Besluit

Wijziging Reglement van orde voor de vaste commissies 2016

I. Aan artikel 1 wordt na lid 3 een nieuw lid 4 toegevoegd:

 

  • 4.

    Toegevoegd commissielid: een extern commissielid van een vaste commissie dat wordt benoemd door het algemeen bestuur, niet zijnde een zelf in het algemeen bestuur gekozen of benoemd commissielid.

 

II. Artikel 3 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 3

 

  • 1.

    De leden van de vaste commissies worden telkens voor de duur van één zittingsperiode van het algemeen bestuur door het algemeen bestuur benoemd.

  • 2.

    Elke fractie heeft in iedere vaste commissie als genoemd in artikel 1 van dit reglement, voor zover beschikbaar, ten minste één gekozen c.q. benoemd fractielid, niet zijnde een lid van het dagelijks bestuur.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede lid is elke fractie bevoegd om elk gekozen c.q. benoemd fractielid voor te dragen voor één van de vaste commissies.

  • 4.

    Onverminderd het bepaalde in leden 2 en 3 kan elke belangengroepering uit de categorie Ingezetenen maximaal 2 toegevoegde commissieleden voor de vaste commissies voordragen uit de personen van de geregistreerde kandidatenlijst voor de verkiezingen.

  • 5.

    Onverminderd het bepaalde in het tweede en derde lid, kan de categorie “Ongebouwd”, de categorie “Natuurterreinen” en de categorie “Bedrijven”, ieder voor de eigen categorie, maximaal 2 toegevoegde commissieleden voor de vaste commissies voordragen, via respectievelijk de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren, de Kamer van Koophandel Brabant.

  • 6.

    De fractievoorzitters stemmen de voordracht voor de (toegevoegde) commissieleden voor de drie vaste commissies in goed overleg zodanig af dat de voorgedragen (toegevoegde) commissieleden zo veel mogelijk verspreid zijn over de vaste commissies en elke fractie in elke vaste commissie is vertegenwoordigd en delen het resultaat van hun afstemming mede aan de watergraaf. Het algemeen bestuur beslist over de benoeming van de voorgedragen kandidaten.

  • 7.

    De artikelen 31, 33 en 34 Waterschapswet zijn van overeenkomstige toepassing op de toegevoegde commissieleden.

  • 8.

    De vaste commissies kunnen door het algemeen bestuur worden uitgebreid met (agenda)leden met adviesrecht voor zover het gaat om aangelegenheden met een interregionaal of internationaal belang of effect. Het (agenda)lid kan zich tijdelijk laten vervangen door een plaatsvervanger en stelt de secretaris van de commissie daarvan tijdig op de hoogte.

  • 9.

    Plaatsvervanging van afwezige commissieleden van een fractie geschiedt uitsluitend door leden of toegevoegde commissieleden van de desbetreffende fractie.

  • 10.

    In voorkomende gevallen heeft iedere fractie enkelvoudig stemrecht.

  • 11

    De voorzitters van de vaste commissies worden door het algemeen bestuur uit de leden van het algemeen bestuur aangewezen, met dien verstande dat geen leden van het dagelijks bestuur als zodanig kunnen worden aangewezen.

  • 12

    Iedere vaste commissie benoemt uit haar midden een plaatsvervangend voorzitter.

  • 13

    Een door de secretarisdirecteur aangewezen ambtenaar treedt op als secretaris van een vaste commissie.

  • 14

    Door de secretarisdirecteur aan te wijzen ambtenaren treden op als ambtelijk adviseur van een vaste commissie.

  • 15

    De leden van het dagelijks bestuur zijn bevoegd de vergaderingen bij te wonen van de commissies waarin zij geen zitting hebben.

  • 16

    De watergraaf kan desgewenst vaste commissies in gecombineerde vergadering bijeenroepen. De watergraaf of een lid van het dagelijks bestuur - aangewezen door de watergraaf - is voorzitter van een gecombineerde vergadering en de secretaris-directeur is aanwezig als secretaris. De bepalingen van dit reglement, met uitzondering van de leden 11 en 12 van artikel 3, zijn op deze gecombineerde vergadering van overeenkomstige toepassing. Het verslag van de gecombineerde vergadering wordt vastgesteld in de eerst volgende vergadering van het algemeen bestuur.

 

III. Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit besluit in het waterschapsblad.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 19 februari 2020.

het algemeen bestuur,

E. de Ridder

watergraaf

A.G. Dekker

secretaris

 

Naar boven