Bekendmaking handhaven hoge stand van boerenstuwen (OWL stuwen) en peilgestuurde drainages najaar 2021

Het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg maakt bekend dat bij besluit van 28 september 2021 is besloten om boerenstuwen (OWL stuwen) en peilgestuurde drainages in de hoge (zomer)stand te laten staan en de gebruikers van de boerenstuwen (OWL-stuwen) en peilgestuurde drainages dienovereenkomstig te instrueren.

 

Dit besluit is genomen om water zo veel mogelijk vast te houden in het watersysteem. Op die manier voeren we minder water snel weg, infiltreert er meer water in de bodem en vullen we zo de grondwatervoorraad aan. Het besluit van het dagelijks bestuur betekent dat vanaf 1 oktober 2021 alle boerenstuwen (OWL stuwen) en peilgestuurde drainages ingesteld moeten (blijven) staan op de hoge (zomer)stand.

 

Besloten is:

 

  • -

    de stuwstanden van zowel de boerenstuwen (OWL-stuwen), de peilgestuurde drainages als de WL-stuwen, niet te verlagen vóór 15 maart 2022;

  • -

    de gebruikers van boerenstuwen (OWL-stuwen) en peilgestuurde drainages via een bekendmaking te instrueren om de stuwen op hoge (zomer)stand te houden;

  • -

    dat voor subirrigatie de stuwstanden zodanig ingesteld mogen worden dat water in het peilgestuurde drainagesysteem kan stromen;

  • -

    vanaf 15 maart 2022 het gebruikelijke peilbeheer weer uit te voeren.

     

Waarom is dit besluit genomen?

Het waterschap neemt deze maatregelen om ook dit najaar de grondwaterstanden verder aan te vullen. Ondanks de relatief natte zomer van 2021 is er in de grondwatervoorraden nog ruimte om extra water te bergen. De grondwaterstanden zijn nog altijd herstellend van de drie droge zomers in de jaren 2018-2019-2020. Om die reden laat het waterschap alle door haar bediende stuwen gedurende de winter op de hoge zomerstand staan en vragen we agrariërs hetzelfde te doen met de boerenstuwen en peilgestuurde drainage. Daarom heeft het dagelijks bestuur besloten om gebruik te maken van haar bevoegdheid om de peilen voor te schrijven van de binnen het beheergebied aanwezige boerenstuwen (OWL-stuwen) en peilgestuurde drainages.

 

Bevoegdheid tot het voorschrijven van de in te stellen peilen

De aan de keur verbonden uitvoeringsregels 1.15 ‘Uitvoeringsregel stuwen en andere peilregulerende werken’ en 3.8 ‘Uitvoeringsregel draineren van gronden’ bevatten voorschriften die voorschrijven op welke peilen boerenstuwen (OWL stuwen) en peilgestuurde drainages ingesteld moeten worden: (grondwaterniveau t.o.v. maaiveld)

 

 

In deze voorschriften is tevens aangegeven dat het dagelijks bestuur kan afkondigen wanneer de hoge of lage stand moet worden ingesteld. Bovendien is daarin bepaald dat het bestuur instructies kan geven die opgevolgd dienen te worden.

 

Onderhavig besluit van het dagelijks bestuur betekent dat vanaf 1 oktober 2021 tot nader order alle boerenstuwen (OWL-stuwen) en peilgestuurde drainages ingesteld moeten (blijven) staan op de peilen zoals in de tabel vermeld staat bij ‘gemiddeld hoog’. Maatgevend voor de instelling van de stuwpeilen is de drooglegging ten opzichte van het 10% laagste maaiveld van het perceel met het meest kritieke gewas binnen het beïnvloedingsgebied van de stuw of van het peilregulerende werk (zie ook de bijlage met veel gestelde vragen).

 

Toezicht

Alle gebruikers van boerenstuwen (OWL-stuwen) en peilgestuurde drainages zijn gehouden de onderhavige instructie op te volgen. Op de naleving daarvan zal door het waterschap toezicht worden gehouden.

 

Uitzondering

Een uitzondering wordt gemaakt voor het gebruik van peilgestuurde drainage als subirrigatie, waarbij water uit het systeem gebruikt wordt om via de drainage in de bodem te infiltreren.

Mocht het nodig zijn om lokaal tijdelijk de stuwen te verlagen, bijvoorbeeld ten behoeve van oogstwerkzaamheden op gronden nabij beken, dan bestaat die mogelijkheid en mogen stuwen tijdelijk wat lager worden ingesteld om daarna de rest van de periode tot 15 maart weer in de hoge stand te blijven.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het centrale nummer van het waterschap: 088 - 88 90 100 onder vermelding van ‘instructie handhaven hoge stand van boerenstuwen (OWL stuwen) en peilgestuurde drainages’. In de bijlage is een overzicht opgenomen met veel gestelde vragen die u wellicht eerst kunt raadplegen.

 

Naar boven