Bekendmaking ontwerp projectplan beekherstel Oude Leij - bosperceel Tilburg

Het dagelijks bestuur heeft op 14 september 2021 het ontwerp projectplan beekherstel Oude Leij - bosperceel Tilburg vastgesteld.

Achtergrond

De Oude Leij – traject bosperceel is in de jaren '80 recht getrokken en er zijn stuwen geplaatst. Het waterpeil wordt zo constant mogelijk gehouden. Dit is voor de natuur een onwenselijke situatie en de Leij voldoet hierdoor momenteel niet aan provinciale en Europese normen. De stroomsnelheid is te laag en de natuurkwaliteit moet beter. Met het beekherstel verhogen we de bodemhoogte en versmallen we de waterloop. Door de beek natuurlijker in te richten en - daar waar mogelijk - weer enigszins te laten meanderen (slingeren), ontstaan wisselende stroomsnelheden. Zo komt er meer dynamiek en schoner water met meer biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan beter ontwikkelde watervegetatie (planten) en een betere visstand. De Oude Leij vormt een belangrijke natte ecologische verbinding tussen de Regte Heide en het Riels Laag met de Lange Rekken. Deze verbinding is goed voor het voortbestaan van amfibieën en kleine zoogdieren.

Het ontwerp projectplan Waterwet “beekherstel Oude Leij – Bosperceel” te Tilburg heeft betrekking op het traject van de Oude Leij dat ligt ten noorden van de rijksweg A58 tot en met de vistrap bij de Gilzerbaan.

Het project heeft tot doel de beek her in te richten zodat we de doelen voor het nieuwe ‘Kaderrichtlijn Water-type doorstroommoeras’ behalen.

Maatregelen

Voor de herinrichting voor de Oude Leij – traject Bosperceel is in het projectplan een aantal maatregelen geformuleerd. De ambitie voor het hele projectgebied betreft een beekdal met een smal, ondiep zomerbed met voldoende waterdiepte en stroming. En een winterbed voor het bergen en afvoeren van water. In de praktijk betekent dit het ondiep maken en versmallen van de huidige loop (profiel aanpassingen in de beek). Daarnaast worden er op enkele plekken flauwe oevers en meanders gegraven. De aanpassingen in de beek zorgen voor een verbetering van het watersysteem (meer stroomsnelheid). In pieksituaties bufferen we de overtollige afvoer. De vistrap net ten noorden van de Gilzerbaan passen we ook aan om zo de juiste stroomsnelheden in het bosgebied te kunnen halen.

Plan inzien en indienen zienswijze

Het ontwerp projectplan en alle stukken die daarbij horen liggen vanaf nu voor een periode van zes weken ter inzage op het kantoor van waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 in Breda.

De stukken zijn in te zien op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. Voor het inzien van de stukken op het kantoor van het waterschap moet een afspraak worden gemaakt waarbij de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen. De stukken die ter inzage liggen zijn ook als bijlage aan deze bekendmaking toegevoegd.

Belanghebbenden kunnen gedurende de periode van ter inzagelegging een zienswijze indienen.

Inloopbijeenkomst

Op donderdag 7 oktober 2021 organiseren we een inloopbijeenkomst voor belanghebbenden door het waterschap samen met de gemeente en Idverde. Tijdens dit inloopmoment liggen projectplan en het ontwerp op tafel en kunnen de aanwezigen vragen stellen aan de medewerkers van het waterschap, gemeente en Idverde.

Locatie: Plaza Daniel de Brouwerpark (Amarant), Bredaseweg 570 in Tilburg

Datum: Donderdag 7 oktober 2021

Tijd:    Tussen 17 uur en 20 uur

Er is voldoende parkeergelegenheid bij de locatie.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw E. Boele via telefoonnummer 076 564 10 00.

 

 

Naar boven