Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Onttrekkingsverbod oppervlaktewater Utrechtse Heuvelrug

 

Het waterschap constateert op dit moment een neerslagtekort met droogte tot gevolg. De flanken van de Utrechtse Heuvelrug zijn voor de aanvoer van oppervlaktewater volledig afhankelijk van regen en kwelwater.

Gezien het neerslagtekort en er geen mogelijkheid is tot wateraanvoer vanuit de Nederrijn of de Lek stelt het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met ingang van 1 juli 2020 voor onbepaalde tijd een onttrekkingsverbod voor onttrekkingen vanuit oppervlaktewater in.

Doel van het verbod is om het oppervlaktewater zo lang mogelijk vast te houden, het verder droogvallen van sloten en daarmee gepaard gaande problemen met de waterkwaliteit te voorkomen.

Dit verbod geldt voor de onttrekking van water vanuit oppervlaktewaterlichamen, zoals aangegeven op de bijgevoegde kaart en welke zijn gelegen in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug , De Bilt, Zeist, Wijk bij Duurstede en Rhenen.

Deze maatregel geldt ook voor degenen die over een vergunning beschikken om oppervlaktewater te onttrekken of hiervoor een melding hebben gedaan.

Op grond van artikel 3.6 van de Keur Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2018 is het waterschap bevoegd ingeval van grote schaarste aan water dan wel ingeval een zodanige omstandigheid dreigt te ontstaan en algemeen verbond tot wateronttrekking uit oppervlaktelichamen uit te vaardigen.

Meer informatie

Voor meer informatie over het onttrekkingsverbod kunt u de website hdsr.nl/droogte raadplegen of bellen met het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden via 030 – 634 7000.

 

Houten, 6 juli 2020

 

 

Naar boven