Wijziging op het peilbesluit De Tol 2019 > deelgebied Kortrijk 2021 <

 

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden,

gelezen het voorstel van het college d.d. 13 juli 2021 met nummer DM-1747618;

Gelet op:

Artikel 5.2 Waterwet, Artikel 4.4 t/m 4.8 van de Waterverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2009 en Artikel 77 Waterschapswet;

Overwegende dat:

Het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden naar aanleiding van het uitvoeren van de maatregelen in het deelgebied Kortrijk uit het Raamwaterplan De Tol (2019) de aanpassing van de peilen in het deelgebied Kortrijk vast dient te leggen in een wijziging van het peilbesluit;

 

Besluit:

Artikel I

Het peilbesluit De Tol 2019 als volgt te wijzigen:

  • A.

    In artikel 1 ‘Gebied’ wordt de bij het besluit behorende kaart ‘Waterhuishoudkundige Inrichtingskaart de Tol 2019’ (d.d. 20-02-2019) vervangen door ‘Peilbesluitkaart De Tol 2021’ (d.d. 07-12-2020).

  • B.

    Artikel 3 ‘Peilen’, lid 2 ‘In de peilgebieden… De na te streven waterstanden’ wordt als volgt gewijzigd:

    In tabel 2 wordt het peilgebied TOL_004 (Kortrijk) met een winterpeil van NAP -1,95 m en een zomerpeil van NAP -1,85 m vervangen door:

    • het peilgebied TOL_021 (Kortrijk Laag) met zomerpeil van NAP -1,92 m en een winterpeil van NAP -2,02 m én

    • het peilgebied TOL_022 (Kortrijk Hoog) een zomerpeil van NAP -1,85 m met een winterpeil van NAP -1,95 m.

  • C.

    Artikel 4 ‘Peilbeheer’, lid 8 toe te voegen:

    Om te reageren en anticiperen op weersomstandigheden zoals neerslag, droogte en wind kan het waterschap tijdelijk een sturingsmarge inzetten. Het gaat om een tijdelijke afwijking in de peilgebieden TOL_021 en TOL_022. Indien de weersomstandigheden dit naar het oordeel van het waterschap noodzakelijk maken, kunnen de peilen in deze peilgebieden tijdelijk:

    • in droge en zeer droge perioden met 10 centimeter worden verhoogd; en

    • in natte en zeer natte perioden met 10 centimeter worden verlaagd.

Artikel II

Deze wijziging treedt in werking met ingang van de achtste dag na bekendmaking van de vaststelling van dit peilbesluit door het algemeen bestuur van het waterschap.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 6 oktober 2021.

 

J.C.H. Haan, Voorzitter

F.H.M. Apeldoorn, Secretaris

 

 

Korte omschrijving peilbesluit

Met dit besluit wordt Peilbesluit De Tol 2019 gewijzigd voor het deelgebied Kortrijk. Het peilbesluit uit 2019 is een conserverend peilbesluit waarin de actuele waterpeilen zijn vastgelegd. Dit conserverende peilbesluit is het uitgangspunt voor de verdere uitwerking van Raamwaterplan De Tol (2019) waarin integrale en duurzame oplossingsmaatregelen zijn opgenomen voor de diverse opgaven in het gebied.

De maatregelen voor deelgebied Kortrijk bestaan uit:

  • 1.

    Herindelen (opsplitsen) van het peilgebied in Kortrijk in twee peilgebieden (een hoger en een lager deel);

  • 2.

    Een peilaanpassing in het lagere deel, volgend op de opgetreden maaivelddaling in het (veenweide) gebied (ook wel peilindexatie genoemd).

Deze maatregelen zorgen er voor dat:

  • a.

    Een achterstallige indexatie (peilaanpassing) mogelijk is in het lagere deel;

  • b.

    Het peil beter past bij de kenmerken van het gebied (o.a. het gebruik/functies en bodemsamenstelling);

  • c.

    De wateroverlast wordt verminderd omdat het water beter wordt verdeeld en vastgehouden in het hogere deel én de berging toeneemt in het lagere deel;

  • d.

    Waterinfiltratie mogelijk wordt gemaakt in het lagere deel wat zorgt voor het remmen van de bodemdaling en CO2-uitstoot in de toekomst.

De herindeling van de polder en de benodigde peilaanpassing leidt er toe dat het peilbesluit uit 2019 dient te worden gewijzigd. In deze wijziging op het peilbesluit worden de ligging van de nieuwe peilgebiedsindeling en de hoogte van het nieuwe peil vastgelegd voor deelgebied Kortrijk. Voor het opsplitsen van het peilgebied worden twee stuwen aangelegd, hiervoor is een projectplan vastgesteld (naast dit peilbesluit).

 

Tijdens de inspraakperiode zijn bij het waterschap vier zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn opgenomen in het inspraakrapport, inclusief de reactie van het waterschap (zie ook bijlage). De zienswijzen hebben geen aanleiding gegeven om het ontwerp-besluit aan te passen. Wel is één figuur in de Toelichting op Wijziging peilbesluit De Tol 2019 >deelgebied Kortrijk 2021< gecorrigeerd (pagina 18) (eveneens bijgevoegd).

 

Peilbesluit met bijlagen ter inzage

U kunt het besluit inclusief bijlagen van 16 december 2021 tot en met 26 januari 2022 inzien in dit Waterschapsblad en op de website van het waterschap  www.destichtserijnlanden.nl/actueel/bekendmakingen.

 

Beroep en voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na deze bekendmaking van het besluit, van 16 december 2021 tot en met 26 januari 2022, beroep instellen bij de rechtbank Midden Nederland, locatie Utrecht, postbus 16005, 3500 DA te Utrecht.

 

Voor het indienen van beroep wordt griffierecht geheven. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via  www.rechtspraak.nl/. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het besluit. Door het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening kan worden verzocht het besluit te schorsen. Het verzoek kan worden ingediend bij de Voorzieningenrechter bij voornoemde rechtbank. Ook hiervoor is griffierecht verschuldigd.

 

Informatie

Meer informatie over het peilbesluit staat op de site van het waterschap hdsr.nl/kortrijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije van Bergen, projectleider van het Peilbesluit De Tol, via 030 – 209 5700 of marije.van.bergen@hdsr.nl.

 

Houten, 15 december 2021

Naar boven