Vaststelling Wijziging op het peilbesluit De Tol > deelgebied Kortrijk <

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het waterschap maakt bekend dat op 6 oktober 2021 door het Algemeen Bestuur van het waterschap de wijziging van het peilbesluit De Tol 2019 voor deelgebied Kortrijk, alsmede het bijbehorende inspraakrapport is vastgesteld.

 

Korte omschrijving peilbesluit

Met dit besluit wordt Peilbesluit De Tol 2019 gewijzigd voor het deelgebied Kortrijk. Het peilbesluit uit 2019 is een conserverend peilbesluit waarin de actuele waterpeilen zijn vastgelegd. Dit conserverende peilbesluit is het uitgangspunt voor de verdere uitwerking van Raamwaterplan De Tol (2019) waarin integrale en duurzame oplossingsmaatregelen zijn opgenomen voor de diverse opgaven in het gebied.

De maatregelen voor deelgebied Kortrijk zijn uitgewerkt en bestaan uit:

  • 1.

    Herindelen (opsplitsen) van het peilgebied in Kortrijk in twee peilgebieden (een hoger en een lager deel);

  • 2.

    Een peilaanpassing in het lagere deel, volgend op de opgetreden maaivelddaling in het (veenweide) gebied (ook wel peilindexatie genoemd).

Deze maatregelen zorgen er voor dat:

  • a.

    Een achterstallige indexatie (peilaanpassing) mogelijk is in het lagere deel;

  • b.

    Het peil beter past bij de kenmerken van het gebied (o.a. het gebruik/functies en bodemsamenstelling);

  • c.

    De wateroverlast wordt verminderd omdat het water beter wordt verdeeld en vastgehouden in het hogere deel én de berging toeneemt in het lagere deel;

  • d.

    Waterinfiltratie mogelijk wordt gemaakt in het lagere deel wat zorgt voor het remmen van de bodemdaling en CO2-uitstoot in de toekomst.

De herindeling van de polder en de benodigde peilaanpassing leidt er toe dat het peilbesluit uit 2019 dient te worden gewijzigd. In deze wijziging op het peilbesluit worden de ligging van de nieuwe peilgebiedsindeling en de hoogte van het nieuwe peil vastgelegd voor deelgebied Kortrijk. Voor het opsplitsen van het peilgebied worden twee stuwen aangelegd, hiervoor is een projectplan vastgesteld (naast dit peilbesluit).

Tijdens de inspraakperiode zijn bij het waterschap vier zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn opgenomen in het inspraakrapport, inclusief de reactie van het waterschap (zie ook bijlage). De zienswijzen hebben geen aanleiding gegeven om het ontwerp-besluit aan te passen. Wel is één figuur in de Toelichting op Wijziging peilbesluit De Tol 2019 >deelgebied Kortrijk 2021< gecorrigeerd (pagina 18).

 

Peilbesluit met bijlagen ter inzage

U kunt het besluit inclusief bijlagen van 16 december 2021 tot en met 26 januari 2022 inzien op de website van het waterschap: www.destichtserijnlanden.nl/actueel/bekendmakingen en Wijziging-peilbesluit-Kortrijk.

 

Beroep en voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen van 16 december 2021 tot en met 26 januari 2022, beroep instellen bij de rechtbank Midden Nederland, locatie Utrecht, postbus 16005, 3500 DA te Utrecht.

 

Voor het indienen van beroep wordt griffierecht geheven. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via de website van rechtbank. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het besluit. Door het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening kan worden verzocht het besluit te schorsen. Het verzoek kan worden ingediend bij de Voorzieningenrechter bij voornoemde rechtbank. Ook hiervoor is griffierecht verschuldigd.

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 23 december 2021. De peilaanpassing wordt stapsgewijs doorgevoerd in de periode van 2022 t/m 2025 (maximaal 3 cm per jaar). De eerste stap van de peilaanpassing wordt doorgevoerd bij het instellen van het zomerpeil in 2022.

 

Informatie

Meer informatie over het peilbesluit staat op de site van het waterschap, klik hiervoor op de link Wijziging-peilbesluit-Kortrijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije van Bergen, projectleider van peilbesluit De Tol, via 030 – 209 5700 of e-mail marije.van.bergen@hdsr.nl.

 

Houten, 15 december 2021

Naar boven