Besluit vaststelling Nota Waterbodembeheer en Waterbodemkwaliteitskaart

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft in zijn vergadering van 14 januari 2020 het besluit genomen de waterbodemkwaliteitskaart PFAS vast te stellen. Het Dagelijks Bestuur van Hunze & Aa’s heeft op 21 januari hetzelfde besluit genomen.

 

Aanleiding

Sinds 8 juli 2019 gelden in Nederland voor PFAS strenge normen voor het verspreiden en toepassen van grond en bagger. Deze normen zijn door het Rijk vastgesteld. Landeigenaren hebben sindsdien zorgen over het ontvangen en verwerken van bagger. Waterschap Noorderzijlvest en waterschap Hunze & Aa’s hebben actie ondernomen om binnen hun hele beheergebied (Groningen, Drenthe en een klein stukje Fryslân) de aanwezigheid van PFAS in de bodem van watergangen en in bagger te onderzoeken. Om het effect van nieuwe regels te bepalen op het baggeren is het slib van 50 watergangen in het buitengebied onderzocht. Deze locaties zijn representatief voor het landelijk gebied.

 

Waterbodemkwaliteitskaart voor PFAS

Uit zorgvuldige analyse blijkt dat de concentratie aan PFAS in de bagger ruimschoots onder de norm blijft die geldt voor het verspreiden van bagger op een aangrenzend stuk land. De milieu hygiënische risico’s zijn daarmee voldoende in kaart gebracht en zijn verwaarloosbaar. De resultaten van het onderzoek zijn door ingenieursbureau Antea Group verwerkt in een waterbodemkwaliteitskaart. De kwaliteit van de bagger van onverdachte watergangen kan nu eenvoudig op de kaart worden afgelezen.

 

Geen beroep en bezwaar

Het vaststellen van de Nota Waterbodembeheer en de Waterbodemkwaliteitskaart is een bevoegdheid van het Dagelijks Bestuur (ingevolge artikel 57 van het Besluit bodemkwaliteit). De vaststelling daarvan is een besluit van algemene strekking in de zin van de Awb, waartegen géén beroep en bezwaar open staat.

 

Voor nadere informatie

De stukken kunt u links van deze tekst vinden. Voor toelichting op de stukken raden wij u aan een afspraak te maken met de heer M. (Marc) Bethlehem. U kunt hem bereiken via het algemene telefoonnummer (050) 304 89 11.

 

Naar boven