Waterschapsblad van Waterschap Zuiderzeeland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Zuiderzeeland | Waterschapsblad 2020, 9508 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Zuiderzeeland | Waterschapsblad 2020, 9508 | Overige besluiten van algemene strekking |
Verordening behandeling van bezwaren 2020
Behandeling van bezwarencommissies
Er is een commissie voor de voorbereiding van de beslissing op bezwaren, als bedoeld in artikel 1:5 van de wet, met uitzondering van bezwaren, bedoeld in artikel 23, eerste lid van de Algemene wet inzake rijksbelastingen.
a De commissie is belast met de voorbereiding van beslissingen op bezwaren met betrekking tot overige aangelegenheden.
De voorzitter kan uit eigen beweging of op verzoek van de commissie bij deskundigen advies inwinnen en dezen zo nodig uitnodigen daartoe in de zitting te verschijnen. Indien aan het inwinnen van advies kosten zijn verbonden, is daarvoor vooraf machtiging van het college van Dijkgraaf en Heemraden vereist.
Indien na afloop van de zitting, doch voor het uitbrengen van advies, nader onderzoek wenselijk is, kan de voorzitter van de commissie uit eigen beweging of op verzoek van de commissie dit onderzoek houden. Verkregen informatie of adviezen worden in afschrift aan de leden van de commissie, het bestuursorgaan en belanghebbenden toegezonden.
De leden van een commissie, het bestuursorgaan en de belanghebbenden kunnen binnen een week na verzending van de in het eerste lid bedoelde nadere informatie of adviezen, aan de voorzitter van de commissie een verzoek richten tot het houden van een nieuwe zitting. De commissie beslist op een dergelijk verzoek.
Indien naar het oordeel van de voorzitter van de commissie de termijn, als bedoeld in artikel 7:10 van de wet, ontoereikend is voor achtereenvolgens het uitbrengen van advies door de commissie en het nemen van een beslissing op het bezwaar door het bestuursorgaan, verzoekt hij het bestuursorgaan tijdig de beslissing op het bezwaar te verdagen.
Op 1 januari 2020 is de WNRA (wet normalisering rechtspositie ambtenaren) in werking getreden. Hiermee is de arbeidsverhouding van medewerkers van het waterschap van rechtswege omgezet in een arbeidsverhouding naar burgerlijk recht. Om die reden is er per 1 januari 2020 nog maar een bezwarencommissie. De commissie voor personele bezwaren vervalt dan. Mogelijke bezwaren op personele besluiten voor in werking treden van de WNRA zullen worden behandeld door de commissie.
II In te trekken de Verordening behandeling van bezwaren vastgesteld in de vergadering van de Algemene Vergadering van 28 mei 2009.
III Te bepalen, dat de Verordening behandeling van bezwaren in werking treedt met terugwerkende kracht op 1 januari 2020.
De Algemene wet bestuursrecht (AWB) geeft bepalingen over een uniform bestuursprocesrecht. Deze wet regelt in hoofdstuk 8: "Beroep bij de rechtbank". Ingevolge deze wet staat beroep open bij de rechtbanken tegen besluiten van overheidsorganen, met uitzondering van een aantal in de wet nader genoemde besluiten.
Behandeling van bezwaren/hoorplicht
Bij de behandeling van bezwaren is het bestuursorgaan verplicht belanghebbenden in de gelegenheid te stellen te worden gehoord (artikel 7:2 Awb).
De wijze waarop wordt gehoord kan door het bestuursorgaan zelf worden bepaald. Het horen kan gebeuren door het bestuursorgaan (de voorzitter of een lid daarvan) zelf, door een ambtelijke commissie bestaande uit één of meer personen die niet (in meerderheid) bij de voorbereiding van de beschikking is (zijn) betrokken, dan wel door een adviescommissie voor de behandeling van bezwaarschriften als bedoeld in artikel 7:13 Awb. (De voorzitter en de leden van zo=n adviescommissie maken geen deel uit of zijn niet werkzaam voor het bestuursorgaan [zie artikel 4, tweede lid van de verordening]. Voor leden van het waterschapsbestuur geldt een zelfde uitsluiting). Deze van wijze van horen biedt de beste waarborg voor een onafhankelijke behandeling van bezwaarschriften en blijkt in de praktijk een aanzienlijke zeeffunctie te vervullen op het instellen van beroep bij de administratieve rechter. De verordening geeft dan ook bepalingen voor het horen door een volledig onafhankelijke adviescommissie ter voorbereiding van de beslissing op bezwaren.
De verordening regelt het horen niet uitputtend omdat de Awb zelf reeds een aantal bepalingen voor het horen geeft (artikel 7:2, 7:9 en 7:13).
Die bepalingen zijn deels dwingende bepalingen, waarvan, anders dan bij wet in formele zin, niet kan worden afgeweken. Deels ook betreft het regelende bepalingen – die als hoofdregel gelden, maar waarvan in bijzondere gevallen ook door lagere regelgevers kan worden afgeweken – en facultatieve bepalingen. Voorts dient rekening te worden gehouden met de gelaagde structuur van de AWB, in die zin dat regeling van algemeen naar bijzonder plaatsheeft.
Zo zijn, voor zover uit de wet niet anders voortvloeit (zie artikel 7:14), op de behandeling van bezwaren van toepassing, naast de algemene en bijzondere bepalingen over bezwaar en beroep (hoofdstukken 6 en 7), de definitiebepalingen (hoofdstuk 1), de bepalingen over het verkeer tussen burgers en bestuursorganen (hoofdstuk 2), de algemene bepalingen over besluiten (hoofdstuk 3), alsmede de bijzondere bepalingen over bepaalde besluiten, met name beschikkingen (hoofdstuk 4).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2020-9508.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.