Toepassing (spoedeisende) bestuursdwang tegen onbekende dader wegens verontreiniging met drugsafval van oppervlaktewaterlichaam nabij Pater Taksweg te Rijsbergen

 

Stankklachten aanleiding voor onderzoek nabij watergang

In de maanden februari en maart 2020 heeft het waterschap enkele meldingen ontvangen die verband hielden met stankklachten in de nabije omgeving van een watergang gelegen aan de Pater Taksweg in Rijsbergen (zie bijlage 1). Het waterschap heeft naar aanleiding hiervan een onderzoek ingesteld. Tijdens een nader onderzoek op 26 maart 2020 hebben medewerkers van het waterschap op de betreffende locatie geconstateerd dat er sprake was van een sterke chemische lucht.

Aanwezigheid van drugsgerelateerde stoffen in en nabij watergang

Uit verder onderzoek is gebleken, dat het ging om zeer hoge waarden aan vluchtige stoffen, hetgeen vermoedelijk duidde op de aanwezigheid van drugsgerelateerde stoffen. Het waterschap heeft op 26 maart 2020 een aannemer opdracht gegeven voor het uitvoeren van (water)bodemonderzoek, een spoedsanering van een gedeelte van de watergang en het opschonen van de duiker onder de Pater Taksweg. Deze verontreiniging van het oppervlaktewaterlichaam is een overtreding van artikel 6.2 van de Waterwet.

Sterke verontreiniging van vluchtige stoffen in het oppervlaktewater, de grond en het grondwater.

Na afloop van de spoedsanering en de eerste beredderingsmaatregelen ontstond het vermoeden dat de verontreiniging dieper in de (water)bodem en mogelijk in het grondwater aanwezig is. De resultaten van het uitgevoerde onderzoek bevestigen later dat het gaat om diverse sterke verontreinigingen met oplosmiddelen. Uit het nader bodemonderzoek, volgt dat er sprake is van een sterke verontreiniging van vluchtige stoffen in het oppervlaktewater, de grond en het grondwater.

Gemeente en waterschap beide bevoegd gezag – gefaseerde aanpak

Omdat er sprake is van een grensoverschrijdende verontreiniging waarbij zowel het oppervlaktewaterlichaam, de landbodem en het grondwater zijn verontreinigd zijn zowel het waterschap als de gemeente bevoegd gezag.

Door gemeente en waterschap is besloten tot de volgende gefaseerde aanpak nl:

  • Fase 1: Waterbodemonderzoek en het uitvoeren van geuroverlast beperkende maatregelen

  • Fase 2: Nader onderzoek naar de omvang en bronbepaling van het freatisch grondwater

  • Fase 3: Nader onderzoek naar de verticale afperking van de grondwaterverontreiniging

Uitvoering van werkzaamheden

Op 4 juni jl. heeft het waterschap opdracht verstrekt tot het laten uitvoeren van fase 1. Deze werkzaamheden worden omstreeks week 28 uitgevoerd. Op 22 juni jl heeft de gemeente Zundert opdracht verstrekt voor het laten uitvoeren van fase 2 en 3.

Milieuhygiënisch belang

Op grond van milieuhygiënische redenen en de afvoerfunctie van de watergang is er een groot belang aanwezig om het verontreinigde oppervlaktewater, de verontreinigde waterbodem en de oever van de watergang te verwijderen en ter verwerking te laten afvoeren. Dit om verdere verspreiding en herverontreiniging van het grond- en oppervlaktewater te voorkomen. Opgemerkt moet worden dat het onderzoek naar de bron en omvang van de grensoverschrijdende verontreiniging nog niet is afgerond.

Juridische grondslag

Op grond van artikel 5:24 van de algemene wet bestuursrecht in combinatie met de artikelen 6.2 en 6.8 van de Waterwet is ons waterschap bevoegd om deze overtreding ongedaan te maken door middel van het toepassen van (spoedeisende) bestuursdwang.

Onbekende dader

Op het moment van het treffen van de noodzakelijke maatregelen was er bij het waterschap geen veroorzaker bekend. Hierdoor was het waterschap niet in de mogelijkheid om de veroorzaker de gelegenheid te bieden om opdracht te verlenen voor de door het waterschap noodzakelijke geachte maatregelen.

Besluit tot het uitvoeren van (spoedeisende) bestuursdwang

Het waterschap heeft besloten om deze maatregelen in het kader van de toepassing van (spoedeisende) bestuursdwang per direct in eigen opdracht door derden te laten uitvoeren. Deze maatregelen omvatten het tijdelijk afdammen en afdekken van de watergang, het verwijderen, afvoeren, opslaan en verwerken van verontreinigd water en de verontreinigde grond van waterbodem en oever inclusief alle bijbehorende onderzoekskosten naar de aard en omvang van de verontreiniging in het oppervlaktewater, waterbodem en oevers van de watergang.

Kostenverhaal

Bij bekend worden van de veroorzaker zullen de kosten van de door het waterschap, in het kader van de toepassing van bestuursdwang, uitgevoerde en nog uit te voeren maatregelen alsnog worden verhaald.

Titel 17.2 Wet milieubeheer

Tevens wijzen wij in dit verband op titel 17.2 van de Wet milieubeheer. Deze wettelijke regeling verschaft ons bestuur de bevoegdheid om maatregelen op te dragen of zelf te nemen, dit niet alleen om dreigende milieuschade te voorkomen en om ontstane milieuschade te beperken, maar ook om milieuschade , ook als die later blijkt of aanwezig is, te herstellen. Op grond van dezelfde regeling zullen wij de kosten daarvan verhalen op de veroorzaker van de schade.

 

Aldus besloten,

Breda, 13 juli 2020,

Namens het dagelijks bestuur,

Teammanager toezicht & handhaving omgeving

A.N.P.M. Groothuis

Naar boven