Verlenging termijn zienswijzen Besluit vaststelling beleid voor de inrichting en aanwijzing onderhoudsplicht oeververdedigingswerken

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft in zijn vergadering van dinsdag 16 november 2021 het beleid voor de inrichting en aanwijzing onderhoudsplicht oeververdedigingswerken vastgesteld. In haar vergadering van 21 december 2021 heeft het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besloten om de termijn voor het geven van een zienswijze te verlengen.

 

Aanleiding

Waterschap Noorderzijlvest (verder waterschap te noemen) heeft ongeveer 2500 km aan watergangen in beheer met een dubbele hoeveelheid aan kilometers oever. Het merendeel van de oevers bestaat uit onbeschermde oevers (ongeveer 85% van het totaal). Vooral in de bebouwde kom maar ook hier buiten (bijvoorbeeld langs wegen) is een groot aantal oevers echter voorzien van verdedigingswerken in de vorm van o.a. paalschot beschoeiingen, steenbestortingen, schanskorven, damwanden en kademuren. In dit beleidskader worden alle bovengenoemde constructies geschaard onder de term 'oeververdedigingswerk'.

 

Het waterschap heeft - in de rol van watersysteembeheerder en bevoegd gezag in het kader van de Waterschapswet en de Waterwet - met grote regelmaat te maken met initiatieven van aangrenzende eigenaren of van het waterschap zelf voor vervanging, aanleg of verwijdering van oeververdedigingswerken. Bij de besluitvorming over het wel of niet toestaan moet het waterschap rekening houden met een groot aantal – soms tegenstrijdige – aspecten.

 

Van een groot deel van de oeververdedigingswerken is op dit moment niet duidelijk wie onderhoudsplichtig is. De informatie hierover ontbreekt. Daarbij komt dat waar de onderhoudsplicht wel bekend is, deze niet altijd logisch is. Vanwege veranderde regelgeving en andere inzichten in de toepassing van het beleid voldoet het huidige beleidskader uit 2002 niet meer.

 

Doel van het beleid voor de inrichting en aanwijzing onderhoudsplicht oeververdedigingswerken

Het doel van het nieuwe beleidskader is om éénduidige en uitlegbare regels vast te leggen ter ondersteuning van de besluitvorming ten aanzien van de inrichting van oevers, de aanleg van oeververdedigingswerken en het aanwijzen van de bijbehorende onderhoudsplicht. Het beleidskader fungeert daarmee als een hulpmiddel bij vergunningverlening en handhaving, uitvoering van projecten en interne en externe communicatie over dit onderwerp.

 

Terinzagelegging

Het besluit en de bijbehorende stukken liggen ter inzage van maandag 22 november 2021 tot en met maandag 3 januari 2022 bij het waterschapshuis, Stedumermaar 1 te Groningen. Door het dagelijks bestuur is besloten om de termijn voor het geven van een zienswijze te verlengen tot maandag 7 februari 2021. Dit betekent dat het besluit voor zienswijzen ter inzage ligt tot en met zondag 6 februari 2022. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met de receptie via telefoonnummer (050) 304 89 11.

 

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende bovengenoemde termijn mondeling of schriftelijk hun zienswijze betreffende de ter inzage gelegde stukken kenbaar maken. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest, postbus 18, 9700 AA Groningen. Het waterschap Noorderzijlvest heeft de electronische weg (e-mail) niet opengesteld voor het indienen van zienswijzen/ inspraakreacties.

 

Voor nadere informatie

Graag verwijzen wij u voor verdere informatie naar onze website www.noorderzijlvest.nl/oeververdedingswerken. Voor een toelichting op de stukken kunt u een afspraak maken met de heer W. (Wim) Bijsterbosch, Beleidsadviseur Bodemdaling, via telefoonnummer (050) 304 89 11.

 

Naar boven