Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Ontwerp verkeersbesluit vaarwater de Kromme Rijn ter inzage

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend voornemens te zijn het verkeersbesluit vaarwater de Kromme Rijn te wijzigen. Het ontwerp verkeersbesluit vindt u elders op deze pagina. Wijzigingen ten opzichte van het oude verkeersbesluit zijn geel gemarkeerd. Op dit voornemen is inspraak mogelijk.

 

Inhoudelijke toelichting

Het waterschap krijgt jaarlijks een groot aantal vergunningaanvragen om te mogen varen op de Kromme Rijn. De regels voor het varen worden van de keur overgeheveld naar de verkeersbesluiten. Dat betekent dat er geen vergunning meer nodig is indien wordt voldaan aan de voorwaarden van het verkeersbesluit. Dit is conform het vaarbeleid van HDSR. Met de komst van de Omgevingswet is er bovendien geen mogelijkheid meer om vaarregels op te nemen in de keur, die over gaat in de waterschapsverordening. Met deze regeling anticiperen wij op de komst van de Omgevingswet in 2022.

Dit verkeersbesluit betreft de regels voor het varen op de Kromme Rijn. Inhoudelijk verandert er niets aan de regels: de voorschriften die tot nu toe werden opgenomen in de vaarvergunningen zijn één op één omgezet in bepalingen in het verkeersbesluit. Ook eerder verleende vergunningen zonder einddatum blijven van kracht.

Tenslotte wordt in het verkeersbesluit een ontheffing opgenomen voor beheer en onderhoud. En er wordt een verbod opgenomen om ligplaats in te nemen op niet aangewezen plaatsen. Ook hier vindt geen inhoudelijke wijziging plaats.

HDSR is daarnaast met de gemeenten Utrecht en Bunnik in gesprek over een verbod op brandstofmotoren. De gemeenten zijn hiervoor bevoegd gezag. Zodra de gemeenten dit in de Algemene Plaatselijke Verordening hebben opgenomen, neemt HDSR het verbod op brandstofmotoren over in het verkeersbesluit.

 

Inzien van de stukken

Het ontwerp verkeersbesluit vindt u elders op deze pagina. Wijzigingen ten opzichte van het oude verkeersbesluit zijn geel gemarkeerd. Op dit voornemen is inspraak mogelijk. Deze stukken liggen alleen digitaal ter inzage van 1 januari 2022 tot en met 14 januari 2022.

 

Inspraak

Tijdens de periode dat de stukken ter inzage liggen bestaat de mogelijkheid een zienswijze te geven op dit ontwerpbesluit.

Als u wilt reageren kan dat per mail of per brief. De mail kunt u sturen naar post@HDSR.nl, onder vermelding van “Zienswijze verkeersbesluit Kromme Rijn”. De brief kunt u richten aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten.

Het is wel belangrijk dat u, onderstaande onderdelen in uw reactie opneemt:

 

- naam, adres, woonplaats en emailadres;

- als u de zienswijze namens iemand anders indient dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

- uw zienswijze.

Het college brengt na afloop na de periode van terinzagelegging iedereen die ingesproken heeft op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt in het uiteindelijke voorstel. Dit gebeurt na de vaststelling door het college, voordat het besluit wordt gepubliceerd en definitief in werking treedt, waarschijnlijk in februari 2022.

 

Informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website, zie: Regelgeving waterbeheer uitgelegd - HDSR

U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum van het waterschap op nummer 030-209 7361 of mailen naar post@HDSR.nl.

 

Houten, 24 december 2021

 

Naar boven