Start inspraak tekstuele wijziging van de keur Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2018 en actualiseren van meerdere leggers

[Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat artikel 3.1 van de keur Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2018 tekstueel wordt gewijzigd. Dit artikel gaat over de zorgplicht en geeft aan waar initiatiefnemers bij activiteiten rekening mee moeten houden. Aan het artikel wordt toegevoegd dat dit naast handelen ook ziet op nalaten.

Daarnaast worden meerdere leggers geactualiseerd. Het gaat om de volgende leggers:

 

- Legger van de primaire waterkeringen langs de Neder-Rijn en Lek met de daartoe behorende kunstwerken van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De wijzigingen betreffen o.a. aanpassing aan nieuwe wetgeving. Ook de leggerkaarten worden geactualiseerd. Zo is de waterkeringenlijn aangepast bij de verlegde oostelijke voorhavendijk van de Beatrixsluis en waar de waterkeringenlijn in Schoonhoven eindigt.

- Legger van de primaire waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel met de daartoe behorende kunstwerken. Deze legger wordt ingetrokken, omdat de status van de niet direct kerende primaire waterkering langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel (C-kering) is komen te vervallen.

- Legger van de regionale waterkeringen met de daartoe behorende kunstwerken van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De wijzigingen betreffen o.a. aanpassing van vervallen wetgeving. Ook de leggerkaarten worden geactualiseerd. Zo wordt de waterkering langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel (voormalige C-kering) opgenomen als regionale waterkering. Ook worden recent uitgevoerde kadeverbeteringen waarbij de waterkering is verlegd of aangepast, op de kaarten verwerkt. 

- Legger oppervlaktewateren 2018 en de Legger oppervlaktewateren 2012. Deze leggers worden ingetrokken en vervangen door de geactualiseerde Legger oppervlaktewateren 2020. De wijzigingen betreffen o.a. aanpassing van definities. Ook de leggerkaart is geactualiseerd. In de legger 2018 waren nog grijze gebieden opgenomen, als zijnde locaties waar ten opzichte van de Legger 2012 oppervlaktewaterlichamen waren verdwenen en niet duidelijk was of hiervoor vergunning was verleend. Daar bleef de Legger 2012 nog van kracht. Dit is nu uitgezocht en verwerkt op de nieuwe leggerkaart. Verder zijn o.a. recent uitgevoerde werkzaamheden op de kaart verwerkt en is een aantal beschermingszones verminderd, waardoor er voor eigenaren minder beperkingen gelden.

De ontwerp-wijzigingsbesluiten treft u hierbij aan als bijlage. De oude en de nieuwe teksten van de keur en de leggers, als ook de aangepaste leggerkaarten, kunt u inzien op onze website. De wijzigingen zijn geel gemarkeerd.

 

Inzien van de stukken

U kunt de stukken inzien op onze website: https://www.hdsr.nl/vergunningen/subsidies/regelgeving/nieuwe-keur/

Deze stukken liggen alleen digitaal ter inzage vanaf maandag 4 mei tot en met zondag 14 juni 2020. In verband met de Coronacrisis is ons kantoor tijdelijk gesloten, waardoor het niet mogelijk is de stukken in te zien op het kantoor van het waterschap.

 

Inspraak

Tijdens de periode dat de stukken ter inzage liggen heeft u, als belanghebbende, de mogelijkheid uw zienswijze te geven op deze wijziging van de keur en de leggers. Let wel: u kunt nu alleen reageren op de voorgestelde wijzigingen en niet op de onderdelen die in het verleden zijn vastgesteld en nu niet wijzigen.

Als u wilt reageren kan dat per mail of per brief. De mail kunt u sturen naar post@HDSR.nl, onder vermelding van “Zienswijze wijziging keur/leggers”. De brief kunt u richten aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten.

Het is wel belangrijk dat u, onderstaande onderdelen in uw reactie opneemt:

• naam, adres, woonplaats en emailadres;

• als u de zienswijze namens iemand anders indient dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

• of de zienswijze is gekoppeld aan een specifieke locatie (adres, postcode en plaats of XY-coördinaten);

• waar zienswijze op wordt ingediend, welk onderwerp (indien bekend hoofdstuk en/of artikel noemen);

• uw zienswijze.

Het college brengt na afloop na de periode van terinzagelegging iedereen die ingesproken heeft op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt in het uiteindelijke voorstel. Dit gebeurt voordat de wijziging van de keur en de leggers definitief door het algemeen bestuur worden vastgesteld, waarschijnlijk in oktober 2020.

 

Informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website pagina https://www.hdsr.nl/vergunningen/subsidies/regelgeving/nieuwe-keur/

U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum van het waterschap op nummer 030-209 7361.

 

Houten, 30 april 2020

 

Naar boven