Tweede wijziging legesverordening waterschap Brabantse Delta

Het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta;

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 23 juni 2020, nummer 308246;

gelet op artikel 110 en 115 van de Waterschapswet;

BESLUIT:

vast te stellen de:

TWEEDE WIJZIGING LEGESVERORDENING WATERSCHAP BRABANTSE DELTA

 

 

Artikel I Wijzing tarieventabel

De tarieventabel behorende bij de Legesverordening wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

In hoofdstuk I van de tarieventabel (Watervergunningen ingevolge hoofdstuk 3 van de Keur) worden de volgende wijzigingen aangebracht:

 

1. Onderdeel 1.1. komt te luiden:

 

1.1. Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verlenen van een watervergunning voor handelingen in het watersysteem ingevolge hoofdstuk 3 van de Keur waterschap Brabantse Delta 2015, indien het totaal van de aanlegkosten, bouwkosten en sloopkosten meer dan € 25.000,- bedraagt: 4% van het totaal van de aanlegkosten, bouwkosten en sloopkosten.

 

2. Onderdeel 1.2. wordt vervangen door vier onderdelen, luidende:

 

1.2. Onder aanlegkosten wordt in dit hoofdstuk verstaan [de aannemingssom, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012; Stcrt. 2012, 1567), voor het uit te voeren werk OF

het bedrag waarvoor de aannemer zich heeft verbonden het werk tot stand te brengen (de aannemingssom), de omzetbelasting daarin niet begrepen], of voor zover deze ontbreekt, een raming van de kosten die voortvloeien uit de aangegane verplichtingen voor de fysieke realisatie (het aanleggen) van de werken of de werkzaamheden, de omzetbelasting daarin niet begrepen, en indien de werken of werkzaamheden geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheden geschieden de prijs die aan een derde in het economisch verkeer zou moeten worden betaald voor het tot stand brengen van de werken of de werkzaamheden waarop de aanvraag betrekking heeft, de omzetbelasting daarin niet begrepen.

 

1.3. Onder bouwkosten wordt in dit hoofdstuk verstaan [de aannemingssom, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012; Stcrt. 2012, 1567), voor het uit te voeren werk OF

het bedrag waarvoor de aannemer zich heeft verbonden het werk tot stand te brengen (de aannemingssom), de omzetbelasting daarin niet begrepen], of voor zover deze ontbreekt, een raming van de kosten die voortvloeien uit de aangegane verplichtingen voor de fysieke realisatie (het bouwen) van de bouwwerken, de omzetbelasting daarin niet begrepen, en indien het bouwen geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheden geschieden de prijs die aan een derde in het economisch verkeer zou moeten worden betaald voor het tot stand brengen van het bouwwerk waarop de aanvraag betrekking heeft, de omzetbelasting daarin niet begrepen.

 

1.4. Onder sloopkosten wordt in dit hoofdstuk verstaan het bedrag waarvoor de aannemer zich heeft verbonden het (bouw)werk te slopen (de aannemingssom), de omzetbelasting daarin niet begrepen, of voor zover deze ontbreekt, een raming van de kosten die voortvloeien uit de aangegane verplichtingen voor de fysieke realisatie (het slopen) van de (bouw)werken, de omzetbelasting daarin niet begrepen, en indien het slopen van de (bouw)werken geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheden geschieden de prijs die aan een derde in het economisch verkeer zou moeten worden betaald voor het slopen van de (bouw)werken waarop de aanvraag betrekking heeft, de omzetbelasting daarin niet begrepen.

 

1.5. Tot de aanleg-,bouw- of sloopkosten wordt alleen het vergunningplichtige gedeelte van de werkzaamheden en/of handelingen waarop de aanvraag betrekking heeft gerekend.

Artikel II Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking, met dien verstande dat de onderdelen die ingevolge deze verordening worden gewijzigd van toepassing blijven op de belastbare feiten die zich voor de in het tweede lid bedoelde datum van ingang van de heffing hebben voorgedaan.

  • 2.

    De datum van ingang van de heffing is 10 juli 2020.

Artikel III Citeertitel

Deze wijziging wordt aangehaald als: ‘Tweede wijziging legesverordening waterschap Brabantse Delta’.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 8 juli 2020,

De dijkgraaf

drs. C.J.G.M. de Vet

De secretaris-directeur

dr. A.F.M. Meuleman

Algemene toelichting

In deze tweede wijziging van de legesverordening waterschap Brabantse Delta. is de definitie over bouwkosten in de legestabel in overeenstemming gebracht met de bekendmakingseisen die volgen uit jurisprudentie.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1.1.

In dit artikel staat het tarief voor de leges vermeld. Het tarief geldt over het totaalbedrag van de aanlegkosten, bouwkosten en sloopkosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verlenen van een watervergunning ingevolge de Keur waterschap Brabantse Delta 2015.

 

Artikelen 1.2, 1.3. en 1.4

In deze artikelen is een definitie opgenomen van aanlegkosten, bouwkosten en sloopkosten.

 

Artikel 1.5.

In dit artikel staat dat tot de aanleg-,bouw- of sloopkosten alleen het vergunningplichtige gedeelte van de werkzaamheden en/of handelingen waarop de aanvraag betrekking heeft, wordt gerekend.

Ter illustratie. Stel dat bij de bouw van een woning, slechts een klein onderdeel van dit bouwproject betrekking heeft op de aanvraag voor het verlenen van een watervergunning. De leges worden dan niet geheven over de totale bouwkosten van de woning, maar over het totaal van de bouwkosten (en eventuele aanleg- en sloopkosten) waarop de aanvraag watervergunning betrekking heeft.

Naar boven