Kennisgeving voornemen versterken en participatie Sterke Lekdijk traject Salmsteke-Schoonhoven Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Gedeputeerde Staten van Provincie Utrecht, Gedeputeerde Staten van Provincie Zuid-Holland en waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maken bekend dat het waterschap als initiatiefnemer de Lekdijk aan de noordzijde wil gaan versterken.

De Lekdijk tussen Schoonhoven en Amerongen – een primaire waterkering - beschermt een groot deel van Midden- en West-Nederland tegen overstromingen. De dijk voldoet niet meer aan de nieuwe wettelijke veiligheidseisen uit 2017. Daarom is het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden – als beheerder van de dijk - het project Sterke Lekdijk gestart. De 55 kilometer lange dijk is opgedeeld in 6 delen, die in 6 overeenkomstige deelprojecten worden versterkt. De dijkversterking vindt plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat onderdeel uitmaakt van het Deltaprogramma. Deeltraject Salmsteke – Schoonhoven is gestart met de Verkenningsfase. Voorliggende kennisgeving hoort bij de start van deze Verkenningsfase.

Sterke Lekdijk tussen Schoonhoven en Amerongen met in geel deeltraject Salmsteke-Schoonhoven

Startdocument Salmsteke – Schoonhoven

Een dijkversterking kan een grote impact hebben op de omgeving. Daarom willen wij omwonenden en bedrijven in de omgeving al vroeg in het proces betrekken. Wij willen als waterschap niet alleen informeren, maar ook belanghebbenden uitnodigen om mee te denken en hun inbreng te leveren aan mogelijke oplossingsrichtingen. Het startdocument (hierna Nota van Uitgangspunten) is de start van dit proces. Met dit document wil het waterschap laten weten dat het project Salmsteke – Schoonhoven van start gaat en het voornemen heeft om het voorkeursalternatief vast te stellen en over te gaan tot besluitvorming. In de Nota van Uitgangspunten wordt de huidige status en staat van het projectgebied beschreven, samen met de dijkversterkingsopgave. Daarnaast wordt in het document het participatietraject beschreven. Omschreven wordt hoe de directe omgeving betrokken wordt in het opstellen van oplossingsrichtingen. Het project Salmsteke – Schoonhoven heeft als doel een veilige dijk te maken die voldoet aan de nieuwe normen en deze goed in te passen in de omgeving. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden naar meekoppelkansen: plannen van derden die gelijk met de dijkversterking kunnen worden meegenomen. Het voordeel is dat de kosten daardoor lager zijn. De kosten dienen wel door derden, bijvoorbeeld uw gemeente, te worden genomen.

Planning

Voor elk deeltraject van Sterke Lekdijk en dus ook voor Salmsteke – Schoonhoven worden achtereenvolgens drie fasen doorlopen: Verkenning, Planuitwerking en Realisatie. In de Verkenningsfase worden verschillende alternatieven voor de dijkversterking onderzocht en wordt uiteindelijk gewerkt naar een Voorkeursalternatief. In de planuitwerkingsfase wordt het Voorkeursalternatief nader uitgewerkt. Tot slot - in de realisatiefase – worden de dijkversterkingsmaatregelen uitgevoerd, zodat de dijk weer voldoet aan de eisen. Zie de website van project Sterke Lekdijk voor meer informatie over de planning: www.hdsr.nl/sterkelekdijk/sas.

Milieueffectrapportage

Omdat een dijkversterking belangrijke milieueffecten kan hebben, wordt voor het project Salmsteke-Schoonhoven de procedure van milieueffectrapportage gevolgd. Informatie over deze procedure vindt u in een separate aankondiging bij de Nota Voorkeursalternatief.

Mogelijkheid inzien startdocument Nota van Uitgangspunten

De Nota van Uitgangspunten wordt digitaal gepubliceerd op de website van het waterschap: www.hdsr.nl/sterkelekdijk/sas.

Hoe kunt u reageren?

Heeft u suggesties voor mogelijke oplossingsrichtingen of heeft u opmerkingen over de aanpak? Stuur uw reactie naar sterkelekdijk@hdsr.nl of Postbus 550, 3990 GJ Houten t.a.v. Sterke Lekdijk project SAS.

Meer informatie

Voor nadere inlichtingen of vragen over het startdocument kunt u contact opnemen met de heer K. Mathot, Omgevingsmanager via (030) 634 57 00.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het waterschap neemt uw inbreng mee in haar verkenning van traject Salmsteke–Schoonhoven en zal een reactie geven op de naar voren gebrachte alternatieve oplossingen.

Deze voorliggende kennisgeving Voornemen en Participatie wordt verspreid door het bevoegd gezag via:

 

- Website Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

- Provinciaal blad Utrecht

- Provinciaal blad Zuid-Holland

 

Houten, 24 juni 2020

 

Naar boven