Kennisgeving voornemen & participatie van Dijkverbetering Cuijk-Ravenstein

Waarom dit project?

Het Rijk heeft besloten dat alle inwoners en bedrijven achter dijken of duinen in Nederland in 2050 beter beschermd moeten zijn tegen overstroming vanuit de grote rivieren of de Noordzee. Gebieden met meer inwoners, bedrijven en infrastructuur krijgen een extra hoge veiligheidsnorm. Om tijdig te voldoen aan de veiligheidsnorm moet er nog veel gebeuren. Het dijktraject Cuijk-Ravenstein is een van de trajecten met de hoogste norm langs de Maas vanwege de gevolgen bij een dijkdoorbraak. Het gebied dat overstroomt bij een doorbraak strekt zich uit tot en met Den Bosch.

 

De veiligheidsnormen zijn strenger geworden omdat er nu veel meer mensen achter de dijk wonen dan vroeger. Er zijn meer mensenlevens, maar ook meer woningen, bedrijven en infrastructuur die beschermd moeten worden. Daarnaast neemt de hoeveelheid water dat de Maas afvoert toe door klimaatverandering. Er komen vaker hoge waterstanden voor die ook langer kunnen duren. Als we niks doen, wordt de kans op een dijkdoorbraak groter. Daarom gaat waterschap Aa en Maas de komende jaren aan de slag met het verbeteren van dit traject. Het bevoegd gezag van dit dijktraject is echter de Provincie Noord-Brabant.

 

Wat houdt dit project in?

Het project richt zich op de Brabantse kant van de Maas, vanaf de kern Katwijk bij Cuijk tot aan het oosten van Ravenstein bij de A50. Dit is in totaal 21 kilometer dijk die aangepakt gaat worden. Dit betekent dat we kijken naar de hoogte en stevigheid van de dijk en waar nodig verbeteren. Ook worden er maatregelen getroffen tegen een fenomeen wat ‘piping’ heet. Hierdoor stroomt water onder de dijk door, wat uiteindelijk het fundament van de dijk uitholt en verzwakt.

 

Planning

Voordat de schop in de grond gaat om de dijk te verbeteren, moet er nog veel werk verzet worden. Vanaf juli 2020 gaan we verkennen welke mogelijke oplossingen er zijn en welke kansen er zijn om het gebied direct langs de dijk nóg mooier te maken. Wellicht kunnen we ook werkzaamheden slim met elkaar combineren. Eind 2022 ligt er naar verwachting een voorkeursalternatief voor de dijkverbetering Cuijk-Ravenstein. Dit ontwerp laat zien welke set van maatregelen voor de dijkverbetering uit alle mogelijkheden de voorkeur heeft. Dan is de verkenningsfase klaar en begint de planstudie. Hierin wordt van 2023 tot 2025 de voorkeursvariant uitgewerkt en het budget vastgesteld. Dan kan als alles meezit vanaf 2025 gezocht worden naar een aannemer en gestart worden met de uitvoering. Naar verwachting is het project dan eind 2028 klaar.

 

Participatie

Zo’n groot project kan niet plaatsvinden zonder dat de omgeving er zorgvuldig bij betrokken wordt. Daarom zetten we als waterschap stevig in op participatie. Gedurende de verkenningsfase van het project willen we alle belanghebbenden uit de streek zo goed mogelijk betrekken. We doen dit op algemeen niveau via de website, nieuwsbrieven en informatiebijeenkomsten. Daarnaast willen werkateliers oprichten die dieper inzoomen op verschillende deeltrajecten. Er komen 3 werkateliers;

één voor de regio Neerloon-Overlangel-Keent en Reek, één voor Grave, en één voor Cuijk. Deze werkateliers komen in de gehele periode van de Verkenning (2020-2022) acht keer bij elkaar om mee te denken over een dijkontwerp dat steeds specifieker wordt. Tot slot, worden er keukentafelgesprekken gevoerd om maatwerk te kunnen leveren. Dit betreft met name de mensen die direct aan de dijk wonen. We begrijpen dat dit project ingrijpende gevolgen kan hebben voor hun persoonlijke situatie. We willen hier zo zorgvuldig en persoonlijk mogelijk mee omgaan.

 

Op technisch vlak doorlopen we in de verkenningsfase verschillende stadia. Dit begint met het opstellen van bouwstenen, mogelijke oplossingsrichtingen, kansrijke alternatieven tot aan het uiteindelijke voorkeursalternatief voor het gehele dijktraject. Bij elke stap wordt steeds duidelijker wat per stukje dijk de beste oplossing is, zowel in technisch opzicht als voor de omgeving. Ons doel is als waterschap om bij elke fase de omgeving goed te betrekken zodat we input ophalen over de wensen van betrokkenen.

 

Waar kunt u informatie over het project en de participatie vinden?

Op de websitepagina https://www.aaenmaas.nl/cuijkravenstein kunt u meer informatie over het project vinden. Tevens biedt de website ook de mogelijkheid om u in te schrijven voor de nieuwsbrief. Zo ontvangt u de laatste stand van zaken automatisch in uw mailbox.

 

Als u specifieke vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met onze projectmanager Albert Vrielink of omgevingsmanager Maartje Thijssen. Hun contactgegevens kunt u vinden op bovengenoemde website.

Naar boven