Ontwerp Waterbeheerprogramma 2022-2027 voor inspraak ter inzage

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (verder: hoogheemraadschap) is waterbeheerder in het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer, Gouda en Schoonhoven. Dag in dag uit zorgen we hier voor droge voeten en schoon water, zodat een ieder hier veilig kan wonen, werken en recreëren.

Op 6 oktober 2021 heeft het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap het Waterbeheerprogramma 2022-2027 in ontwerp vastgesteld.

 

Wat is het Waterbeheerprogramma?

Het Waterbeheerprogramma beschrijft, aan de hand van de ambities van het hoogheemraadschap, het strategisch kader voor de taken en de werkwijze voor de periode 2022-2027. Wij nodigen u uit om kennis te nemen van dit programma en uw zienswijze hierop in te dienen.

 

Digitaal vormgegeven plan

Voor het Waterbeheerprogramma van het hoogheemraadschap is een digitaal platform ingericht. Gedurende de ontwikkeling van dit programma zijn de stukken steeds digitaal beschikbaar geweest voor alle geïnteresseerden. Het ontwerp-Waterbeheerprogramma 2022-2027 vindt u hier: https://waterbeheerprogramma.hhsk.nl/.

 

Inhoud van het programma

In het Waterbeheerprogramma zijn naast de (wettelijke) taken (‘Veilige dijken’, ‘Voldoende, schoon water’, ‘Afvalwater zuiveren’, ‘Veilige wegen’ en ‘Regels en toezicht’) de inhoudelijke thema’s ondergebracht in drie grote onderwerpen voor de toekomst:

  • 1.

    Een veilige en aantrekkelijke leef- en werkomgeving voorbereid op de verandering van het klimaat;

  • 2.

    Een duurzaam waterschap voor de wereld van morgen;

  • 3.

    Water en waterschap als onderdeel van de samenleving.

Bij ‘Een veilige en aantrekkelijke leef- en werkomgeving voorbereid op de verandering van het klimaat’ wordt besproken waar wij als waterschap aan moeten werken om onze taken op een goede en betrouwbare manier te kunnen uitvoeren als het klimaat verandert en de bodem daalt.

Onder ‘Een duurzaam waterschap voor de wereld van morgen’ wordt besproken wat wij gaan doen om klimaatverandering te voorkomen en aan verbetering van de waterkwaliteit (aanpak medicijnresten) en biodiversiteit.

Het thema ‘Water en waterschap als onderdeel van de samenleving’ beschrijft onze rol in een sterk veranderen maatschappij, waar inwoners willen participeren, waarin we risico’s willen beheersen en digitalisering en innovaties steeds belangrijker worden.

 

 

Wanneer ligt het Waterbeheerprogramma ter inzage?

Het ontwerp-Waterbeheerprogramma 2022-2027 ligt van 8 oktober tot en met 19 november 2021 ter inzage. U kunt het programma raadplegen via https://waterbeheerprogramma.hhsk.nl/. De papieren versie is in te zien bij het hoogheemraadschap aan de Maasboulevard 123 in Rotterdam.

 

Hoe kunt u reageren?

Van 8 oktober tot en met 19 november 2021 kunnen inwoners en belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen. Een schriftelijke reactie moet worden gezonden aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard, t.a.v. T. Cuijpers, postbus 4059, 3006 AB Rotterdam onder vermelding van ‘zienswijze’. Als u mondeling wilt reageren, kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 010 45 37 200. Van uw mondelinge reactie wordt een verslag gemaakt.

 

Na 19 november 2021 wordt een verslag van alle reacties gemaakt en onze reactie hierop (de nota van beantwoording). Wilt u uw persoonsgegevens niet in het verslag vermeld hebben, dan kunt u dit in uw reactie aangeven. Uw gegevens worden dan in het eindverslag weggelaten.

 

Verdere procedure

Na 19 november 2021 beoordelen we alle ontvangen reacties. Op basis hiervan wordt de definitieve versie van het Waterbeheerprogramma opgesteld en samen met de nota van beantwoording voorgelegd aan het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap beslist op 26 januari 2022 over de definitieve vaststelling van het Waterbeheerprogramma 2022-2027.

 

Heeft u vragen?

Voor vragen en/of meer informatie kunt u bellen met T. Cuijpers, 010-45 37 200.

 

Naar boven