Ontwerp-projectplan Beekdalontwikkeling ’t Aa-dal Zuid

Inzagetermijn van 26 juni 2020 tot en met 6 augustus 2020

 

Het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas heeft op 23 juni 2020 het ontwerp-projectplan Beekdalontwikkeling ’t Aa-dal Zuid  vastgesteld.

Maatregelen

In het stroomgebied van de Aa en de kleine Aa in de gemeenten Asten en Someren werken we aan het integrale project Aa-dal Zuid. Het doel is de ontwikkeling van een robuust, klimaatbestendig, ecologisch goed functionerend en een leefbaar beekdal, waarin het nu en in de toekomst goed wonen, werken en verblijven is. Dit doen we samen met de omgeving en partijen in het gebied zoals ZLTO, IVN, Staatsbosbeheer, gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat, waterschap De Dommel en waterschap Limburg.

 

Voor de Aa van de Limburgse grens tot aan de A67 en de kleine Aa is een beekdalontwikkelplan opgesteld. Hierin zijn de opgaven voor optimalisatie van het peilbeheer, voorkomen van wateroverlast, voorkomen van verdroging, verbetering van ecologische waarden, beekherstel, maatregelen voor vismigratie en ecologische verbindingszones integraal uitgewerkt. Daarnaast zijn kansen voor het versterken van recreatie, landschap en cultuurhistorie meegenomen. Hiervoor zijn samen met de omgeving diverse varianten verkend en is uiteindelijk een voorkeursvariant voor de beekdalontwikkeling uitgewerkt. Op basis van de voorkeursvariant is het projectplan waterwet opgesteld. Het projectplan waterwet beschrijft de voorgestelde maatregelen en te verwachten effecten. Daarnaast zijn beheer, en onderhoud en monitoring beschreven.

 

De maatregelen zijn uitgewerkt voor vier deelgebieden:

  • 1.

    Starkriet

  • 2.

    Kassengebied Aa

  • 3.

    Benedenloop Aa

  • 4.

    Bovenloop Kleine Aa

     

Op hoofdlijnen bestaan de maatregelen uit: het aanpassen van het profiel van de beken, waarbij zowel ruimte wordt gegeven aan ecologische ontwikkeling als ruimte voor water voor conserveren, berging en afvoer. Inrichting van een strook van gemiddeld 40m rondom de waterloop. Het aanpassen van kunstwerken (met name stuwen en duikers), het aanleggen van voorzieningen voor vismigratie. Het aanleggen en/of toegankelijk maken voor recreatief medegebruik. Maatregelen ten behoeve van bereikbaarheid voor beheer en onderhoud.

 

Inzage

Het ontwerp-projectplan en de daarop betrekking hebbende stukken liggen op werkdagen van 09.00-17.00 uur ter inzage op de volgende locatie:

Pettelaarpark 70 ’s-Hertogenbosch.

Het ontwerp-projectplan, inclusief bijbehorende stukken zijn als bijlage bij deze bekendmaking opgenomen.

 

Het ontwerpplan inclusief bijlagen is ook te vinden op de site van het waterschap www.aaenmaas.nl/aadalzuid

 

Op woensdag 8 juli 2020 wordt een inloopbijeenkomst gehouden tussen 19.00 - 21.30 uur bij museum Klok en Peel, Ostaderstraat 23 in Asten. Hier kunt u vragen stellen en zienswijzen indienen. U kunt binnenlopen wanneer het u schikt. We houden ons aan de richtlijn en van het RIVM in verband met het Corona-virus. Om deze reden vragen we u zich uiterlijk 6 juli 2020 per mail aan te melden bij rkokx@aaenmaas.nl. Vermeld hierin met hoeveel personen u komt en welk tijdstip uw voorkeur heeft.

 

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging hun zienswijzen indienen tegen dit ontwerpbesluit. Zienswijzen kunnen zowel schriftelijk als mondeling worden ingediend.

 

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen aan het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas, Postbus 5049, 5201 GA ’s-Hertogenbosch.

 

Wilt u mondeling uw zienswijze indienen? Neem dan vóór 6 augustus 2020 contact op met de hierna genoemde projectleider.

 

Uitsluitend degene die tijdig een zienswijze hebben ingediend, hebben de mogelijkheid in beroep te gaan bij de rechtbank tegen het definitieve projectplan.

Van uw zienswijze en de reactie daarop van het dagelijks bestuur wordt een nota van zienswijzen opgesteld. In deze nota van zienswijzen kunnen uw persoonsgegevens worden vermeld. Wij verzoeken u in uw zienswijze uitdrukkelijk aan te geven of u bezwaar heeft tegen vermelding van uw persoonsgegevens.

 

Wilt u meer weten?

Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider Maartje Thijssen via telefoonnummer 088 178 8000.

 

’s-Hertogenbosch, 26 juni 2020

Naar boven