Bekendmaking ter inzage legging ontwerpprojectplan Waterwet ‘Maatregelen wateroverlast Gulp’ met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger

Van 22 december 2020 tot en met 1 februari 2021 ligt het ontwerpprojectplan Waterwet ‘Maatregelen wateroverlast Gulp’ tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage.

Toelichting

Op 28 juli 2012 heeft een grote hoeveelheid neerslag in België geleid tot een extreem hoge afvoer in de Gulp. Hierdoor is de Gulp op het Nederlandse traject op een aantal locaties in Slenaken, Beutenaken en Pesaken buiten haar oevers getreden. Door deze ‘flash flood’ (snelle overstroming) is wateroverlast ontstaan bij diverse woningen en hotels. Provincie Limburg, gemeente Gulpen-Wittem, Staatsbosbeheer en Waterschap Limburg hebben op 23 oktober 2018 een Samenwerkingsovereenkomst (SOK) gesloten om herhaling van de wateroverlast te voorkomen. In het Bestuurlijk Overleg over de aanpak van wateroverlast in het Gulpdal van 6 maart 2020 is afgesproken de Samenwerkingsovereenkomst Aanpak wateroverlast Gulpdal aan te passen. Door ondertekening van een schriftelijke verklaring is deze gewijzigde aanpak ‘Ambitie waterbeheerplan en provinciaal waterplan’ door alle partners bekrachtigd.

De projectpartners zijn op grond van de gewijzigde SOK voornemens om op vijf verschillende locaties in de kern van Slenaken maatregelen te realiseren ter voorkoming van toekomstige wateroverlast.

De maatregelen hebben tot doel om, volgens ambitie uit het Waterbeheersplan 2016-2021 en Provinciaal Waterplan 2016-2021, de noodzakelijke maatregelen te nemen voor het realiseren van het beschermingsniveau T=100. Hiermee wordt bescherming geboden aan de gedupeerden van de wateroverlast naar aanleiding van de hevige regenval in 2012 (flashflood). Daardoor wordt de kans op wateroverlast ten gevolge van extreem hoge afvoeren in de Gulp aanzienlijk verkleind.

De maatregelen, die ook in de bijeenkomst op 20 oktober 2020 zijn toegelicht, worden in het ontwerpprojectplan toegelicht.

Zienswijzen

Een ieder kan gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken met de omgevingsmanager, Kim Baeten, via telefoonnummer 0614707575. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met eventueel ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Kim Baeten, via telefoonnummer: 0614707575 of via het e-mailadres: k.baeten@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

 

Naar boven