertise delen, de belangen behartigen en met ons meedenken. We zijn voornemens eind 2021 vanuit de Klankbordgroep een Adviesgroep te formeren die mee gaat lezen met de ontwerp planproducten om te komen tot een definitief Projectbesluit. We zijn voornemens om minimaal twee bijeenkomsten te organiseren in 2022 om het bestuur te adviseren en de wensen vanuit de omgeving tijdens de uitvoering alvast te polsen. Wellicht wilt u hier meer informatie over, wilt u in contact komen met leden van de Klankbordgroep of wilt u weten wanneer de vergaderingen zijn zodat uw belangen behartigd kunnen worden? Kijk dan op onze website of neem contact met ons op.

     

    - Meerwaardetafels

    In de verkenningsfase zijn veel ideeën, kansen, wensen en oplossingsrichtingen ingebracht. Deze ideeën willen we in de planuitwerkingsfase samen met de inbrengers een stap verder brengen, om zo voor de omgeving meerwaarde te creëren. Hiervoor organiseren we de meerwaardetafels. Denk bijvoorbeeld aan mooiere natuur of plekken die de geschiedenis van het gebied laten zien. Zo ontstaat extra waarde voor het gebied (meerwaarde). Een fijnere leefomgeving. We organiseren drie meerwaardetafels in twee rondes (voor- en najaar 2021) rondom thema's die specifiek zijn voor de betreffende dijk. De eerste ronde van de meerwaardetafels wordt ingericht aan de hand van de volgende thema's: natuur, recreatie en kleinere initiatieven. Aan deze tafels wordt vooral verdiept. In de tweede ronde kiezen we voor een indeling in drie dijktrajecten: zo vindt ook de juiste discussie tussen de thema's plaats en komen conflicterende belangen aan de orde. De meerwaardetafels zijn digitaal.

 

Meer informatie

Het participatieplan en de planning van de diverse bijeenkomsten en andere projectinformatie is te vinden op de website van het hoogheemraadschap: www.hhnk.nl. U klikt vervolgens op Werk in de Buurt en onder gemeente Hollands Kroon of Den Helder vindt u de betreffende informatie. Of typ in de zoekbalk: dijkversterking Den Oever Den Helder.

U kunt ook rechtstreeks op deze link klikken: https://www.hhnk.nl/dijkversterking-den-oever-den-helder

Of volg ons op social media met de volgende hashtag: #DenOeverDenHelder #dijkversterkingDenOeverDenHelder #dijkversterkingDODH #LoesopdeDijk

 

Neem contact met ons op

Wilt u, wanneer u vragen heeft, direct contact met ons opnemen? U kunt contact opnemen met de omgevingsmanager van het project Loes van der Laan, via de mail dijkversterkingdodh@hhnk.nl

of telefonisch: 072 - 582 8282

Naar boven