Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Start inspraak tweede wijziging van de regels voor zonnepanelen op het water

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat de uitvoeringsregels, beleidsregels en bijlagen bij de keur Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2018 worden gewijzigd.

Het ontwerp-wijzigingsbesluit treft u hierbij als bijlage aan. Hierin zijn de wijzigingen geel gemarkeerd. De oude teksten van de regels die gaan wijzigen kunt u inzien op onze website, zie: Actuele Keur en Leggers - HDSR

 

Inhoudelijke toelichting

De verwachting is dat er in het kader van de energietransitie, binnen ons beheergebied initiatieven komen om zonnepanelen op het wateroppervlak neer te leggen. Omdat dit een effect kan hebben op de waterkwantiteit en waterkwaliteit hebben wij besloten hiervoor regels op te nemen in hoofdstuk 13 van de uitvoeringsregels en beleidsregels. Wij hebben hiervoor gebruik gemaakt van de STOWA-handreiking voor vergunningverlening drijvende zonnepanelen op water (STOWA 2018-73).

Bij het plaatsen van zonnepanelen op het water is naast bekabeling en onderhoud, met name het wegnemen van zonlicht op het water een zorgpunt. Vanuit de Kaderrichtlijn Water mag geen achteruitgang veroorzaakt worden van de ecologische kwaliteit. Hier moet de initiatiefnemer bij het ontwerp rekening mee houden.

 

Om ecologische achteruitgang te voorkomen:

 

- moet een nulmeting van de ecologische kwaliteit uitgevoerd worden;

- moet jaarlijks worden gemonitord of sprake is van ecologische achteruitgang;

- wordt een vergunning eerst verleend voor maximaal 5 jaar. Na deze periode wordt aan de hand van de monitoringsresultaten bepaald of de vergunning kan worden verlengd.

 

Enkelvoudige zonnecollectoren voor drinkbakken e.d. kunnen gemeld worden. Daar waar meerdere zonnecollectoren geplaatst worden, zal een vergunningplicht gelden.

In het wijzigingsbesluit worden gelijktijdig een aantal tekstuele wijzigingen meegenomen. Deze leiden tot verbetering van de regels. Het gaat om:

- kleine foutjes die uit de teksten zijn gehaald;

- kleine versoepelingen die in de regels zijn doorgevoerd, daar waar het tijdelijke maatregelen betreft;

- de zorgplicht, die op een aantal plekken duidelijker is toegelicht.

 

Inzien van de stukken

U kunt de stukken inzien op onze website:

Bekendmakingen - HDSR

Actuele Keur en Leggers - HDSR

Deze stukken liggen alleen digitaal ter inzage van 27 oktober tot en met 8 december 2021. In verband met de Coronacrisis is ons kantoor tijdelijk gesloten, waardoor het niet mogelijk is de stukken in te zien op het kantoor van het waterschap.

 

Inspraak

Tijdens de periode dat de stukken ter inzage liggen bestaat de mogelijkheid een zienswijze te geven op deze wijziging van de uitvoeringsregels, beleidsregels en bijlagen bij de keur. Let wel: u kunt nu alleen reageren op de voorgestelde wijzigingen en niet op de onderdelen die in het verleden zijn vastgesteld en nu niet wijzigen.

Als u wilt reageren kan dat per mail of per brief. De mail kunt u sturen naar post@HDSR.nl, onder vermelding van “Zienswijze wijziging uitvoeringsregels voor zonnepanelen”. De brief kunt u richten aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten.

Het is wel belangrijk dat u, onderstaande onderdelen in uw reactie opneemt:

• naam, adres, woonplaats en emailadres;

• als u de zienswijze namens iemand anders indient dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

• waar zienswijze op wordt ingediend, welk onderwerp (indien bekend hoofdstuk en/of artikel noemen);

• uw zienswijze.

Het college brengt na afloop na de periode van terinzagelegging iedereen die ingesproken heeft op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt in het uiteindelijke voorstel. Dit gebeurt na de vaststelling door het college, voordat de wijzigingen worden gepubliceerd en definitief in werking treden, waarschijnlijk in december 2021/januari 2022.

 

Informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website, zie: Regelgeving waterbeheer uitgelegd - HDSR

U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum van het waterschap op nummer 030-209 7361 of mailen naar post@HDSR.nl.

 

Houten, 27oktober 2021

 

Naar boven