Besluit vaststelling Nota Waterbodembeheer en Waterbodemkwaliteitskaart

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s heeft in zijn vergadering van 21 januari 2020 het besluit genomen de waterbodemkwaliteitskaart PFAS vast te stellen. Het Dagelijks Bestuur van waterschap Noorderzijlvest heeft op 14 januari hetzelfde besluit genomen.

 

Aanleiding 

Sinds 8 juli 2019 gelden in Nederland voor PFAS strenge normen voor het verspreiden en toepassen van grond en bagger. Deze normen zijn door het Rijk vastgesteld. Landeigenaren, hebben sindsdien zorgen over het ontvangen en verwerken van bagger. Waterschap Noorderzijlvest en Hunze & Aa’s hebben actie ondernomen om binnen hun hele beheergebied (Groningen, Drenthe en een klein stukje Fryslân) de aanwezigheid van PFAS in de bodem van watergangen en in bagger te onderzoeken. Om het effect van nieuwe regels te bepalen op het baggeren is het slib van 50 watergangen in het buitengebied onderzocht. Deze locaties zijn representatief voor het landelijk gebied.

 

Waterbodemkwaliteitskaart voor PFAS

Uit zorgvuldige analyse blijkt dat de concentratie aan PFAS in de bagger ruimschoots onder de norm blijft die geldt voor het verspreiden van bagger op een aangrenzend stuk land. De milieu hygiënische risico’s zijn daarmee voldoende in kaart gebracht en zijn verwaarloosbaar. De resultaten van het onderzoek zijn door ingenieursbureau Antea Group verwerkt in een waterbodemkwaliteitskaart. De kwaliteit van de bagger van onverdachte watergangen kan nu eenvoudig op de kaart worden afgelezen.

 

Voor nadere informatie 

De stukken kunt u links van deze tekst vinden. Voor toelichting op de stukken raden wij u aan contact op te nemen met het waterschap via het algemene telefoonnummer 0598 – 69 38 00.

Het vaststellen van de Nota Waterbodembeheer en de Waterbodemkwaliteitskaart een bevoegdheid is van het Dagelijks Bestuur (ingevolge artikel 57 van het Besluit bodemkwaliteit). De vaststelling daarvan is een besluit van algemene strekking in de zin van de Awb, waartegen géén beroep en bezwaar open staat.

 

Naar boven