RUD Utrecht - Bekendmaking project natuurontwikkeling Lunenburgerwaard

Het natuurontwikkelingsproject Lunenburgerwaard omvat de gelijknamige uiterwaard en het westelijk deel van de Waarden van Gravenbol (niet het gelijknamige recreatiegebied). In de uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek is de natuurambitie hoog. De gebieden vormen samen de natuurverbindingen voor de Europese en nationale natuurdoelen (Natura2000/ Natuur Netwerk Nederland/ Kader Richtlijn Water). Naast de natuurwaarde van het gebied zelf, vormt de Lunenburgerwaard een schakel langs de Nederrijn, die noodzakelijk is om de natuurverbindingen goed te laten functioneren

Plannen voor de Toekomst

De provincie Utrecht werkt samen met Rijkswaterstaat, Stichting het Utrecht Landschap, gemeente Wijk bij Duurstede, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan het ontwikkelen van natuur in de Lunenburgerwaard. In de uiterwaard worden onder andere plas-dras gebieden, natuurvriendelijke oevers, ooibos en schraalgraslanden aangelegd. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk gebied voor veel verschillende soorten planten en dieren. Ook aan een wandelroute is gedacht. De geplande startdatum van de inrichtingswerkzaamheden staat gepland voor eind 2021. Dit is natuurlijk afhankelijk van het procedureverloop van de vergunningaanvragen. Op 16 juli 2020 zijn de vergunningaanvragen ingediend.

Gecoördineerde voorbereiding

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van het project natuurontwikkeling Lunenburgerwaard heeft de provincie Utrecht, verzocht om toepassing van de provinciale coördinatieregeling als bedoeld in artikel 10a t/m e van de Ontgrondingenwet.

Het doel van deze coördinatie is om de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten, zoals benodigd voor de uitvoering van het project, op elkaar af te stemmen en gelijktijdig te doen plaatsvinden. Dit is inclusief de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop en het indienen van beroep daartegen. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) voert deze taak uit.

 

De procedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is van kracht. Dit houdt in dat alle besluiten eerst als ontwerpbesluit ter inzage worden gelegd en vervolgens als definitief besluit.

 

Ter inzage legging

De ontwerpbesluiten die gecoördineerd ter inzage worden gelegd zijn:

  • Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet van de provincie Utrecht (RUD Utrecht);

  • Projectplan Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • Vergunning op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden;

  • Vergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van de gemeente Wijk bij Duurstede.

 

De ontwerpbesluiten liggen gedurende zes weken digitaal ter inzage, van 4 februari tot en met 18 maart 2021, en kunnen ingezien worden op https://www.rudutrecht.nl/lunenburgerwaard. Hier kunnen alle ontwerpbesluiten, aanvragen en bijlagen worden gedownload. Als u nog vragen heeft, mail dan naar info@rudutrecht.nl o.v.v. besluiten ‘Project natuurontwikkeling Lunenburgerwaard’.

U wilt reageren?

U kunt reageren op de ontwerpbesluiten door een zienswijze in te dienen in de periode dat de ontwerpbesluiten ter inzage liggen. U heeft hiervoor zes weken de tijd. De ontwerpbesluiten en de daarbij horende stukken liggen ter inzage van 4 februari tot en met 18 maart 2021. U kunt uw zienswijze schriftelijk of mondeling indienen. Richt uw schriftelijke zienswijze aan Gedeputeerde Staten van Utrecht, p/a RUD Utrecht, Postbus 85242, 3508 AE Utrecht. Vermeld bij de zienswijze ‘Project natuurontwikkeling Lunenburgerwaard’ en het ontwerpbesluit waar de zienswijze volgens u betrekking op heeft.

Wilt u mondeling een zienswijze indienen?

Meld u hiervoor aan bij de RUD Utrecht, via 030- 7023300. Van de mondelinge zienswijze wordt een kort verslag gemaakt.

Om later beroep te kunnen instellen moet u belanghebbende zijn en tijdig een zienswijze over de ontwerpbesluiten hebben ingediend. Dit laatste geldt niet als u kunt aantonen dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen komen binnen bij het coördinerend bevoegd gezag en worden direct doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezagsinstanties. De betreffende instanties betrekken de zienswijzen bij het vaststellen van de definitieve besluiten. Deze worden opnieuw ter inzage gelegd. Degenen die een zienswijze hebben ingediend, krijgen de definitieve besluiten toegestuurd. Indien een zienswijze niet tot de gewenste aanpassingen hebben geleid van de besluiten, kunt u beroep instellen. Daar wordt u tijdens de ter inzage legging van de definitieve besluiten nader over geïnformeerd.

Crisis- en herstelwet

Vanwege de betrokkenheid van een projectplan Waterwet is de Crisis- en Herstelwet van toepassing op alle besluiten die deel uitmaken van de coördinatieprocedure. Dit betekent onder meer dat:

  • de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen 6 maanden beslist op beroep;

  • het relativiteitsvereiste geldt: de geschonden norm moet dienen om de belangen van benadeelde te beschermen;

  • geen pro forma beroep ingesteld kan worden: de beroepsgronden moeten binnen de beroepstermijn overeenkomstig de Awb worden ingediend;

  • decentrale overheden geen beroep kunnen instellen.

Houten, 4 februari 2021

Naar boven