Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden – Kennisgeving voornemen en participatie startdocument Sterke Lekdijk, deelproject Culemborgse Veer - Beatrixsluis

Gedeputeerde Staten van Provincie Utrecht en het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maken bekend dat het waterschap de Lekdijk wil gaan versterken. Het project is getiteld ‘Sterke Lekdijk’ en is onderdeel van het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Met dit project worden de dijken aangepakt om ook in de toekomst waterveiligheid te bieden aan bewoners en bedrijven.

Het project Sterke Lekdijk bestaat uit zes deelprojecten. Voor het deelproject Culemborgse Veer – Beatrixsluis is voor de verkenningsfase een startdocument opgesteld getiteld ‘Nota van Uitgangspunten’. Hierin heeft het waterschap vermeld hoe zij wil komen tot een Voorkeursalternatief en een Projectbesluit in het kader van de Omgevingswet.

Wat is dit startdocument?

Een dijkversterking kan een grote impact hebben op de omgeving. Daarom willen wij omwonenden en bedrijven in de omgeving al vroeg in het proces betrekken. Wij willen als waterschap niet alleen informeren, maar ook belanghebbenden uitnodigen om mee te denken en input te leveren met mogelijke oplossingsrichtingen.

Met dit document wil het waterschap laten weten dat het deelproject Culemborgse Veer - Beatrixsluis van start gaat. Aangegeven wordt op welke wijze het waterschap wil komen tot een oplossing voor de dijkversterking en hoe de directe omgeving hierin betrokken wordt. Het startdocument vormt de aanvang van de verkenningsfase van het deelproject Culemborgse Veer - Beatrixsluis.

Startdocument milieueffectrapportage eerder al vastgesteld

Omdat een dijkversterking belangrijke milieueffecten kan hebben, wordt voor het project Sterke Lekdijk de procedure van milieueffectrapportage gevolgd. Als eerste stap in deze procedure is een zogenaamde Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) opgesteld voor de Sterke Lekdijk. De NRD is eerder al vastgesteld op 29 augustus 2018 en vormt een uitgangspunt voor alle zes de deelprojecten binnen Sterke Lekdijk. De NRD kunt u vinden op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en van de Provincie Utrecht.

Mogelijkheid inzien Nota van Uitgangspunten Culemborgse Veer - Beatrixsluis

U kunt het startdocument alleen digitaal inzien. Dit kan via de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden via https://www.hdsr.nl/beleid-plannen/sterke-lekdijk/culemborgse-veer/.

Hoe kunt u reageren?

Zijn er zaken die ontbreken of onjuist zijn? Van 6 mei 2020 tot en met 27 mei 2020 kunt u het waterschap uw reactie sturen, door te mailen naar Sterkelekdijk@hdsr.nl.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het waterschap neemt uw reactie mee in de volgende fase van de verkenning van de Lekdijk op het traject Culemborgse Veer – Beatrixsluis en zal een reactie geven op de naar voren gebrachte inbreng. De volgende fase is het opstellen van de ‘Nota Kansrijke Oplossingen’.

Meer informatie

Voor nadere inlichtingen of vragen over het startdocument, kunt u contact opnemen met mevrouw Annelien Ter Meer, Omgevingsmanager van het project Culemborgse Veer - Beatrixsluis, tel. 030-6345971 of via de e-mail sterkelekdijk@hdsr.nl. Vermeldt u graag in uw e-mailbericht ‘Reactie startdocument Culemborgse Veer – Beatrixsluis’.

 

Houten, 6 mei 2020

 

Naar boven