Bekendmaking ontwerp ‘Gouda Stevige Stad, Kaderplan Bodemdaling Binnenstad’

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland en burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda hebben op respectievelijk 22 januari 2020 en 28 januari 2020 het ontwerp van ‘Gouda Stevige Stad, Kaderplan Bodemdaling Binnenstad’ (KBB) vastgesteld. Dit plan is een beleidsdocument waarvan we graag willen weten wat u ervan vindt.

Het ontwerp KBB is een plan voor de aanpak van overlast door bodemdaling in de binnenstad van Gouda. Directe aanleiding voor het plan is de bestaande vocht- en wateroverlast in de lager gelegen delen van de binnenstad. De aanpak van deze overlast staat in het ontwerp KBB centraal. Onder andere worden de volgende maatregelen voorgesteld:

 

  • 1.

    meebewegen met de bodemdaling waar de vocht- en wateroverlast in de binnenstad het meest urgent is;

  • 2.

    in dat gebied de (grond)waterpeilen verlagen en daarmee de overlast verminderen;

  • 3.

    het risico op schade aan houten paalfunderingen in dat gebied zoveel mogelijk beperken en een nadeelcompensatieregeling opstellen voor de gebouwen waar een extra risico niet te voorkomen is.

Daarnaast staan in het plan ook onderzoeken naar andere vormen van overlast door bodemdaling.

 

Uit het KBB vloeit het nieuwe peilbesluit voor de Stadsboezem Gouda voort. Dit peilbesluit is op 22 januari 2020 in ontwerp vastgesteld door dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland. De terinzagelegging van het ontwerp-peilbesluit wordt afzonderlijk van, maar tegelijkertijd met, deze terinzagelegging van het ontwerp-KBB bekendgemaakt in het digitale Waterschapsblad.

Het ontwerp-KBB ligt ter inzage van 28 februari 2020 tot en met 12 april 2020 en kan worden ingezien:

1. op het kantoor van Rijnland, Archimedesweg 1 te Leiden tijdens kantooruren;

2. op het kantoor van de gemeente Gouda, Burgemeester Jamesplein 1 te Gouda tijdens kantooruren;

3. vanaf 28 februari 2020 via de link aan de linkerzijde van deze bekendmaking.

Een ieder kan gedurende deze periode een zienswijze over het ontwerp-Kaderplan schriftelijk, mondeling of elektronisch naar voren brengen. Op verzoek kan de vermelding van persoonlijke gegevens achterwege worden gelaten. Er wordt beoordeeld of ingediende zienswijzen aanleiding geven om het ontwerp-Kaderplan aan te passen. Vervolgens wordt het Kaderplan definitief vastgesteld door de gemeenteraad van Gouda en de verenigde vergadering van Rijnland.

Onder vermelding van ‘zienswijze Kaderplan Bodemdaling Binnenstad´ kan een zienswijze gestuurd worden naar:

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland, Postbus 156, 2300 AD te Leiden

Elektronische zienswijzen dienen gestuurd te worden naar post@rijnland.net.

 

N.B. Het ontwerp-KBB wordt tegelijkertijd door de gemeente Gouda ter inzage gelegd. Alle zienswijzen op het ontwerp-KBB, ook die bij Gouda worden ingediend, worden gezamenlijk door de gemeente en Rijnland behandeld.

 

Voor meer informatie over Rijnland, kijk op www.rijnland.net

 

Leiden, 27 februari 2020

Naar boven