Ter inzage legging van de ontwerp-Waterschapsverordening Waterschap Limburg en de ontwerp-Onderhoudsregeling

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg maakt bekend dat van start gaat het inspraaktraject van:

1. de ontwerp-Waterschapsverordening;

2. de ontwerp-Onderhoudsregeling.

Ter inzage legging ontwerp-Waterschapsverordening

Naar verwachting treedt de nieuwe Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking. Dit betekent dat waterschappen hun regelgeving over de fysieke leefomgeving moeten samenbrengen in één regeling voor het hele beheersgebied. Deze regeling wordt ook wel de Waterschapsverordening genoemd. Op dit moment staan de regels van het waterschap in de Keur met bijbehorende Uitvoeringsregels. De Keur wordt vervangen door de Waterschapsverordening die ter inzage ligt.

De Waterschapsverordening moet aansluiten op het nieuwe digitale stelsel van de Omgevingswet (DSO). Hiervoor is de standaard van het DSO gebruikt. Het is daarom belangrijk dat de Waterschapsverordening dit jaar door het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg wordt vastgesteld en op 2 januari 2022 in werking treedt. De omzetting van de regelgeving heeft bijna helemaal beleidsneutraal plaatsgevonden. Beleidsneutraal wilt zeggen dat er nauwelijks inhoudelijke wijzigingen in de regels zijn aangebracht.

Wat verandert er?

Op 2 maart 2021 heeft het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg het ontwerp van de Waterschapsverordening vastgesteld. Ondanks dat de regels voor het grootste deel beleidsneutraal zijn omgezet, zijn er toch een aantal veranderingen doorgevoerd.

In de bijlage ‘Wordt-was lijst Waterschapsverordening’ is inzichtelijk gemaakt waar de regels in de nieuwe Waterschapsverordening vandaan komen. Hieronder zijn de belangrijkste wijzigingen benoemd.

Ten eerste bevat de Waterschapsverordening een bruidsschat. In de bruidsschat staan regels die afkomstig zijn van het Rijk. Het gaat hierbij vooral om regels over lozingen (kwaliteit). Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, worden deze regels automatisch toegevoegd aan de Waterschapsverordening. De bruidsschatregels zijn ongewijzigd en integraal opgenomen in de Waterschapsverordening van Waterschap Limburg en voor het grootste deel terug te vinden in afdeling 2.2.

Ten tweede zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van de ervaring die is opgedaan met de huidige Keur, ook wel de ‘Veegactie Keur Waterschap Limburg’ genoemd. In grote lijnen gaat het hier om de volgende wijzigingen:

A. toevoegen grondslag maatwerkvoorschrift zorgplicht;

B. aanpassingen inhoudelijke regels;

C. nieuwe regels tijdelijk afdammen van een primair of secundair oppervlaktewater.

In de bijlage ‘Veegactie Keur Waterschap Limburg’ is een uitgebreide omschrijving van de bovengenoemde wijzigingen terug te vinden.

Ten derde zijn in de Waterschapsverordening verwijzingen opgenomen naar werkingsgebieden. Werkingsgebieden zijn locaties waar bepaalde regels gelden. Op dit moment staan deze werkingsgebieden in de Waterwetlegger. De werkingsgebieden waar in de Waterschapsverordening naar wordt verwezen, zijn overgenomen uit de Waterwetlegger.

Via de onderstaande link is de kaart met de werkingsgebieden terug te vinden:

https://ws-limburg.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=718a047b83994199b3bfbf2e18967b7b

Ter inzage legging ontwerp-Onderhoudsregeling

Onder de Omgevingswet mogen de regels over onderhoud niet meer in de Waterschapsverordening staan. Daarom is hiervoor een nieuwe regeling opgesteld, namelijk de Onderhoudsregeling behorende bij de Onderhoudslegger Waterschapswet. Deze ligt samen met de ontwerp-Waterschapsverordening ter inzage.

Inspraak

Het is de bedoeling om de nieuwe Waterschapsverordening en de nieuwe Onderhoudsregeling op 7 juli 2021 ter vaststelling aan het Algemeen Bestuur van Water Limburg aan te bieden. Daarom worden de ontwerpen voor de Waterschapsverordening en de Onderhoudsregeling ter inzage gelegd en de gelegenheid geboden om zienswijzen in te dienen. Dit betekent dat inwoners en belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun mening kunnen laten horen over de stukken.

Inzien ontwerp-Waterschapsverordening en ontwerp-Onderhoudsregeling

De ontwerpen voor de nieuwe Waterschapsverordening en Onderhoudsregeling liggen van 16 maart 2021 tot en met 26 april 2021 ter inzage. Deze stukken kunt u inzien via de linkerkolom bij deze bekendmaking. Wilt u liever de stukken fysiek raadplegen, neem dan contact op met ons kantoor via het telefoonnummer 088 – 88 90 100 om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe kunt u reageren?

Tijdens de periode van ter inzage legging zoals hiervoor is aangegeven, kunt u uw zienswijze geven op de ontwerpen. Dit kan op de volgende manieren:

* schriftelijk: door een brief te sturen aan het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg naar Postbus 2207, 6040 CC te Roermond;

* schriftelijk: door een e-mail te sturen naar het e-mailadres: omgevingswet@waterschaplimburg.nl;

* mondeling: hiervoor kunt u contact opnemen met het kantoor via het telefoonnummer 088 – 88 90 100 om de mogelijkheden te bespreken.

U wordt verzocht om de volgende onderdelen in uw zienswijze op te nemen:

  • 1.

    naam, adres, woonplaats en bij voorkeur ook uw e-mailadres;

  • 2.

    als u de zienswijze namens iemand anders indient, dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

  • 3.

    of uw zienswijze is gekoppeld aan een specifieke locatie (adres, postcode en plaats of XY-coördinaten);

  • 4.

    waar uw zienswijze betrekking op heeft (Waterschapsverordening en/of Onderhoudsregeling);

  • 5.

    uw zienswijze.

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg brengt iedereen die een zienswijze heeft ingediend na afloop op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt. Dit gebeurt voordat de Waterschapsverordening en de Onderhoudsregeling door het Algemeen Bestuur worden vastgesteld.

Meer informatie is te vinden op onze website www.waterschaplimburg.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen via het telefoonnummer: 088 – 88 90 100.

Het Dagelijks Bestuur,

ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur

Naar boven